‘Er valt veel te winnen met vaccineren. Benadruk dat’
Hoe zet je een goede publiekscampagne op over vaccinatie? Communicatiewetenschappers Enny Das en Bas van den Putte geven acht vuistregels.
Hoe zet je een goede publiekscampagne op over vaccinatie? Communicatiewetenschappers Enny Das en Bas van den Putte geven acht vuistregels.
In de persconferenties van premier Rutte en minister De Jonge komen ontzettend veel metaforen en frames voorbij. Welke zijn succesvol en welke niet?
Vorige week maakte premier Rutte strengere maatregelen bekend. Later kwamen daar nog dringende adviezen bij. Hoe effectief is deze communicatie?
Deze week werden de scholen opnieuw gesloten. Na de kerstvakantie moeten ze overstappen op online onderwijs. Eerder dit jaar vroegen we experts om adviezen voor leerkrachten en leerlingen.
Met mondkapjes op gedragen mensen zich niet anders dan zonder, zo zag antropoloog Marie Rosenkrantz Lindegaard. NEMO Kennislink sprak hierover met haar.
Online vergaderen is nog best lastig. Deelnemers praten door elkaar of er vallen juist pijnlijke stiltes. Creativiteit wordt doodgeslagen. Hoe komt dat en hoe kan het beter? NEMO Kennislink zocht het uit.
Samen een tent opzetten is voor velen de ultieme relatietest. Hoe maak je de ander duidelijk waar die ene stok moet? Marlou Rasenberg onderzoekt hoe mensen met woord en gebaar op één lijn zitten.
Mensen die geconfronteerd worden met kanker krijgen veel informatie over zich heen. Ze zijn erbij gebaat als artsen hun boodschap meerdere keren herhalen, empathie tonen en geen jargon gebruiken.
De roep om bredere invoering van het verplichte mondkapje klinkt steeds luider. Het kabinet heeft nu het OMT om advies hierover gevraagd. NEMO Kennislink onderzocht de gevolgen voor horenden en doven.
Jan van Hest is laureaat van de Spinozapremie 2020. NEMO Kennislink sprak hem onlangs over synthetische cellen die over grote afstand communiceren.
Kraaien oefenen controle uit over hun gekras, ontdekten Duitse biologen. Ze maken niet alleen geluiden die reflexmatig gekoppeld zijn aan emoties als agressie of honger, maar kunnen opzettelijk krassen of hun snavel houden.
Twaalf teams van wetenschappers kregen op Lowlands de kans festivalbezoekers te betrekken bij hun onderzoek. Rijksuniversiteit Groningen onderzocht hoe een taal ontstaat en vervolgens verandert.
In een lawaaiige context helpen handgebaren van jouw gesprekspartner je de boodschap te ontcijferen. Onze hersenen en ons gedrag leveren daarvoor het bewijs.
Honingberen kunnen in een speelsituatie de gezichtsuitdrukking van hun soortgenoten heel precies nadoen. Tot nu toe werd dit gedrag alleen gezien bij mensen en gorilla’s.
Als je het woord ‘gitaar’ gebaart, verbeeld je dan de vorm of doe je alsof je het instrument bespeelt? Twee taalkundigen hebben een systeem ontdekt in de manier waarop we acties en voorwerpen gebaren.
Afgewezen worden door klasgenootjes begint al op jonge leeftijd. In de kleuterklas maakt het al uit hoe je je kan uitdrukken, laat recent onderzoek zien.
Lowlands Science is inmiddels een vast onderdeel van Lowlands, het jaarlijkse muziekfestival in Biddinghuizen. Ook in 2018 waren er opmerkelijk veel onderzoekjes rondom taal, en daarom namen beide taalredacteuren van NEMO Kennislink een kijkje.
Levende organismen communiceren heel slim met hun omgeving. Onze materialen kunnen dit nog niet, maar daar wil Peter Korevaar verandering in brengen. De Nijmeegse universitair docent onderzoekt synthetische materialen die je niet van levende organismen kunt onderscheiden.
Het eind van het promotietraject van James Trujillo komt in zicht. Ligt de promovendus een beetje op schema? En is er nog tijd voor dat ene laatste experiment? NEMO Kennislink vraagt hem naar zijn plannen.
De kloof die gaapt tussen progressieven en conservatieven op het gebied van gentech of klimaatverandering is wijder naarmate mensen hoger opgeleid zijn en meer van wetenschap weten. Dat blijkt uit een onderzoek onder tienduizenden Amerikanen.
Als je naam past bij de vorm van je gezicht, zou je dat een kleine voorsprong in het leven kunnen geven, zo suggereert Nieuw-Zeelands onderzoek. Met een rond gezicht ben je dan dus beter af als je Bob of Roos heet, dan als je ouders je Rik of Kim hebben genoemd.
Wanneer taal alleen maar een communicatiemiddel zou zijn, dan zou de hele wereld binnen de kortste keren Engels, of misschien Esperanto spreken. Maar taal is veel meer. Taal is ook een identiteit, en daarmee een bindmiddel – en soms een splijtzwam – binnen en tussen groepen mensen....
Hoe wordt nepnieuws over wetenschap verspreid? Daarover spraken wetenschappers en journalisten op de AAAS-conferentie in Boston. Redacteur Hersenen & Gedrag Mariska van Sprundel hield een blog bij voor NEMO Kennislink over de grootste wetenschappelijke bijeenkomst van het jaar.
Tijdens het spreken maken we bewust of onbewust allerlei handgebaren. Toch worden die gebaren meestal niet meegenomen in ons begrip van taal. Dat is onterecht volgens onderzoeker Kasper Kok. Hij stelt dat ze nauw verweven zijn met onze grammatica. Kok promoveerde deze week cum laude aan de Vri...
Het plan was om afgelopen zomer al proefpersonen in de hersenscanner te leggen. Maar de resultaten van zijn eerste experimenten stuurden James Trujillo in een andere richting. NEMO Kennislink brengt opnieuw een bezoekje aan de promovendus uit het Language in Interaction-project.
Als we verwijzen naar de wereld om ons heen, gebruiken we vaak meer woorden dan strikt noodzakelijk. Taalfilosoof Sammie Tarenskeen van de Radboud Universiteit onderzocht welke eigenschappen van voorwerpen we graag benoemen, en waarom. Haar proefschrift laat zien dat we alle zeilen bijzetten o...
Bomen leiden een sociaal leven met drama, liefde en vriendschap, laat boswachter Peter Wohlleben zien in Het verborgen leven van bomen. Kennislink interviewde de natuurliefhebber over de onbekende wereld die hij onder het bladerdak ontdekte.
Informatie over gezondheid is overal te vinden: in wachtkamers, folders die we over de post krijgen, en natuurlijk op internet. Maar voor veel mensen zijn de teksten te moeilijk. Met begrijpelijke taal, toevoeging van plaatjes of animaties wordt complexe medische informatie voor iedereen behap...
Maakt iemand een toevallige beweging of probeert hij je iets duidelijk te maken? Promovendus James Trujillo zoekt naar het systeem in ons brein dat herkent dat achter een gebaar of een actie een communicatieve intentie schuilgaat. Kennislink volgt hem gedurende zijn onderzoeksproject.
Je telefoon raadt je een goed restaurant in de buurt aan. Je auto stippelt de snelste route zonder files voor je uit. Het lijkt alsof je communiceert met computers, maar van echt onderling begrip is geen sprake. Neurowetenschapper Arjen Stolk legt uit hoe dat komt.