Data op straat; wat doen we ermee?
Op Strijp-S in Eindhoven wordt lustig geëxperimenteerd met technologieën die het leven veiliger en makkelijker moeten maken. Maar hoe zorg je ervoor dat het ‘living lab’ geen surveillance-apparaat wordt?
Op Strijp-S in Eindhoven wordt lustig geëxperimenteerd met technologieën die het leven veiliger en makkelijker moeten maken. Maar hoe zorg je ervoor dat het ‘living lab’ geen surveillance-apparaat wordt?
Politie en grensbewakers zien de drone als een handig gereedschap voor handhaving. Een bedrijf uit Enschede ontwikkelt drones die sprekend op vogels lijken. Wie kijkt er onopvallend mee vanuit de lucht?
Sinds foto en video digitaal zijn, kun je beelden eindeloos nabewerken. Er komen steeds betere algoritmes om het maximale uit deze data te halen. Een zelflerend neuraal netwerk kan nu pixels uit een bijna zwarte foto omzetten in een plaatje dat bij daglicht gemaakt lijkt.
Het duurde lang maar de computer wordt eindelijk beter in het herkennen van beelden. Hij kijkt daarvoor een trucje af van de mens. Nederlandse wetenschappers ‘leren’ de computer kijken.
Dankzij een nieuwe cameramodule van het Nederlandse bedrijfje 3D-One kan iedereen voortaan in 3D filmen. Denk aan 3D videoconferenties, medische beeldopnames en het vertonen van een plaats delict in 3D tijdens een rechtszaak.
Vage Romeinse letters op een beschadigde steen zijn moeilijk te lezen, tenzij je gebruikmaakt van ‘RTI’, ‘reflectance transformation imaging’. Met dat fotosysteem maak je beelden waarop je het licht naderhand kunt aanpassen. Handig, want daardoor zijn details goed te on...
Ze hadden al een camera die werkt als het menselijk oog, maar nu kan hij iets wat wij niet kunnen. Materiaalwetenschappers van de University of Illinois zijn erin geslaagd een camera te maken met een bolvormige sensorplaat (zoals ons oog), die ook nog kan inzoomen.
Terwijl de meeste ogen gericht zijn op het WK in Zuid-Afrika, vindt er in London een ander belangrijk sportevenement plaats. En ook hier heeft de techniek zijn intrede gedaan. Wimbledon: waar de lijnrechters een handje worden geholpen (of terecht gewezen) door het Hawk-Eye systeem.
Steeds vaker worden computers ingezet om beelden op bewakingscamera’s te analyseren. Hoe werkt dit intelligente cameratoezicht?
Vrijdag 25 september had Science Center NEMO een wereldprimeur: op het feest Discovery 09 filmde een speciale camera het dansende publiek… in 3D. Visueel artiest Max Hattler mixte live de 3D-beelden, zodat de bezoekers zichzelf terug zagen als nooit tevoren.
Op straat wordt een overval gepleegd, maar de ene beveiligingscamera op straat ziet er maar vijf seconden van. Maar verderop staat nog een camera. De Eventviewer van TNO combineert de beelden van deze camera’s en komt zo tot een kloppend verhaal.
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) startte onlangs een klinisch onderzoek waarbij fluorescerende kleurstoffen tijdens kankeroperaties worden gebruikt. Deze fluorescerende kleurstof maakt de lymfeklier of tumor lichtgevend zodat de chirurg precies kan zien welk weefsel hij moet w...
Met een onschadelijke laser op een lichaam schieten, en dan zien hoe groot een tumor is. Dankzij een nieuwe techniek hoeven we kankerpatiënten binnenkort niet meer open te snijden om te leren hoe erg ze eraan toe zijn.
Het is Amerikaanse wetenschappers gelukt om een bolvormig elektronisch oog te ontwikkelen. Zij deden dit door lichtsensoren in een buigzaam netwerk te plaatsen. Hun onderzoek staat deze week in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Op termijn levert dit onderzoek scherpere camerabeelden op ...
Cameratoezicht in de openbare ruimte leidt nauwelijks tot minder criminaliteit, en het publiek voelt zich er niet veiliger door. Een van de redenen daarvoor is dat mensen zich nauwelijks bewust zijn van de aanwezigheid van camera’s.
Elektronische tijdwaarneming met fotofinish is bij Olympische hardloopwedstrijden niet meer weg te denken. Bij afstanden tot tien kilometer wordt de tijd gemeten in honderdsten van een seconde. Met een stopwatch maak je al gauw een fout van een paar honderdsten. Met fotofinish meten we de tijd...
Met een nieuwe bril zie je scherper. Dat geldt ook voor de nieuwe gammacamera op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het LUMC, die voor betere afbeeldingen zal gaan zorgen. Bovendien kunnen er nieuwe dingen met de camera, zoals het in beeld brengen van het glucoseverbruik door het hart.