Behoud biodiversiteit
Klimaatverandering en biodiversiteit zijn innig met elkaar verwikkeld. Veel bezoekers van ‘Energy Junkies’ hebben dat door, afgaande op hun tekeningen over uitstervende soorten.
Klimaatverandering en biodiversiteit zijn innig met elkaar verwikkeld. Veel bezoekers van ‘Energy Junkies’ hebben dat door, afgaande op hun tekeningen over uitstervende soorten.
Guido van der Werf onderzoekt de wisselwerking tussen bosbranden en klimaatverandering. “Bij lange droogte, veel wind en hoge temperatuur, loopt elk bos wel kans om in de fik te gaan.”
Wonen in hutjes hoog in de bomen, niet vechten tegen de rivier en overal bomen. Is een terugkeer naar de natuur de oplossing van het klimaatprobleem? “We zien natuur nu als iets ver weg van ons, met een hek eromheen.”
Niet alleen kamperen tijdens de vakantie, maar het hele jaar door. Ruim een jaar lang sliep wetenschapper Koen Arts onder de blote hemel. Over zijn ervaringen schreef hij een enthousiast en hartverwarmend boek.
In coronatijd trok half Nederland de natuur in. Hoe gaan we om met grotere drukte in het groen? We gingen in discussie met een boswachter en een onderzoeker tijdens een wandeling door het Leersumse Veld.
De aanplant van bossen wordt als geducht wapen gezien om de opwarming van het klimaat te bestrijden. Maar let dan wel op waar je ze neerzet, schrijven twee biologen uit Cambridge, want de aanplant van bos vermindert de hoeveelheid water in de rivieren ter plaatse.
Het leek de perfecte manier om CO2-uitstoot tegen te gaan. Maar nu ligt houtstook onder vuur. Is dat terecht? NEMO Kennislink deed een belrondje langs experts.
In zijn nieuwste boek beschrijft Koos Dijksterhuis twaalf wandelingen door verschillende Nederlandse landschappen. Hij beschrijft uitgebreid wat hij ziet en doet en is daarmee een erg goede – soms iets te grondige – gids.
Op een landgoed vlak bij Amersfoort zijn 160 omgewaaide bomen aangetroffen in het veen. Het blijkt een bos van 12.900 jaar geleden te zijn. De bomen gingen dood toen de Jonge Dryas begon, en het voor het laatst ijzig koud werd in ons land.
Om allergieën en astma te voorkomen kun je beter op een boerderij dan in de stad opgroeien. Dat komt omdat de biodiversiteit daar groter is, blijkt uit onderzoek van Finse wetenschappers.
Om klimaatverandering tegen te gaan zijn biobrandstoffen populair geworden. Maar dat blijkt nieuwe problemen te geven, zoals watertekort. Vers onderzoek suggereert dat deze problemen op de lange termijn mee kunnen vallen.
De chemische samenstelling van wijn zegt veel over het soort wijnvat waarin de druivendrank ooit heeft gerijpt. Dat melden Franse wetenschappers. Zo precies is wijn nog nooit geanalyseerd.
Zwarte wolven hebben hun vachtkleur door een genetische mutatie in het beta-defensine eiwit. De mutatie is ongeveer 10.000 jaar geleden vanuit huishonden in de populatie van wilde wolven terecht gekomen. Wolven die in het bos leven hebben evolutionair voordeel van hun zwarte vacht. De genetisc...
In een tijd dat wetenschappers zoeken naar alternatieve opslag van CO2, krijgen ze hulp van de Europese bossen. Deze jonge bossen blijken meer dan 10% meer koolstof, onderdeel van CO2, op hebben geslagen in afgelopen 50 jaar. Dit komt door de toename van bossen volgens een nieuw artikel van ee...
We denken dat we de keuze voor een politieke partij welafgewogen en rationeel maken, maar is dat wel zo? Uit onderzoek blijkt dat onze onbewuste meningen – ook wel impliciete associaties genoemd – wellicht belangrijker zijn dan we willen toegeven.
Boomsoorten die goed gedijen in de schaduw van andere bomen hebben dikke bladeren. De bladeren van boomsoorten die veel licht nodig hebben zijn daarentegen dun. Dat ontdekten onderzoekers van de leerstoelgroep Bosecologie en bosbeheer van Wageningen Universiteit.
De welvaartsstaat is onverminderd populair onder de Nederlandse kiezers. Snijden in belangrijke welvaartsstaatprogramma’s zoals de werkloosheidswet kan regeringspartijen dan ook stemmen kosten. Toch voerde een flink aantal Nederlandse en buitenlandse, kabinetten onpopulaire hervormingen door. ...