5 vragen over ons online energieverbruik
Alles wat we online doen kost elektriciteit en is dus een bron van CO2-uitstoot. Welke internetactiviteiten verslinden energie en hoe kan het duurzamer?
Alles wat we online doen kost elektriciteit en is dus een bron van CO2-uitstoot. Welke internetactiviteiten verslinden energie en hoe kan het duurzamer?
We e-mailen, surfen, youtuben en tiktokken erop los, waardoor het internet een grootverbruiker van stroom is. Weinig mensen zijn zich daarvan bewust.
De zorgsector is in ons land een grootverbruiker van water, elektriciteit en grondstoffen, en de milieuvoetafdruk is groot. In de serie ‘Operatie groene zorg’ onderzoeken we hoe het duurzamer kan.
Autorijden doet het milieu geen goed. Waarom zien veel bezoekers van ‘Energy Junkies’ in een vliegend exemplaar dan een oplossing voor het klimaatprobleem?
De maand juli werd wereldwijd getekend door extreem weer. Van enorme hagelstenen tot natuurbranden. Eerder vertelde onderzoeker Guido van der Werf over de relatie tussen bosbranden en klimaatverandering.
Als gevolg van de coronacrisis ging de CO2-uitstoot in 2020 omlaag. Toch was er een recordhoeveelheid CO2 in de lucht. Dat lijkt tegenstrijdig, maar is het niet.
Satellieten hebben een steeds scherper oog voor broeikasgassen en vervuilende stoffen in de atmosfeer. Komt er straks een milieuflitspaal in de ruimte?
De nasleep van de economische crisis ten gevolge van corona zou weleens een flinke opdoffer voor het klimaatbeleid kunnen betekenen.
Aan de klimaattafel is afgesproken dat de luchtvaart in 2070 geheel emissievrij moet worden. Hoe realistisch is dat? NEMO Kennislink sprak verschillende experts over de opties die er zijn.
Voor klimaat- en milieu-beleid is het van groot belang te weten hoe belastend allerlei producten voor het milieu zijn, de zogeheten voetafdruk. Zoran Steinmann snoeide de wildgroei aan indicatoren waarmee deze wordt berekend drastisch terug tot vier.
In de grond ligt enorm veel koolstof opgeslagen, vooral in het hoge noorden. Wat gebeurt er met die voorraad als het klimaat warmer wordt? Tot nu toe was daar geen antwoord op. Een groot onderzoek komt voor het eerst met een enigszins betrouwbare schatting: als we onbekommerd broeikasgassen bl...
Millenniumdoel 7 voor een duurzaam milieubeleid brengt goed en slecht nieuws. Het doel om veel meer mensen toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen te verschaffen werd ruimschoots op tijd gehaald. Veel slechter staat het ervoor met de CO2-uitstoot, die fors steeg.
Biodiesel uit koolzaadolie duurzaam? Volgens de Europese Commissie wel: biodiesel uit koolzaadolie zou 38 procent minder uitstoot van broeikasgassen geven in vergelijking met fossiele brandstoffen. Maar volgens Duitse onderzoekers, die de uitstoot van broeikasgas narekenden, klopt dit van geen...
“Meer CO2, meer warmte” wordt ons steeds voorgeschoteld. In 2009 is de uitstoot door de verbranding van fossiele brandstoffen afgenomen. Heeft de mens succes met het terugdringen van de CO2 uitstoot?
Het Nederlands elftal gaat voor haar eerste wereldtitel in Zuid-Afrika deze zomer. Het weer en het klimaat kunnen een belangrijke rol spelen gedurende de wedstrijden. Maar hoe zijn het weer en klimaat in Zuid-Afrika eigenlijk?
Wat voor effecten hebben biobrandstoffen op de mens en de natuur? En is het wel echt zo dat ze geen CO uitstoot veroorzaken?
Bij de verbranding van brandstof komt koolstofdioxide vrij. Maar kan het ook andersom? Koolstofdioxide omzetten in brandstof? Nou en of, blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Delft.
De lancering van de Amerikaanse Orbiting Carbon Observatory (OCO) satelliet is mislukt. Hoewel de satelliet volgens plan op 24 februari in een Taurus-raket is gelanceerd, is de neuskegel niet gesepareerd van de raket. Daaronder zat de satelliet, die niet in zijn geplande baan is gekomen.
Het verbouwen van biobrandstoffen uit palmolie op land waar eerst tropisch bos groeide, maakt CO2-vervuiling en dus het versterkte broeikaseffect alleen maar erger, in plaats van geringer. Dat zegt een internationale groep wetenschappers. Daarnaast nemen de oliepalmplantages ook woonruimte voo...
Energie. Op zijn zachtst gezegd een “hot” topic. Groene stroom, CO2 uitstoot, Kyoto akkoorden. Energie betekent een hoop voor ons en zegt stiekem iets over de beschaving van een land of streek. Meer energieverbruik zegt dat het goed gaat met een land, want dan zijn er televisies en wordt de wa...
Wetenschappers hebben voor het eerst lokaal verhoogde koolstofdioxideniveaus door menselijke uitstoot weten te detecteren. Ze deden dat met gegevens van het deels in Nederlands gebouwde instrument SCIAMACHY aan boord van ESA’s klimaatsatelliet Envisat.