Weg met het kapitalisme
Sommige bezoekers van ‘Energy Junkies’ willen af van het kapitalisme, blijkt uit hun tekeningen. Een alternatief? “In de betekeniseconomie gaat het om de menselijke rol in het grotere geheel.”
Sommige bezoekers van ‘Energy Junkies’ willen af van het kapitalisme, blijkt uit hun tekeningen. Een alternatief? “In de betekeniseconomie gaat het om de menselijke rol in het grotere geheel.”
Een eeuw geleden eiste de leider van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) in de Tweede Kamer de macht op. Deze revolutiepoging van Pieter Jelles Troelstra strandde echter binnen een week en is de geschiedenisboeken ingegaan als de ‘vergissing van Troelstra’. Maar Troelst...
De communistische inmenging tijdens de jaren vijftig ging ver: zelfs koken moest volgens plan. Of dit in de praktijk ook van de grond kwam onderzocht Olav Hofland. Met zijn scriptie wint hij de Volkskrant-IISG Scriptieprijs van 2017.
Russische vrouwen demonstreerden 8 maart 1917, op Internationale Vrouwendag, tegen het gebrek aan brood op de plank. Deze dag was het begin van de Russische Revolutie en leidde tot de moord op de tsaar en zijn familie, en de communistische heerschappij. Hoe kon dat gebeuren?
Deze zomer is het tachtig jaar geleden dat de Spaanse Burgeroorlog uitbrak. Ondanks dat honderden Nederlanders naar Spanje trokken om de fascistische Franco te bevechten, zijn hun daden en de burgeroorlog grotendeels uit onze geschiedenisboeken verdwenen.
‘Revolutionair Rusland’ van de Brits historicus Orlando Figes zou een mooie kennismaking met de geschiedenis van de Russische Revolutie kunnen zijn. Helaas lijkt Figes aan zijn onderzoek niet veel tijd te hebben besteed.
De Oost-Europese staten die lid waren van het Warschaupact, de communistische tegenhanger van de NAVO uit de Koude Oorlog, hadden behoorlijk veel in de melk te brokkelen. Ze konden zelfs besluiten afdwingen in het machtige Moskou. Op die manier hadden ze een grote invloed op het verloop van de...
‘Hugo Chávez zal onder Latijns-Amerikaanse linkse groeperingen een icoonstatus krijgen die binnen enkele jaren die van Che Guevara kan gaan evenaren.’ Patricio Silva, hoogleraar Latijns-Amerikaanse geschiedenis, laat zijn licht schijnen over Chávez’ overlijden.
De Nobelprijs voor de Literatuur 2012 werd gisteren toegekend aan de Chinese schrijver Mo Yan vanwege het “hallucinerend realisme waarmee hij volksverhalen, geschiedenis en het hedendaagse combineert”.
De dood van Fidel Castro riep zeer uiteenlopende reacties op. Hij was onderdrukker én bevrijder, een ware revolutionair én een ideologisch fossiel. Lees hier wat dit betekende voor de positie van vrouwen in Cuba.
Zondag 9 november herdenkt Duitsland de val van de Berlijnse Muur vijfentwintig jaar geleden. De val betekende het einde van de scheiding tussen Oost- en West Berlijn, het vallen van het communisme en het in een stroomversnelling raken van de vorming van de Europese Unie.
Door de geschiedenis heen zijn politieke machtswisselingen een terugkerend fenomeen. Hoewel deze van elkaar verschillen in plaats, tijd en spelers, zijn er mechanismen die elke keer weer opduiken zoals de omgang met de oude tegenstanders. Wat doe je ermee – onderdrukken of integreren? De...
Democratisering is een langdurend proces en lang niet altijd een succesverhaal. De sociaal-economische ongelijkheid is in veel Oost-Europese landen juist toegenomen. Falende democratisering kan onder andere verklaard worden uit de sociale structuren van een land.