Een oud vermoeden krijgt modern bewijs
Eindhovense chemici komen onverwacht met bewijs voor een voorspelling van 120 jaar oud. Het draait allemaal om deeltjes die elkaars spiegelbeeld zijn.
Eindhovense chemici komen onverwacht met bewijs voor een voorspelling van 120 jaar oud. Het draait allemaal om deeltjes die elkaars spiegelbeeld zijn.
Soms kun je met oude bekenden compleet nieuwe ontdekkingen doen. In het tijdschrift Science laten chemici van de Rijksuniversiteit Groningen zien hoe met twee honderd jaar oude methoden de synthese van een belangrijke groep stoffen voor geneesmiddelen veel eenvoudiger en preciezer wor...
Groningse chemici hebben een nieuw type moleculaire motor ontworpen. Het bestaat uit twee groepen, verbonden via een centrale ‘as’ die in een tegenovergestelde richting draaien, net als de wielen van een auto. Het resultaat lijkt ideaal voor een nanotransportsysteem.
Vanaf het eerste begin had het leven op aarde een voorkeur voor rechtsdraaiende suikers en linksdraaiende aminozuren. Hoe is dat zo gekomen? Nijmeegse onderzoekers vonden een methode die misschien wel lijkt op wat er ooit in de oersoep is gebeurd.
Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben ontdekt dat spiegelbeeld-moleculen supersterke optische effecten kunnen vertonen als je ze mengt met een oplossing van kobaltchloride. Dit roze ‘toverdrankje’ maakt het een stuk eenvoudiger om de structuur van zulke moleculen te...
De Groningse chemicus Adri Minnaard gaat vier moleculen maken die het menselijk afweersysteem tegen tuberculose kunnen activeren. Samen met drie andere onderzoeksgroepen hoopt hij zo tot een effectief vaccin te komen. De Bill & Melinda Gates Foundation steunt het onderzoek met 3,5 miljoen ...
Deze zomer won een Taiwanees instituut een belangrijke onderzoeksprijs voor een nieuw type display: flexibel, herschrijfbaar, met helder beeld en amper stroomverbruik. Dit zou je echt elektronisch papier kunnen noemen.
Groningse chemici kunnen op eenvoudige wijze stereoselectieve reacties sturen, dankzij modificatie van hun moleculaire motor.
Chemici van de Radboud Universiteit Nijmegen maken aannemelijk dat gepolariseerd licht van jonge sterren een sturende rol heeft gehad bij de vorming van de allereerste bouwstenen van het aardse leven.
Arnold Boersma van de Rijksuniversiteit Groningen gebruikte de natuurlijke asymmetrie van het DNA-molecuul om het verloop van chemische reacties te sturen.
Chemici aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn erin geslaagd om het metaal palladium met organische moleculen te combineren. De Amsterdamse hoogleraar Gadi Rothenberg kondigt al ‘goud met bananensmaak’ aan, maar toepassingen in de chemische synthese liggen meer voor de hand.
Het leven is ontstaan in de ruimte, zegt een team van scheikundigen. Hun bewijs: de bouwstenen van onze eiwitten zijn allemaal linkshandig – de spiegelbeeldversie van deze moleculen komt op aarde nauwelijks voor. Straling in de ruimte zou de rechtshandige moleculen hebben afgebroken.