Minder CO2-uitstoot, toch een record. Hoe kan dat?
Als gevolg van de coronacrisis ging de CO2-uitstoot in 2020 omlaag. Toch was er een recordhoeveelheid CO2 in de lucht. Dat lijkt tegenstrijdig, maar is het niet.
Als gevolg van de coronacrisis ging de CO2-uitstoot in 2020 omlaag. Toch was er een recordhoeveelheid CO2 in de lucht. Dat lijkt tegenstrijdig, maar is het niet.
De nasleep van de economische crisis ten gevolge van corona zou weleens een flinke opdoffer voor het klimaatbeleid kunnen betekenen.
Aan de klimaattafel is afgesproken dat de luchtvaart in 2070 geheel emissievrij moet worden. Hoe realistisch is dat? NEMO Kennislink sprak verschillende experts over de opties die er zijn.
Bij de verbranding van olie, gas, kolen of hout komt naast CO2 ook water vrij. Een van onze lezers vraagt zich af: draagt dit bij aan de zeespiegelstijging?
Aan de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur mag van ‘vroempartij’ de VVD niet getornd worden. Hoeveel CO2 scheelt dat eigenlijk?
Eigenlijk doet de mens allang aan geo-engineering, sinds hij begon met broeikasgassen uit te stoten en oerwouden te kappen. Kan nog meer geo-engineering de wereldwijde effecten hiervan terugdringen?
Hybride auto’s kennen we inmiddels wel, maar ook op zee is hybride op komst. Er zijn steeds meer boten te vinden die niet meer (alleen) afhankelijk zijn van brandstofmotoren. Goed plan, want onze atmosfeer kan wel wat frísse lucht gebruiken…
Een betere autoband kan het brandstofverbruik aanzienlijk terugdringen. Prof. dr. ir. Jacques Noordermeer (Universiteit Twente), die een prestigieuze internationale onderscheiding kreeg voor zijn werk, is met zijn vakgroep nauw betrokken bij de ontwikkeling van energiezuinige banden.
Rijden op elektriciteit, een hybride auto of toch biobrandstof: wat is nou de beste optie voor schoner weggebruik? Promovendus Oscar van Vliet (Universiteit Utrecht) zocht het uit.
Dertig jaar lang reisde geofysicus Rien Herber (55) voor Shell de wereld rond op zoek naar nieuwe olie- en gasvelden. Deze zomer heeft hij zijn functie verruild voor een aanstelling als hoogleraar geo-energie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Hij wil vooral meer kennis overdragen.
Om klimaatverandering tegen te gaan zijn biobrandstoffen populair geworden. Maar dat blijkt nieuwe problemen te geven, zoals watertekort. Vers onderzoek suggereert dat deze problemen op de lange termijn mee kunnen vallen.