Behoud biodiversiteit
Klimaatverandering en biodiversiteit zijn innig met elkaar verwikkeld. Veel bezoekers van ‘Energy Junkies’ hebben dat door, afgaande op hun tekeningen over uitstervende soorten.
Klimaatverandering en biodiversiteit zijn innig met elkaar verwikkeld. Veel bezoekers van ‘Energy Junkies’ hebben dat door, afgaande op hun tekeningen over uitstervende soorten.
Guido van der Werf onderzoekt de wisselwerking tussen bosbranden en klimaatverandering. “Bij lange droogte, veel wind en hoge temperatuur, loopt elk bos wel kans om in de fik te gaan.”
Neem je een echte boom of toch een kunstkerstboom als je groen wil doen? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over de (on)duurzaamheid van kerstbomen.
Stel: iedereen in Nederland krijgt een persoonlijk CO2-budget, waarvan je zelf mag beslissen waar je het aan uitgeeft. Dan moet je keuzes maken. Weet jij welke keuzes het meest duurzaam zijn?
Het nadeel van fossiele brandstoffen is dat ze klimaatverandering veroorzaken. Dat heeft ‘iets’ te maken met CO2. Maar hoe zit het nou precies?
Klimaatvriendelijker leven? Makkelijker gezegd dan gedaan. Afstand doen van een bestaande leefstijl roept allerlei gevoelens op, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: duurzamer huisdieren houden.
Vanwege een torenhoge energierekening besluit redacteur Mariska van Sprundel haar verwarming uit te laten. Ze vraagt zich ook af waarom ze dit nu pas doet en eerder niet vanwege de klimaatverandering. Ze interviewt er psycholoog Henk Staats over.
Als gevolg van de coronacrisis ging de CO2-uitstoot in 2020 omlaag. Toch was er een recordhoeveelheid CO2 in de lucht. Dat lijkt tegenstrijdig, maar is het niet.
Is biomassa gebruiken als energiebron een slim plan? Wat kunnen we er eigenlijk nog meer mee? NEMO Kennislink zet de belangrijkste vragen en antwoorden over biomassa op een rijtje.
Satellieten hebben een steeds scherper oog voor broeikasgassen en vervuilende stoffen in de atmosfeer. Komt er straks een milieuflitspaal in de ruimte?
Als het aan Ruud Kortlever van de TU Delft ligt draaien chemische fabrieken in de toekomst zo veel mogelijk op zonne- en windenergie. Maar er zijn nog wel obstakels.
De bosbranden in Australië zijn hoogstwaarschijnlijk deels te wijten aan de opwarming van het klimaat. Vervelend, want het vuur zet zelf de thermostaat ook nog eens een tandje hoger…
Aan de klimaattafel is afgesproken dat de luchtvaart in 2070 geheel emissievrij moet worden. Hoe realistisch is dat? NEMO Kennislink sprak verschillende experts over de opties die er zijn.
Het leek de perfecte manier om CO2-uitstoot tegen te gaan. Maar nu ligt houtstook onder vuur. Is dat terecht? NEMO Kennislink deed een belrondje langs experts.
Delen van de Amazone staan in brand. Dat is slecht nieuws, omdat er CO2 bij vrij komt, en er natuurgebied verdwijnt. Maar in tegenstelling tot wat sommigen beweren, hebben de branden vrijwel geen invloed op het zuurstofgehalte in de lucht .
Ecoloog Bas van de Riet startte in 2013 met een uitdagende vraag: kun je veen weer laten groeien nadat het jarenlang is gekrompen door de voortdurende verlaging van de waterstand? Het antwoord is ‘ja’ en nieuw veen heeft belangrijke voordelen. ‘We maken prachtige nieuwe natuu...
Om de opwarming van het klimaat onder de 1,5 graad te houden, moeten er zeer snel zeer forse extra maatregelen genomen worden, schrijft het IPCC deze week in een nieuw rapport. Het goede nieuws is dat het nog haalbaar is, zegt de ene klimaatwetenschapper. Zelfs dit is een te gunstige voorstell...
Het verhaal doet al een tijdje de ronde. Bij een hogere concentratie koolstofdioxide in de lucht, bevatten sommige voedselgewassen minder eiwitten en mineralen zoals ijzer en zink. Het risico op een tekort aan voedingsstoffen neemt daardoor toe.
Uit een gelekt onderzoek in opdracht van de Europese Commissie blijkt dat belasting op kerosine waarschijnlijk niet nadelig is voor de economie. NEMO Kennislink onderzocht in 2018 hoe vliegen duurzamer kan.
Het lijkt haast te mooi om waar te zijn: het vermaledijde teveel aan broeikasgas CO2, dat de mensheid vooral in de drie eeuwen na de industriële revolutie in de atmosfeer heeft gepompt, kan worden benut.
Biomassa werd een aantal jaar geleden nog gevierd als veelbelovende oplossing voor het energievraagstuk. Het verbranden van allerlei plantaardig afval uit de bos- en landbouw zou de basis moeten gaan vormen van de ‘biobased economy’. Maar anno 2018 zit dat imago vol deuken.
Deze week werd een onderzoek gepresenteerd naar een verduurzaming van de luchtvaart. NEMO Kennislink interviewde eerder Paul Peeters over dit onderwerp.
De zware industrie kan veel sneller duurzamer worden dan we denken, schrijft de duurzaamheidsbeweging Urgenda in zijn nieuwste rapport. Daarvoor moeten we eerst begrijpen waarom industrieën zo ontzettend langzaam vergroenen, betoogt innovatiewetenschapper Joeri Wesseling.
Als we CO2 opslaan onder de grond raken we een mooie grondstof kwijt. Met behulp van waterstof, elektrochemische cellen of plasma kun je er namelijk nog veel mooie moleculen mee maken.
Bij het winnen van aardolie komt ook veel aardgas mee omhoog, dat nu meestal afgefakkeld wordt. Een chemisch proces dat aardgas ter plekke omzet in alcohol kan aan deze enorme verspilling grotendeels een eind maken.
Wie al bijna depressief is van alle verhalen over gekapt regenwoud en vernietiging van ecosystemen zal ervan opkijken: de natuur op aarde is productiever dan ooit. In de twintigste eeuw steeg de totale jaarlijkse fotosynthese door planten met dertig procent. Dat legde tientallen miljarden tonn...
Wereldleiders spraken met elkaar af om de opwarming van de aarde tot twee graden te beperken. Toch leven ze deze afspraken niet na. Wetenschappers doen daarom een voorzet: stel een nieuwe kolenwet voor om de CO2uitstoot naar nul terug te brengen.
Nederlanders moeten minder dierlijk voedsel gaan consumeren om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Het RIVM hamert er nu nadrukkelijk op in een pas verschenen rapport. Hopelijk is dit de wake-upcall om eindelijk actie te ondernemen. En de universiteiten zouden het voortouw moeten ...
De groei in CO2-uitstoot door de mens is wereldwijd aan het stagneren. Toch steeg de concentratie van dit broeikasgas in de lucht juist sneller dan ooit gemeten. De schuldige is de natuur, die afgelopen jaar minder CO2 uit de lucht haalde dan gebruikelijk.
CO2 opslaan in de bodem is het veiligst als het in een vaste toestand verkeert. Een groep aardwetenschappers slaagde er in om 230 ton CO2 binnen twee jaar bijna volledig tot een carbonaatgesteente te laten reageren. Dat is ongekend snel.