Designereiwit blokkeert corona
Amerikaanse wetenschappers hebben een kunstmatig eiwit ontworpen dat het coronavirus blokkeert in de luchtwegen. Dit mini-eiwit is zo klein dat het verwerkt kan worden in een neusspray en inhalator.
Amerikaanse wetenschappers hebben een kunstmatig eiwit ontworpen dat het coronavirus blokkeert in de luchtwegen. Dit mini-eiwit is zo klein dat het verwerkt kan worden in een neusspray en inhalator.
De rekenklus die de quantumcomputer van Google verrichtte, kan volgens IBM in tweeënhalve dag (en geen tienduizend jaar) op een ‘gewone’ computer.
Bekende materialen versterken met vezels lukt nog niet altijd even goed. Met de hulp van een computermodel weten Zwitserse onderzoekers beter te voorspellen hoe de vezels en het materiaal zich gaan gedragen. Het model leidde al tot een verbeterde manier om PET te recyclen.
Iemand praat tegen je en een computer leidt op basis van je hersensignalen af wat er gezegd is. Amerikaanse onderzoekers hebben een algoritme ontwikkeld dat dit kan. Op termijn hopen ze de techniek in te zetten bij mensen die niet meer kunnen spreken.
Hoe werken computers en hoe programmeer je zelf een spelletje? In zijn boek ‘Hallo wereld’ neemt hoogleraar Maurits Kaptein de lezer mee op reis door moderne technologie.
Deze week ontstond ophef vanwege een lek in PGP, waarmee je e-mails versleutelt. Hoe werkt deze beveiligingssoftware en waarom zou je er gebruik van maken? NEMO Kennislink sprak twee experts, waaronder de uitvinder van PGP.
Technologie is mede voortgekomen uit creatieve ideeën van de mens. Zijn we nu op een punt waarop we óók die creatieve ideeën kunnen doorgeven? Met andere woorden: kunnen machines creatief zijn?
Afgelopen januari werden Meltdown en Spectre bekend, twee lekken in computerprocessoren waardoor laptops en smartphones informatie kunnen doorgeven aan hackers. Experts spreken van een nieuwe categorie van aanvallen. Hoe staat het ervoor en hoe werken deze aanvallen? NEMO Ken...
Via slimme trucjes maken hackers veel slachtoffers. Ze troggelen bijvoorbeeld geld af met goed nagemaakte nepsites van banken. Phishing heet dat. NEMO Kennislink interviewt hierover expert Jan-Willem Bullee, die zelf ook phishte voor zijn onderzoek.
Op 1 november was de aftrap van Nederland Leest, thema ‘robotica’. Het geschenkboek bevat behalve negen verhalen van Isaac Asimov, een vervolgverhaal van Ronald Giphart en Asibot. Deze literaire robot werd ontwikkeld door de Universiteit van Antwerpen en het Meertens Instituut.
In 2016 versloeg AlphaGo voor het eerst Go-spelers van wereldklasse. Dit computerprogramma werd nog ‘opgevoed’ met door mensen gespeelde partijen. Nu is er AlphaGo Zero. Die leerde zichzelf in drie dagen Go spelen op bovenmenselijk niveau.
In de jaren vijftig begonnen computers in ons land aan een onstuitbare opmars binnen bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstituten. Twee experts schreven het boek ‘Computerpioniers’ over deze ‘elektronische rekenmachines’.
Computers praten al tientallen jaren, al gaat dat vaak met een wat metaalachtige klank. De laatste tijd verandert dit: stemmen worden steeds sneller geleerd én geïmiteerd. Kunnen neurale netwerken van de computer een ware meesterverteller maken?
Deze maand infecteerde de kwaadaardige internetworm WannaCry zo’n 200.000 computers. De worm kwam uit de kluis van een van de good guys, de veiligheidsdienst van de VS. Het laat zien dat het opsparen van veiligheidslekken een slecht idee is.
De afgelopen dagen liet ransomware Wannacry een spoor van vernieling achter. Zo’n 200.000 computers in 150 landen werden geïnfecteerd met deze vorm van digitale afpersing. Dankzij een klungelige fout, die door een IT-beveiliger werd ontdekt, stopte het virus vrij snel. NEMO Kennislink sp...
Nadat de stemcomputer in Nederland werd ingevoerd waren er grote controverses over de betrouwbaarheid ervan. Journalist Herbert Blankesteijn schreef er een uitstekend boek over. Daarin maakt hij duidelijk waarom het beter is dat we nu weer met potlood en papier stemmen.
