Het nietige stofje dat aarde heet
De aarde is een klein puntje in een immens heelal. In Fractie van een pixel schiet journalist George van Hal je het universum in, via een aantal ruimtevaartavonturen naar de randen van onze kennis.
De aarde is een klein puntje in een immens heelal. In Fractie van een pixel schiet journalist George van Hal je het universum in, via een aantal ruimtevaartavonturen naar de randen van onze kennis.
Uit metingen van de in 2017 gecrashte ruimtesonde Cassini blijkt dat het waait in Saturnus tot een diepte van 9000 kilometer. Ook blijkt dat de ringen relatief jong zijn en ontstonden toen een of meerdere manen op spectaculaire wijze botsten.
Weinig ruimtemissies overtreffen Cassini-Huygens in productiviteit. Dertien jaar onderzocht de sonde Saturnus, zijn ringen en tientallen manen. Het einde van de ruimtesonde is een fatale duik in de reuzenplaneet.
Het lijkt een stijf bevroren witte knikker in de ruimte. Saturnusmaan Enceladus is van boven tot onder bedekt met een kilometers dikke ijslaag. Toch heeft ruimtevaartorganisatie NASA onder dat dikke pak ijs nu sporen gevonden van een mechanisme dat waterstof creëert in een enorme ondergrondse ...
Op het eerste gezicht is het niet te zien, maar de manen van Saturnus hebben allemaal gekleurde banen en vlekken. Dat is nu voor een deel verklaard: de binnenste manen en de beroemde ringen van Saturnus bespetteren elkaar.
Ruimtesondes en satellieten die diep in het zonnestelsel rondvliegen gebruiken radioactief plutonium als energiebron. Dit plutonium werd als afvalstof geproduceerd bij het ontwikkelen van atoomwapens, en raakt nu op.
Op Saturnusmaan Titan zijn nieuwe meren ontdekt. Op de plaats waar de meren gevonden zijn waren er een jaar geleden nog niet, dus moeten ze recent gevormd zijn. De ontdekkers denken dat de meren ontstaan zijn door hevige regens van vloeibaar methaan.
De Amerikaanse ruimtesonde Cassini vliegt op woensdag 12 maart door een van de geysers van de kleine Saturnusmaan Enceladus. De geysers werden een paar jaar geleden ontdekt door Cassini. Ze bestaan uit ijskristallen en stof- en gasdeeltjes die met een snelheid van een paar honderd meter per se...
Op zaterdag 22 april 2017 dook ruimtesonde Cassini voor het eerst tussen Saturnus en zijn ringen door. Dit zal de sonde 22 keer doen in de komende maanden. Naast verbluffende foto’s gaat het veel informatie opleveren over de planeet en zijn ringen. NEMO Kennislink volgt Cassini al langer.
NASA’s ruimtesonde Cassini laat licht schijnen op de donkere vlekken van Saturnusmaan Japetus. De vlekken komen vooral voor op kraterwanden die vaak in de zon staan. Heeft zonnewarmte de zwarte vlekken van Japetus veroorzaakt?
Instrumenten aan boord van de ruimtesonde Cassini van de NASA, die deel uitmaakt van de Amerikaans-Europees-Italiaanse missie Cassini-Huygens naar de planeet Saturnus en zijn manen, hebben bewijzen gevonden voor het bestaan van zeeën op de Saturnusmaan Titan.
Enceladus, de kleine Saturnusmaan die vanaf zijn zuidpool een pluim van water en ijs de ruimte in spuwt, is een paar miljoen jaar geleden gekanteld. Gebieden aan de evenaar liggen nu aan de polen en andersom, ontdekten NASA-onderzoekers met de instrumenten van ruimtesonde Cassini. Opwellingen ...
De ringen om Saturnus zijn zo mooi, die kunnen pas onlangs zijn ontstaan, zegt de één. Onmogelijk, ze zijn veel ouder, zegt de ander.
In de ringen van Saturnus heeft NASA’s ruimtesonde Cassini vier micromaantjes gevonden. Die verraden zich door het kielzog dat ze achter zich aantrekken door de ringen van stof en ijs. In het blad Nature zeggen de ontdekkers dat de vier maantjes een missing link zijn tussen de grotere Sa...
