Aarde: onleefbaar
Wanhoop en pessimisme stralen af van sommige toekomsttekeningen. Terecht? “Het ongunstigste scenario is door klimaatbeleid al onwaarschijnlijk geworden.”
Wanhoop en pessimisme stralen af van sommige toekomsttekeningen. Terecht? “Het ongunstigste scenario is door klimaatbeleid al onwaarschijnlijk geworden.”
De mens is kampioen klimaatverandering. Maar kan het klimaat ook veranderen zonder ons toedoen? NEMO Kennislink zet enkele niet-menselijke invloeden op een rij en kijkt hoe ze uitpakken voor de aarde.
Het nadeel van fossiele brandstoffen is dat ze klimaatverandering veroorzaken. Dat heeft ‘iets’ te maken met CO2. Maar hoe zit het nou precies?
Satellieten hebben een steeds scherper oog voor broeikasgassen en vervuilende stoffen in de atmosfeer. Komt er straks een milieuflitspaal in de ruimte?
Eigenlijk doet de mens allang aan geo-engineering, sinds hij begon met broeikasgassen uit te stoten en oerwouden te kappen. Kan nog meer geo-engineering de wereldwijde effecten hiervan terugdringen?
Studentes Margot Maathuis en Megan Clay van de Universiteit van Amsterdam vertellen over hun ervaringen aan boord van onderzoeksschip de Pelagia. Ze varen van de Bahama’s richting Ierland.
Het nieuwe kabinet wil de uitstoot van koolstofdioxide in 2030 met 49 procent verlagen. Om dat te halen moet vanaf 2030 ieder jaar 20 miljoen ton CO2 worden opgeslagen onder de grond. Hoe realistisch is dat?
Museum Hofland kijkt in de toekomst. Met de tentoonstelling ‘Energie – waar gaat dat heen?’ zetten de enthousiaste vrijwilligers van dit geologisch museum in Laren alle energievormen op een rij. Zelfs de energievormen waar we tegenwoordig liever niet aan willen denken, zoals ...
Minder CO2 de lucht inpompen is noodzakelijk, maar met al ons gereken aan dit broeikasgas moeten we ook niet doorslaan. Alle producten en milieuschadelijke activiteiten krijgen tegenwoordig een CO2-etiket. Maar dat is nogal beperkt. Straks hebben we een ‘groene̵...
Millenniumdoel 7 voor een duurzaam milieubeleid brengt goed en slecht nieuws. Het doel om veel meer mensen toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen te verschaffen werd ruimschoots op tijd gehaald. Veel slechter staat het ervoor met de CO2-uitstoot, die fors steeg.
In de natuur gebeurt het indirect al miljoenen jaren: het omzetten van het broeikasgas koolstofdioxide in brandstoffen zoals methaan. Wetenschappers van de Universiteit Leiden verbeterden een kunstmatige variant van deze reactie. Of het een serieuze kandidaat voor energieopslag wordt is echter...
Op 9 oktober 2018 wint Urgenda het hoger beroep van de Staat in de Klimaatzaak. Nederland zal in de toekomst minder CO2 moeten gaan uitstoten, zei de rechter al in 2015. Waarom?
Nederland moet meer doen om de uitstoot van CO2 tegen te gaan. Dat sommeerde de rechter vandaag aan de Nederlandse overheid. Over vijf jaar moet de uitstoot van broeikasgassen tenminste 25 procent lager zijn dan in 1990.
Het NOS journaal besteedt extra aandacht aan de permafrost: de bodems die permanent bevroren zijn en waarin broeikasgassen als methaan en CO2 gevangen zitten. Wat gebeurt er als de permafrost ontdooit?
De hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht brak in 2013 maar liefst twee records. Niet alleen bereikte de CO2-concentratie een recordhoogte, ook de het tempo waarmee het CO2-gehalte toenam was ongekend snel.
Deze maand is het derde deel van het klimaatrapport van IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, uitgebracht. Hierin staat dat er stevige nieuwe maatregelen moeten worden genomen om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, met name door middel van de uitstoot van broeikasgass...