Een groot deel van onze communicatie speelt zich online af. Dat betekent dat er online ook grote hoeveelheden data te vinden zijn die interessant zijn voor geesteswetenschappelijk onderzoek. Dong Nguyen ontwikkelde computerprogramma Tweetgenie en onderzocht aan de Universiteit Twente hoe onder...
Op 15 maart maken de stemmers op een stuk papier een vakje rood tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Maar waarom gebruiken we eigenlijk nog papier? Is dat niet hopeloos ouderwets in onze samenleving waar je overal internet, computers en tablets vindt? Nee, menen specialisten die de veiligheid...
Hackers proberen voortdurend de inlogcodes van politici en ministeries te ontfutselen, om vervolgens onrust te stoken. Het lukte Russische wizzkids al om in te breken in het netwerk van de Amerikaanse Democratische partij. Volgens de AIVD vallen buitenlandse hackers ook Nederland aan. Hoe gaan...
Op diverse plekken in de wereld, waaronder Delft, wordt onderzoek gedaan naar de quantumcomputer, een apparaat dat ooit wellicht alle reguliere computers ver achter zich zal laten in rekenkracht. Niks ‘ooit’, ‘nu!’ zegt een team van fysici. Ze presenteren een blauwdruk van een quantumcomputer ...
Terwijl de ijverige chipindustrie om de paar jaar weer een maatje kleinere transistors uitspuwt, lijkt de fundamentele ondergrens binnen tien jaar in zicht. Amerikaanse wetenschappers denken nu nóg kleiner te kunnen met een prototype transistor die gebruikmaakt van een koolstofnanobuis. De afm...
Met parallel programmeren voeren computers verschillende berekeningen tegelijkertijd uit en dat levert tijdwinst op. Gevolg: een betrouwbaarder weerbericht, maar ook meer boeven achter de tralies.
Stapels nieuwsberichten suggereren dat de realisatie van de quantumcomputer ‘weer een stapje dichterbij is’. Toch moeten we waarschijnlijk nog jaren wachten op een echt krachtige quantumrekenmachine. Hoe staat het er nu voor met het apparaat dat de prestaties van de huidige superco...
De wet van Moore is aan het eind van zijn Latijn. Dat zei onder andere Mitchell Waldrop in het vaktijdschrift Nature vorig jaar. Oorzaken zijn het bereiken van de atoomgrens wat betreft dikte van stroomdraden en quantumeffecten die op deze schaal optreden. Mogelijke oplossingen zijn q...
In de zoektocht naar steeds sneller en zuiniger computergeheugen hebben wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven nu een magnetische geheugenchip ontwikkeld die klassiek geheugen op beide fronten kan verslaan. Ze gebruikten een slim trucje waardoor stroom niet meer door de geheug...
Vrijwel iedereen heeft zijn uitvindingen wel in handen gehad. Bram Nauta bedenkt namelijk slimmigheden voor chips, die in miljoenen apparaten zoals telefoons zijn gebruikt. De hoogleraar van de Universiteit Twente denkt dat het ontwerp van chips alleen maar belangrijker wordt om snelle telefoo...
Het probleem van goed communiceren met je computer, is dat de computer alles letterlijk neemt, en mensen vaak iets heel anders bedoelen dan ze zeggen. Informaticus Niels Bloom zocht daar een oplossing voor. Met zijn promotieonderzoek leert hij een computer associatief denken.
De angst voor automatisering zit er goed in bij auteur Nicholas Carr. Zijn boek De Glazen Kooi staat vol met bang makende verhalen over hoe automatisering ons dommer maakt en gevaarlijk is. Overtuigend is het echter niet.
Een kleine computer die een normale auto omtovert tot een zelfrijdende wagen. Chinese onderzoekers ontwikkelen de Selfride die dit mogelijk maakt. Ze zoeken deelnemers voor een experiment, die de Selfride in hun auto willen testen op de openbare weg in Nederland.
De ene na de andere zelfrijdende auto lijkt de weg op te gaan. Nederland wil een voortrekkersrol en de minister laat trots weten dat we over 20 jaar volledig automatisch rijden. Toch lijken er nog veel haken en ogen te zijn. Twee experts over techniek, aansprakelijkheid, acceptatie en de lange...