Moeten burgers overal over kunnen meepraten?
Met de DNA Dialogen gaan we met de samenleving in gesprek over het aanpassen van embryo-DNA. Maar is zo’n onderwerp daarvoor niet veel te ingewikkeld?
Met de DNA Dialogen gaan we met de samenleving in gesprek over het aanpassen van embryo-DNA. Maar is zo’n onderwerp daarvoor niet veel te ingewikkeld?
In een burgerberaad praat een door loting gekozen groep inwoners mee over beleid. Hoe werkt deze democratische vernieuwing? Bestuurskundigen en politicologen geven tips.
Al vanaf het ontstaan van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten zijn hun rol en bevoegdheden niet zonder controverse geweest. “Hoe legitimeer je zo’n dienst in een democratie?”
Wat komt meer in het gedrang: onze nationale veiligheid of onze privacy? De inlichtingen- en veiligheidsdiensten willen meer bevoegdheden krijgen, zonder toetsing vooraf.
Bedrijven kunnen grote stappen zetten, maar als individu heb je ook een verantwoordelijkheid, vindt milieufilosoof Marc Davidson.
Overal in Nederland slaan buurtgenoten de handen ineen om zelf groene stroom op te wekken. “Als je begrijpt hoeveel moeite energie opwekken kost, ga je er bewuster mee om.”
NEMO Kennislink prikt een vorkje mee bij Free Café Groningen, en gaat na hoe collectieve acties bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem.
Dit najaar mogen burgers meepraten over de wenselijkheid van donordieren. Maar hoe wenselijk is het om burgers hierin te betrekken?
Burgers denken, analyseren en onderzoeken steeds vaker mee met wetenschappers. In het boek ‘Citizen Science’ maken we kennis met burgerwetenschap. Inclusief tips om zelf aan de slag te gaan.
Wat heeft de wetenschap aan hulp van ‘gewone’ burgers? NEMO Kennislink sprak met Tine Huyse over burgerwetenschap tijdens de coronacrisis.
Met de groei van de wereldbevolking neemt de behoefte aan duurzaam voedsel toe. Voor zeewier is grote belangstelling: verstopt in een burger is het spul al te krijgen. Maar hoe serieus is de optie om massaal wier te telen en eten? NEMO Kennislink ging op onderzoek uit.
De schilderkunst verandert enorm in de 16e eeuw. De kerk en adel zijn niet langer de enige opdrachtgevers, met grappige schilderijen over het dagelijks leven als gevolg. De nieuwe kopers zijn de burgers en zij lachen zich rot om poep- en plashumor, feestende boeren en bordeelscènes....
De laatste jaren gaan er regelmatig stemmen op om de politiek dichter bij de burger te brengen. Maar is dat wel zo verstandig? Politicoloog Wouter Veenendaal deed onderzoek naar politiek en democratie in microstaten, zoals San Marino, en St. Kitts en Nevis. Hij promoveerde op 10 april aan de U...
Als we op menig borrelpraat in de kroeg zouden afgaan dan is het gemeentelijke bestuur maar log en incompetent en kan het beter vandaag dan morgen opgedoekt worden. Maar wat zegt onderzoek eigenlijk over het functioneren van gemeenten?
De Nederlandse politiek lijkt op drift. Opinieleiders als Maurice de Hond menen dat de Nederlandse parlementaire democratie op haar laatste benen loopt. Maar langlopend kiezersonderzoek laat een ander beeld zien: het valt wel mee met al die zwevende, cynische en wantrouwende kiezers.
Nederlanders maken zich nauwelijks zorgen over de economische crisis, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Gelukkig maar, zou je zeggen. Maar voor politici kan al dat optimisme gevaarlijk zijn.
Het gezag van justitie is niet meer vanzelfsprekend. Haast iedere dag schrijven de media over onenigheid over vonnissen van de strafrechter, de gebrekkige controle door Tbs-klinieken en andere aanvaringen tussen burger en justitie. Afgaande op deze berichten, lijkt het erop dat de gemiddelde N...
Deze week buigen politici zich over de toekomst van de Europese Grondwet. Een onzekere toekomst, onder andere omdat Nederland tegen de Grondwet heeft gestemd. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) komt nu met een aantal adviezen om een volgend ‘nee’ te voorkomen. Nederlandse...