Saturnusmaan Titan heeft een tweede ionosfeer, veel turbulentie in de atmosfeer en misschien is er zelfs bliksem. Dat zijn een paar van de verrassende vondsten die de Huygens ruimtesonde begin dit jaar deed tijdens zijn afdaling op de maan. Het missieteam publiceerde alle hoogtepunten uit de u...
ESA’s Venus Express-satelliet is veilig vertrokken naar onze buurplaneet Venus. De sonde vertrok om half vijf ’s ochtends (Nederlandse tijd) vanaf de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan. Venus Express komt over vijf maanden aan bij zijn bestemming en gaat de superbroeikas-atmosfee...
Op de nevelige Saturnusmaan Titan zijn mogelijk vulkanen te vinden die methaan spuwen. Dat zegt een team van Europese en Amerikaanse wetenschappers. Het team vond zo’n mogelijke vulkaan in gegevens van de Saturnusmissie Cassini-Huygens.
Onder regie van het Joint Institute for VLBI in Europe (JIVE) uit Dwingeloo hebben radiotelescopen over de gehele wereld uit de zwakke signalen van de Huygens sonde de windsnelheden op Titan bepaald.
ESA-sonde Huygens stuurde na zijn landing op Titan een schat aan informatie terug. Wetenschappers zijn druk aan het analyseren geslagen. Titan is net als de aarde – maar dan compleet anders.
Een week na Huygens’ succesvolle landing op Titan presenteerden ESA’s onderzoekers hun eerste conclusies. Voor Nederlanders klinkt het akelig bekend: er is regen, wind en een hoog vloeistofpeil in de bodem.
Een achterwege gelaten computerinstructie zorgde dat moederschip Cassini maar half naar de afdalende Huygens-sonde luisterde. Daardoor gingen plaats- en afstandsmetingen verloren. De astronomen van JIVE in Dwingeloo gaan die gegevens achterhalen met hun wereldwijde netwerk van radiotelescopen....
ESA’s Huygens-sonde heeft de afdaling door Titan’s atmosfeer met vlag en wimpel doorstaan. Via moederschip Cassini stuurde de sonde panoramafoto’s en andere gegevens naar de aarde, maar door een softwarefout ging een deel van de datastroom verloren.
Terwijl ESA-sonde Huygens Titan’s atmosfeer binnenraast, ‘belt’ hij met het moederschip Cassini. Bij het Nederlandse JIVE-instituut proberen wetenschappers 20 radiotelescopen van over de hele wereld te koppelen om de zwakke communicatie af te luisteren.
Europa’s ruimtesonde Huygens stevent af op de grootste en meest mysterieuze maan van de planeet Saturnus. Op 14 januari moet Huygens afdalen in de atmosfeer van Titan, op weg naar een oppervlak waarvan we niet weten hoe het eruit zal zien.
De ruimtesonde Huygens koppelt los van zijn moederschip Cassini en zet koers naar de bewolkte Saturnusmaan Titan. Levensgevaarlijk, want ESA riskeert nu de schepping van een tweede Vliegende Hollander
Op 26 oktober jl. vloog de Amerikaanse ruimtesonde Cassini dicht langs de grootste Saturnusmaan, Titan. Daarbij werd het maanoppervlak tot op 1174 kilometer genaderd. Voor het eerst kon een glimp worden opgevangen van wat er onder het dichte wolkendek van dit bijzondere hemellichaam schuilgaat...
Nu NASA’s ruimtesonde Cassini steeds meer beelden van de Saturnus-maan Titan doorstuurt, komt er misschien duidelijkheid over de toekomst van de meereizende sonde Huygens. Die daalt op 14 januari 2005 af naar Titan’s oppervlak.
Cassini-Huygens, de gezamenlijke NASA-ESA sonde, zit in een baan om Saturnus. Op 1 juli remde de sonde af na zijn lange reis en schoot hij tussen twee van Saturnus’ ringen door. Ogen open!
Op 1 juli komt de Amerikaanse ruimtesonde Cassini in een baan rond de planeet Saturnus. Cassini heeft de Europese sonde Huygens aan boord die in januari 2005 moet landen op de Saturnusmaan Titan.
Over een kleine drie weken heeft de gasreus Saturnus er een maantje bij. Een kunstmaan, wel te verstaan: de internationale Cassini-sonde nadert op dit moment de geringde planeet. Op vrijdagavond passeert Cassini de mysterieuze maan Phoebe.