Vijf vragen over opwarming van de aarde
Het nadeel van fossiele brandstoffen is dat ze klimaatverandering veroorzaken. Dat heeft ‘iets’ te maken met CO2. Maar hoe zit het nou precies?
Het nadeel van fossiele brandstoffen is dat ze klimaatverandering veroorzaken. Dat heeft ‘iets’ te maken met CO2. Maar hoe zit het nou precies?
Het nieuwe kabinet wil de uitstoot van koolstofdioxide in 2030 met 49 procent verlagen. Om dat te halen moet vanaf 2030 ieder jaar 20 miljoen ton CO2 worden opgeslagen onder de grond. Hoe realistisch is dat?
Niet eerder sinds het begin van de metingen was het warmer op aarde dan afgelopen jaar. Dat was een jaar geleden ook het geval, en het jaar daarvoor óók al. De klimaatverandering doet zich gelden, en El Niño deed daar in 2015 en 2016 nog een schepje bovenop.
De wereldwijde warmterecords sneuvelen aan de lopende band, met februari 2016 als voorlopig ‘hoogtepunt’. We hebben het te danken aan het broeikaseffect, al deden eind 2015 en begin 2016 El Niño en een toevallige warme periode in het weerspatroon er nog een schepje bovenop.
Millenniumdoel 7 voor een duurzaam milieubeleid brengt goed en slecht nieuws. Het doel om veel meer mensen toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen te verschaffen werd ruimschoots op tijd gehaald. Veel slechter staat het ervoor met de CO2-uitstoot, die fors steeg.
De hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht brak in 2013 maar liefst twee records. Niet alleen bereikte de CO2-concentratie een recordhoogte, ook de het tempo waarmee het CO2-gehalte toenam was ongekend snel.
In het Vroeg-Trias, 250 miljoen jaar geleden, leefden nauwelijks dieren of planten rond de evenaar. Niet op het land en niet in de oceaan. Waarom? Vijf miljoen jaar stress door enorme hitte tot meer dan 40 °C na de grootste massa-uitsterving ooit.
Het tijdperk van CFK’s is voorbij: de productie van deze ozonafbrekende gassen is nul. Eén van de schone vervangers zijn WFK’s (waterstoffluorkoolstofverbindingen), maar dit zijn wel supersterke broeikasgassen. Wat kunnen we er tegen doen?
Rampspoed trof de aarde zo nu en dan in het verleden. Bijvoorbeeld rond 375 miljoen jaar geleden, toen 70-80% van alle soorten in korte tijd uitstierf. Zowel op zee als op het land vielen slachtoffers. Steeds meer aanwijzingen stapelen zich op dat het plantenrijk hierbij een cruciale rol speel...
Wetenschappers breken al decennialang het hoofd over de vraag waarom zo’n 200 miljoen jaar geleden bijna 80 procent van het leven uitstierf. En nu lijkt er eindelijk een doorbraak te zijn! Nederlanders stellen namelijk dat het vrijkomen van een enorme hoeveelheid methaan de hoofdoorzaak ...
Een nieuwe bacterie, ontdekt in de maag van een kangoeroe, blijkt uitstoot van broeikasgassen uit dierenscheten binnen de perken te houden. De onderzoekers hopen dat die kennis zal helpen om broeikassen uit de bio-industrie, zoals methaangas uit koeienscheten, omlaag te brengen.
Scheikundigen van het Leiden Institute of Chemistry publiceren deze week in Science een nieuwe methode om CO2 uit de lucht te halen.
Koelkasten en airco’s zonder het broeikasgas HFK moeten hun weg vinden naar ontwikkelingslanden als China en India. Gebeurt dit niet, dan neemt de uitstoot van broeikasgassen toe met een hoeveelheid die gelijk is aan de uitstoot van alle auto’s in China bij elkaar.
Klimaatverandering is niet alleen een Nederlands, Europees of westers probleem. Vooral niet, zelfs. Mensen over de hele wereld krijgen te maken met een veranderend klimaat. Sommige gevolgen zijn al merkbaar, andere zijn zo onvoorspelbaar als wat.
