Coeliakie, een leven lang een glutenvrij dieet
Coeliakie is een ziekte van de dunne darm. Het afweersysteem ‘herkent’ gluteneiwitten als lichaamsvreemd en komt in actie. Het enige dat helpt, is gluten vermijden.
Coeliakie is een ziekte van de dunne darm. Het afweersysteem ‘herkent’ gluteneiwitten als lichaamsvreemd en komt in actie. Het enige dat helpt, is gluten vermijden.
Dat het immuunsysteem uit allerlei verschillende celtypen bestaat is geen nieuws. Maar de variatie is nog veel groter dan gedacht, concluderen Leidse onderzoekers in het tijdschrift Immunity. Ze hopen nu meer grip te krijgen op de grote verschillen tussen patiënten met dezelfde ziekte...
Cisca Wijmenga, hoogleraar Human Genetics aan de Rijksuniversiteit Groningen, ontvangt dit jaar een Spinozapremie van 2,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Kennislink spreekt met deze gedreven pionier op het gebied van DNA-onderzoek.
Brood zonder gluten, maar mét knapperige korst en luchtige structuur. Dat bakte levensmiddelenonderzoekster Lieke van Riemsdijk bij Wageningen University. Dankzij minuscule bolletjes melkeiwit.
Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR, hebben ontdekt hoe tarwegluten gemaakt kan worden dat veilig is voor patiënten met coeliakie. De onderzoekers publiceren hun bevindingen deze week in het wetenschappelijk tijds...
Als je het dagelijks brood niet verdraagt heb je een dagelijks probleem. Coeliakiepatiënten kunnen niet tegen gluten, een eiwit dat in veel granen zit. Ze moeten levenslang op een duur dieet. Het is dus de moeite waard om te voorkomen dat iemand met aanleg ervoor ook werkelijk coeliakie krijgt...
Het volgen van een glutenvrij dieet, zonder dat daar een medische indicatie voor is, zou volgens onderzoekers van de Harvard Medical School schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Daarbij gaat het specifiek om mensen die glutenvrij eten om de voedseltrends te volgen en niet om mensen die Co...