Back to Bodegraven
Is het verzakken van de bebouwde kom terug te dringen door licht vulkaangesteente als ophoogmateriaal te gebruiken? Op sommige plekken wel. Maar eigenlijk werd er acht jaar geleden meer van verwacht.
Is het verzakken van de bebouwde kom terug te dringen door licht vulkaangesteente als ophoogmateriaal te gebruiken? Op sommige plekken wel. Maar eigenlijk werd er acht jaar geleden meer van verwacht.
Nederland zakt al duizend jaar omlaag. We hebben er onze kaas, windmolens en dijken aan te danken, vertelt aardwetenschapper Gilles Erkens van Deltares en de Universiteit Utrecht. Maar de zeespiegel stijgt, en het moment dat we moeilijke keuzes moeten maken komt steeds dichterbij.
Het meest merkbare gevolg van de gaswinning zijn dan wel de aardbevingen, schrijft Albert Lubberink, maar daarnaast treedt ook bodemdaling op. Wat betekent dat voor de regio? Moeten we ons aanpassen, en valt er schade verwachten?
Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, heeft al jaren te kampen met bodemdaling. In combinatie met de mondiale zeespiegelstijging door klimaatverandering, zal rond het jaar 2025 ongeveer tien procent van het westelijke deel van de stad onder de zeespiegel liggen.
De Mekongdelta in Vietnam, de derde grootste delta van de wereld, is aan het verdrinken. Dit komt niet alleen door de zeespiegelstijging, maar vooral ook door de bodemdaling in het gebied. Nederlandse wetenschappers schieten te hulp.
Veel delta’s en kustzones in de wereld zakken langzaam weg, vaak door wateronttrekking. Het land weer natter maken kan die bodemdaling tegengaan. Maar dan moeten overheden en boeren maatregelen willen nemen, zoals flexibel peilbeheer of het verbouwen van gewassen die tegen een nattere bo...
Door de zwaarste overstromingen sinds vijftig jaar staat Venetië voor 70 procent onder water. Aardwetenschapper Gilles Erkens vertelde over de gevaren van bodemdaling voor kuststeden.
Zonder de Nijl geen Egypte. De moderne Nijl stroomt al duizenden jaren door Egypte heen en neemt niet alleen water mee, maar ook sediment in de vorm van zand, silt en klei. Dit sediment zorgt ervoor dat de delta is ontstaan en blijft bestaan. Maar wat als de toevoer van sediment afneemt?
Als voorbereiding op de zeespiegelstijging willen Nederlandse kennisinstituten in het Waddengebied experimenteren met innovatieve dijkconcepten. Ze willen aan de slag met de Deltadijk, de Superdijk en de ‘dijk die zich laat combineren met bebouwing’. Het rapport toont concrete dijken in het ge...
Op 1 december 2011 werd winkelcentrum ´t Loon in Heerlen voor onbepaalde tijd gesloten wegens instortingsgevaar. De bodem onder het winkelcentrum bleek omlaag te zakken. Hoe kon dat gebeuren?
Scheuren in de weg, scheefgezakte fietspaden, weggezonken stoeptegels – voor wie in een veengebied woont is het een bekend beeld. Maar wellicht niet lang meer. Een nieuwe techniek, waarbij de bovenste laag van het veen chemisch versterkt en lichter gemaakt wordt, moet soelaas bieden.
Een mengsel van gerijpte bagger, mest en plantaardig afvalmateriaal biedt veel potentie in de polder. Het kan niet alleen bodemdaling een halt toeroepen, maar ook lokale stofkringlopen sluiten en milieubelastend kunstmest buiten spel zetten.
Veengebieden bedekken met een dikke laag vulkaangesteente: het lijkt een goede manier om te zorgen dat de bebouwde kom niet wegzakt in het veen. Bodegraven bouwt op ‘bims’.
De olie- en gasvoorraden raken op. Er zijn echter twee opties om dat iets te rekken: of meer uit het reservoir halen, of nieuwe reservoirs vinden. Promovendus Ingwer Bos ontdekte dat er meer zand in de Nederlandse ondergrond zit dan voorheen gedacht en dit zand kan een prima reservoir zijn.
De aardlagen diep in de ondergrond van de Waddenzee vertellen een heel ander verhaal dan de Waddenzee zelf, die pas in de laatste 8000 jaar ontstond toen de zeespiegel steeg. Door klimaatverandering verandert het Waddengebied nu al. De vraag is of het gebied nog zal bestaan over duizend jaar...
De wereldwijde zeespiegel stijgt maar de Nijldelta zelf daalt. Hoe komt dit? Doet Egypte er iets tegen?
Nederland strijdt al eeuwenlang tegen het water. Met veel succes meestal. Maar de zeespiegelstijging en bodemdaling bedreigen ons land.
Nederland bewegingsloos? Zeker niet, want de Nederlandse bodem blijkt te stijgen in Zuid-Limburg, mogelijk door stijgend grondwater. Bovendien dalen andere gebieden (zoals de Waddenzee, Groningen en de regio nabij Alkmaar) door gaswinning. Dit betekent gevaar voor de kustverdediging en de natu...