De temperatuur van zeewater bij de Zuidpool lag boven de 30ºC volgens een Utrechts onderzoek. En dat in een periode met hoge concentraties broeikasgassen…
Van broeikaswereld naar een wereld met ijskappen. Dat begon vanaf het midden Eoceen. Nu zijn er bewijzen voor het eerste zeeijs op de Noordpool zo’n 47,5 miljoen jaar geleden.
De afgelopen dertig jaar is de concentratie van het sterke broeikasgas sulfurylfluoride (SO2F 2) versneld toegenomen. De concentratie is nu 1.5 deeltjes per triljoen. Verwaarloosbaar voorlopig, maar bij een verwachte, verdere toename zal er op gelet moeten worden. Sulfurylfluoride wordt steed...
Stedelingen zorgen voor minder broeikasgassen dan hun landgenoten op het platteland. Zij reizen namelijk vaker met het openbaar vervoer en stoken efficiënter. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van klimaatonderzoeker David Dodman. Het lijkt mooi, maar er zit een adder onder het gras.
De soortenrijke koraalriffen staan al decennia onder grote stress. Grote delen zijn zelfs al vernietigd. De oorzaken zijn divers. Globale opwarming, overbevissing en vervuiling spelen een grote rol. Ook dieren in het rif zelf kunnen een gevaar vormen. Evenals zware tsunami’s en orkanen. Maar e...
Goed nieuws voor de Nederlandse ruimtevaart: de bouw van TROPOMI kan beginnen. Dit meetinstrument, dat al jaren in voorbereiding is, gaat vanaf een nieuwe ESA-satelliet de atmosfeer van de aarde bestuderen. De bouw van die satelliet is nu definitief bevestigd.
Ongeveer 55,5 miljoen jaar geleden vond het Paloceen-Eoceen Temperatuurs Maximum (afgekort PETM) plaats, een periode van extreme opwarming door een snelle toename van de CO2 concentratie in de atmosfeer (CO2 is het bekendste broeikasgas). Tijdens het PETM steeg de temperatuur over de gehele aa...
Wie energie-opwekking uit fossiele brandstoffen klimaatneutraal wil maken, moet de CO2 afvangen en opslaan. Een veelgenoemde methode is de ondergrondse opslag van het broeikasgas in lege gasvelden of zoutlagen. Maar dat kost energie, zodat de efficiëntie van de energie-opwekking flink daalt. H...
Vlieg klimaatneutraal, plant een boom. Of liever zo’n honderdvijftig; zoveel groene reuzen zijn er per passagier nodig om de CO2-uitstoot van een retourtje Schiphol-Cancún te compenseren. Voor de klimaatbewuste reiziger geen probleem – luchtvaartmaatschappijen en milieuprojecten or...
De gemiddelde, wereldwijde wintertemperatuur was dit jaar erg laag. Vooral in Azië en Noord-Amerika was dit goed te merken aan de hoeveelheden sneeuw en de strenge vorst. West-Europa bleef grotendeels buiten schot. De vraag is of deze koude winter een aanzet is voor het afkoelen van de aarde i...
In de laatste warme periode tussen de ijstijden steeg de zeespiegel veel sneller (1,6 m per eeuw) dan tegenwoordig. Als de temperatuur op aarde blijft stijgen, zal de zeespiegel sneller stijgen dan tot nu toe werd gedacht.
In de broeikaswereld van 91 miljoen jaar geleden, toen het veel warmer was dan nu, zijn aanwijzingen voor een ijskap gevonden.
Een kettingreactie rond 55 miljoen jaar geleden zorgde voor extreme opwarming. Verhoogde CO2 uitstoot veroorzaakt door toennemende vulkanische activiteiten en vervolgens de uitstoot van grote hoeveelheden methaan, een heel sterk broeikasgas, zorgden voor een extreem snelle stijging van de were...