De beste boom voor in de stad
Wat is beter voor het klimaat en de luchtkwaliteit in de bebouwde omgeving: een loofboom of een naaldboom? Dat vraagt een van onze lezers. NEMO Kennislink zocht het uit.
Wat is beter voor het klimaat en de luchtkwaliteit in de bebouwde omgeving: een loofboom of een naaldboom? Dat vraagt een van onze lezers. NEMO Kennislink zocht het uit.
Onze straten en wegen staan vol met lantaarnpalen. Die zijn niet echt fraai en verbruiken bovendien behoorlijk wat energie. Zouden lichtgevende bomen een alternatief kunnen zijn? Wim Schmidt, sterrenkundige en voorzitter van het Platform Lichthinder, denkt van niet. “Ik vind dit een belachelij...
Tropische bossen zijn misschien toch niet de oeroude ongerepte ecosystemen die wij denken dat ze zijn. Dit zeggen onderzoekers van Wageningen UR. In een beschermd bosgebied in Thailand vonden zij aanwijzingen dat in de afgelopen 150 jaar hele stukken bos meerdere malen zijn platgelegd. Niet do...
Een boom groeit bijna altijd zodanig dat de totale dikte van de takken op een bepaalde hoogte gelijk is aan de dikte van de stam. Leonardo da Vinci merkte dat al op, maar waarom bomen zich aan deze vuistregel houden, was altijd onduidelijk. Een nieuwe studie geeft het antwoord: een specialist ...
Lignine, een bestanddeel van hout, breekt pas af als het kleine bladafval vergaan is. Tenminste, dat dacht men altijd. Het tegendeel blijkt waar te zijn, waardoor sommige CO2-beperkende maatregelen averechts werken.
Sommige tropische bomen zijn afgelopen twee eeuwen steeds sneller gaan groeien, blijkt uit onderzoek aan groeiringen in boomstammen. De versnelling wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een verhoogde CO2-concentratie in de lucht.
Bomen kunnen maximaal 130 meter hoog worden en de beperkende factor daarbij is het watertransport. Boven die hoogte breekt de waterkolom en ontstaan belletjes in de sapstroom.
Dankzij bacteriën uitgerust met de juiste enzymen kunnen planten bijvoorbeeld tolueen afbreken.