Prangende vragen over biomassa
Is biomassa gebruiken als energiebron een slim plan? Wat kunnen we er eigenlijk nog meer mee? NEMO Kennislink zet de belangrijkste vragen en antwoorden over biomassa op een rijtje.
Is biomassa gebruiken als energiebron een slim plan? Wat kunnen we er eigenlijk nog meer mee? NEMO Kennislink zet de belangrijkste vragen en antwoorden over biomassa op een rijtje.
Het leek de perfecte manier om CO2-uitstoot tegen te gaan. Maar nu ligt houtstook onder vuur. Is dat terecht? NEMO Kennislink deed een belrondje langs experts.
Wat gooien we in onze tank als we geen olie meer mogen gebruiken? Elektrische auto’s of waterstofauto’s lijken voor de hand liggend, maar hebben ook zo hun problemen. NEMO Kennislink sprak met drie partijen die het over een compleet andere boeg gooien.
Uit biomassa halen we duurzame energie, maar hout is dankzij de stugge structuur een lastige kandidaat. Het is moeilijk af te breken en dat kan efficiënter. De natuur heeft al oplossingen om hout te verteren: de houtborende pissebed. Daar kan de bioraffinage zijn voordeel mee doen.
Uit biomassa kunnen we al kleine moleculen maken als basis voor plastics. Aromaten, die we voor onder andere PET gebruiken, zijn echter moeilijker. Het Groningse bedrijf BioBTX ontwikkelde op basis van een oud proces hiervoor nieuwe technologie.
De productie van plastic blijft maar groeien. Hoogleraar Industrial Sustainable Chemistry Gert-Jan Gruter ziet dat niet als een probleem, maar juist als een kans. Met biomassa wil hij de chemische industrie verduurzamen.
Uit een gelekt onderzoek in opdracht van de Europese Commissie blijkt dat belasting op kerosine waarschijnlijk niet nadelig is voor de economie. NEMO Kennislink onderzocht in 2018 hoe vliegen duurzamer kan.
Veel fabrikanten gebruiken nog bisfenol A in de productie van plastic producten, maar deze stof blijkt niet goed voor de mens. Promovendus Steven-Friso Koelewijn heeft een alternatief gevonden in biomassa en probeert zijn duurzame en veilige bouwstenen verder te ontwikkelen.
Biomassa werd een aantal jaar geleden nog gevierd als veelbelovende oplossing voor het energievraagstuk. Het verbranden van allerlei plantaardig afval uit de bos- en landbouw zou de basis moeten gaan vormen van de ‘biobased economy’. Maar anno 2018 zit dat imago vol deuken.
Driekwart van de vliegende insecten is verdwenen, kopten de media eind oktober. Maar de conclusie dat er een insectenarmageddon aan de gang is, berust op statistisch drijfzand.
Bouwen door gebruik te maken van wat de regio te bieden heeft, net zoals in het spel Kolonisten van Catan. Of een gebouw neerzetten dat een positieve impact op de omgeving heeft. Het nieuwe innovatiefestival Architectuur Innovatie Rotterdam van AIR licht op 5 juni onder meer deze twee...
Wat gebeurt er precies in katalysatoren op het moment dat zij een chemisch proces uitvoeren? Dat is de vraag waarmee Bert Weckhuysen, winnaar van één van de Spinozapremies 2013, zich bezighoudt. Met unieke microscopen weet de Utrechtse hoogleraar Anorganische Chemie en Katalyse het antwoord op...
Eén van de drie winnaars van de Spinozapremie 2013 is Bert Weckhuysen, hoogleraar Anorganische Chemie en Katalyse aan de Universiteit Utrecht. De al aanzienlijke wetenschappelijke carrière van deze pas 44-jarige chemicus staat helemaal in het teken van katalysatoren. Weckhuysen geniet wereldfa...
Algen zijn veelbelovend voor de toekomst als bron van ‘groene’ brandstof en duurzame productie van chemicaliën. Maar het kweken van genoeg algen is een struikelblok. In het AlgeaPARC in Wageningen wordt onderzocht onder welke omstandigheden algen het hardst groeien. Het park opende ruim een ja...
Als de olie op is, zullen we voor de productie van brandstof, plastics en chemicaliën uit een ander vaatje moeten tappen. Eentje dat is gevuld met houtchips, stro, bieten of een andere hernieuwbare grondstof. Een nieuwe proeffabriek en een opleidingscentrum moeten die biogebaseerde economie ee...
