Krabbels in de kantlijn vertellen grote verhalen
Voor sommigen is schrijven in boeken als vloeken in de kerk. Toch vond men het vroeger heel gewoon om aantekeningen te maken in boeken.
Voor sommigen is schrijven in boeken als vloeken in de kerk. Toch vond men het vroeger heel gewoon om aantekeningen te maken in boeken.
Vorige week opende koningin Máxima in de Leidse Pieterskerk de Asian Library: een aparte afdeling van de universiteitsbibliotheek met ruim dertig kilometer aan boeken en handschriften uit Azië. Daarmee is het een van de grootste Azië-collecties wereldwijd.
Nederlands beroemdste hersenwetenschapper heeft een nieuw boek geschreven. In Ons creatieve brein laat Dick Swaab aan de hand van talloze korte paragrafen over kunst, muziek en wetenschap zien waar creativiteit vandaan komt. Je raadt het misschien al: ons onbewuste brein zit erachter....
Het Jaar van het Boek en de Week van de Alfabetisering: er zijn genoeg redenen om het ‘Het Boek van het gedrukte boek’ te bespreken, een overzichtswerk van ruim vijfhonderd jaar geschiedenis van de boekdrukkunst.
Net zo snel herstellen als Wolverine of spinnenwebben schieten zoals Spiderman. Onderzoeker Barry Fitzgerald van de TU Eindhoven twijfelt er niet aan dat ook gewone stervelingen dit soort krachten kunnen ontwikkelen. Dankzij de wetenschap. Hij schreef er een uitstekend boek over. Een interview...
Bijna zomervakantie! Ook al lijkt het weer nog niet mee te werken… Maar ach, wat maakt het ook uit. Met onze zomerboekentips van dit jaar kom je een regenachtige zomer ook prima door. Hier zijn ze weer: de fijnste populairwetenschappelijke boeken van het afgelopen jaar, volgens de redact...
De Slag bij Waterloo speelde zich precies 200 jaar geleden af en wordt groots herdacht. Ook onze koning is hier bij aanwezig: Nederlandse soldaten, onder aanvoering van Prins Willem, hebben een belangrijke rol gespeeld in het verslaan van Napoleon. Zo kwam het alleen niet in de buitenlandse ge...
Met De deeltjessafari levert Jean-Paul Keulen, chefredacteur van het tijdschrift KIJK, wederom een zeer begrijpelijk en vermakelijk boek af over een van de meest abstracte gebieden van de natuurkunde. Dit keer richt hij zijn pijlen op de nog níet ontdekte deeltjes.
Nog nooit verschenen er in een jaar tijd zoveel nieuwe boeken over de Eerste Wereldoorlog. Het was dit jaar dan ook precies 100 jaar geleden dat deze vernietigende Europese oorlog uitbrak. Ook Amsterdam University Press deed een duit in het zakje met een ‘elementair deeltje’ over de oorlog.
Of je in een tekst getrokken wordt, hangt onder andere af van je leeservaring, de structuur van de tekst en het taalgebruik. Dat concludeert Moniek Kuijpers in haar proefschrift, dat ze deze maand verdedigde aan de Universiteit Utrecht.
Het is buiten weer kouder, de avonden zijn donker: hét moment dus om een boek te pakken, of leuker nog: een boek over natuurkunde. Kennislinkredacteur Barry van der Meer bespreekt daarom drie recente natuurkundeboeken. Zit er iets bij voor onder de kerstboom?
Ook anno 2012 blijft de Tweede Wereldoorlog een onuitputtelijke bron van boeiende historische verhalen en nieuwe inzichten. De periode 1939 – 1945 is dan ook een geliefd onderwerp bij schrijvers en liefhebbers van geschiedenisboeken. De volgende recente oorlogsboeken zijn volgens de Kenn...
De hele maand oktober vindt de Maand van de Geschiedenis plaats. Tijd om weer eens een boekenspecial te organiseren en jouw favoriet te kiezen.
De Week van de Klassieken is net achter de rug, maar wij gaan gewoon nog even door… met de boekenspecial Oude Geschiedenis. Stem op jouw favoriete historisch georiënteerde boek en win het boek “Rubicon. Het einde van de Romeinse Republiek” van Tom Holland.
Van woensdag 14 tot en met zondag 25 april vindt al weer de derde Week van de Klassieken plaats.Tijd om weer eens in de Klassieken te duiken… en jouw favoriete Klassieke te kiezen.
Kerstvakantie. De tijd van de kerstboom optuigen, sneeuwballengevecht, wintersport, vuurpijlen, champagne en lezen bij de openhaard. Maar… welk historisch geörienteerd boek was deze winter het meest geliefd?
2009 is het Darwinjaar, en dus lees je op de pagina Gedragswetenschappen elke week over een nieuw of oud maar telkens interessant en leuk boek over de evolutie. Hieronder een overzicht van de boeken die voorbijkwamen.
Jeugdboekenschrijvers hebben een brochure opgesteld waarin ze ouders en leerkrachten oproepen minder belang te hechten aan het AVI-systeem, waarmee kinderen in Nederland leren lezen. Of kinderen een tekst kunnen lezen, hangt niet altijd af van de moeilijkheidsgraad van de tekst, maar ook van h...
Leerlingen die niet zo goed zijn in lezen, doen het het beste in een klas waar het gemiddelde niveau hoog ligt. Ook een grote klas werkt positief: de leerlingen zijn daarin zelfstandiger. Daarnaast hebben plezier in lezen en de aanwezigheid van boeken en kranten in huis een positieve invloed o...