Door de economische crisis nemen de emissies van het broeikasgas kooldioxide af. Het CBS berekende dat de CO2-uitstoot het eerste kwartaal van 2013 bijna 2% lager was ten opzichte van dezelfde periode in 2012 indien de cijfers werden gecorrigeerd voor de koude weersomstandigheden.
In het Vroeg-Trias, 250 miljoen jaar geleden, leefden nauwelijks dieren of planten rond de evenaar. Niet op het land en niet in de oceaan. Waarom? Vijf miljoen jaar stress door enorme hitte tot meer dan 40 °C na de grootste massa-uitsterving ooit.
Biodiesel uit koolzaadolie duurzaam? Volgens de Europese Commissie wel: biodiesel uit koolzaadolie zou 38 procent minder uitstoot van broeikasgassen geven in vergelijking met fossiele brandstoffen. Maar volgens Duitse onderzoekers, die de uitstoot van broeikasgas narekenden, klopt dit van geen...
Als de mens niet zo veel broeikasgas uit zou stoten zouden we onherroepelijk in de kou komen te zitten. De vraag is alleen wanneer.
Miljoenen jaren geleden was het klimaat op aarde warm en vochtig. Plantenetende dinosauriërs hebben daar waarschijnlijk een belangrijke bijdrage aan geleverd door de productie van het broeikasgas methaan. Engelse wetenschappers berekenden dat de methaanuitstoot van de dino’s ongeveer even groo...
Al sinds 2002 doen aardwetenschappers en biologen van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Wageningen Universiteit onderzoek naar het vrijkomen van broeikasgassen uit de permanent bevroren bodems (permafrost) in oostelijk Siberië. De broeikasgassen veranderen het klimaat – maar de klimaatvera...
Het tijdperk van CFK’s is voorbij: de productie van deze ozonafbrekende gassen is nul. Eén van de schone vervangers zijn WFK’s (waterstoffluorkoolstofverbindingen), maar dit zijn wel supersterke broeikasgassen. Wat kunnen we er tegen doen?
Broeikasgassen kennen we bijna allemaal, maar dat geldt (nog) niet voor aerosolen. Het effect van deze microscopisch kleine vaste en/of vloeibare deeltjes in de atmosfeer wordt steeds beter bekend. En vrolijk kunnen er we niet van worden…
Een nieuwe bacterie, ontdekt in de maag van een kangoeroe, blijkt uitstoot van broeikasgassen uit dierenscheten binnen de perken te houden. De onderzoekers hopen dat die kennis zal helpen om broeikassen uit de bio-industrie, zoals methaangas uit koeienscheten, omlaag te brengen.
Methaan is een bijzonder sterk broeikasgas, veel sterker dan koolstofdioxide. Belangrijk dus voor de mogelijke opwarming van de aarde. Hoeveel methaan er in de atmosfeer komt door vee en wild is niet precies bekend, maar nu is er een doorbraak!
Ozon is giftig aan het aardoppervlak, maar razend belangrijk op grote hoogte als beschermer tegen te veel ultraviolette straling. Het ozongat boven de Zuidpool heeft niet alleen invloed ter plaatse, maar leidt zelfs tot meer regen in de subtropen!
Dat we momenteel met z’n allen flink wat CO2 de atmosfeer inpompen was al bekend, maar nu hebben geologen en klimaatmodelleurs ontdekt dat onze voorouders ook al voor een aanzienlijke uitstoot zorgden. Dit is binnenkort te lezen in het vaktijdschrift ‘The Holocene’.
Het lijkt een vreemd verband, maar toch: een toegenomen concentratie koolstofdioxide in de atmosfeer van de aarde kan ervoor zorgen dat ruimte-afval langer om de aarde blijft hangen. Moeten we ons zorgen maken?
Waterloze wasmachines, energie uit koeienpoep en algen in energiecentrales. Groene technologie is er niet meer alleen in de vorm van windmolens en zonnepanelen. En het bespaart miljarden tonnen CO2 per jaar.