De huidige energiesituatie is met stijgende prijzen voor fossiele brandstoffen, onzekerheden over de energievoorraden, en de uitstoot van CO2 onhoudbaar geworden. Daarom is er wereldwijd toenemende aandacht voor hernieuwbare brandstof, gemaakt uit biomassa: biobrandstoffen.
Een vinding van Utrechtse chemici maakt het mogelijk om plastics zoals polyetheen (PE) en polypropeen (PP) uit biomassa te maken in plaats van uit aardolie. In Science beschrijven hoogleraar Krijn de Jong en mede-onderzoekers een nieuwe katalysator voor de synthese van belangrijke bouwstenen v...
Frisdrankflessen en fleecedekens worden milieuvriendelijk. NWO-onderzoeker Frank Koopman heeft een biogebaseerde verbinding gemaakt die één van de belangrijkste grondstoffen voor plastic producten kan vervangen.
De Twentse onderzoeker Guus van Rossum ontwikkelde een methode om biomassa om te zetten in synthesegas. Dit is breed toepasbaar in de chemische industrie.
Langzaamaan beginnen bierbrouwerijen milieuvriendelijker te worden. Water wordt al hergebruikt. Maar er blijven tonnen graan over. Een nieuwe techniek in Duitsland verbrandt het graan als energie voor de brouwerij zelf. Doen Nederlandse brouwerijen mee?
Fotosynthese is terug als onderzoeksterrein. Kunstmatige bladeren, efficiëntere planten en algen die ethanol produceren moeten het energieprobleem oplossen. Een consortium van Nederlandse universiteiten lanceert een onderzoeksplan van 43 miljoen euro.
Overbevissing van roofvis kan een ecologische gemeenschap zo veranderen dat herstel uitblijft. Met gericht vissen kan er een nieuw evenwicht worden bereikt.
Verantwoord autorijden op groene brandstof komt steeds dichterbij. Ing. Ronald Maas promoveert vandaag aan Wageningen Universiteit op de omzetting van tarwestro in ethanol en melkzuur. Met zijn onderzoek, uitgevoerd bij de leerstoel Industriële biotechnologie, geeft hij een flinke impuls aan h...
Biomassa, de oudste energiebron voor de mens, is in de laatste decennia aan een sterke opmars bezig. Chemische verbindingen in biomassa zijn energierijk en zijn niet alleen geschikt als rechtstreekse energiebron, maar ook als grondstof voor andere vormen van brandstof en voor de chemische indu...
Hoe mensen denken over een nieuwe energiebron wordt beïnvloed door hun gedachten over andere energiebronnen. Mensen zijn positiever over energie uit biomassa, als deze in combinatie met zonne-energie wordt gepresenteerd. Daarom is het belangrijk om verschillende duurzame energieopties samen te...
De Utrechtse promovenda Simona Negro voerde een historische analyse uit van duurzame energietechnologie op basis van biomassa. Ze kwam daarbij tot zeven sleutelfactoren die bepalend zijn voor het slagen dan wel falen van duurzame energie in Nederland. Haar conclusie: de Nederlandse overheid is...
Een katalysator van nikkeldeeltjes aangebracht op koolstof nanodraden kan de vorming van van methaan uit synthesegas – bijvoorbeeld verkregen door de vergassing van biomassa – aanzienlijk verbeteren.
Door loofhout bij relatief lage temperaturen te ‘roosteren’ en vervolgens te vergassen kan efficiënt duurzame energie worden geproduceerd. Dat blijkt uit onderzoek van chemisch technoloog Mark Prins van de TU/e. Het geproduceerde gas kan worden gebruikt voor de productie van elektr...
Met een dieselmotor kun je op plantaardige olie zoals slaolie rijden. Deze duurzame manier van autorijden belast het milieu minder dan bij het gebruik van fossiele brandstoffen. Slaolierijders dragen minder bij aan vergroten van het broeikaseffect en mogelijk klimaatverandering.
Geschrokken van de oliecrises van 1973 en 1980 was men overal in de wereld, ook bij Shell, op zoek naar alternatieven voor aardolie. Rond de tweede oliciecrisis, in 1980, deed Herman Ruyter bij Shell onderzoek naar het verrijken en drogen van Indonesische bruinkool. Daarbij werd water aan het ...