Behoud biodiversiteit
Klimaatverandering en biodiversiteit zijn innig met elkaar verwikkeld. Veel bezoekers van ‘Energy Junkies’ hebben dat door, afgaande op hun tekeningen over uitstervende soorten.
Klimaatverandering en biodiversiteit zijn innig met elkaar verwikkeld. Veel bezoekers van ‘Energy Junkies’ hebben dat door, afgaande op hun tekeningen over uitstervende soorten.
Het leek de perfecte manier om CO2-uitstoot tegen te gaan. Maar nu ligt houtstook onder vuur. Is dat terecht? NEMO Kennislink deed een belrondje langs experts.
Sommige gisten zetten suikers uit planten om in alcohol. Die alcohol (ook wel bio-ethanol) is mogelijk een goed alternatief voor benzine.
Biodiesel klinkt als een nuttige brandstof, maar je kunt het nu nog niet in je auto gebruiken. Duitse onderzoekers willen daar verandering in brengen met een proces dat de biodiesel omzet in een mengsel vergelijkbaar met diesel. Het wachten is nu op technologen die de reactie op grote schaal o...
Een bus die niet op diesel rijdt, maar op mierenzuur. Het is een geslaagd experiment van studenten van de TU Eindhoven. Ze presenteerden hun zelfgebouwde systeem op 6 juli. NEMO Kennislink ging bij ze op bezoek om hun onderzoek te bekijken.
Jatropha. Nog maar een jaar of tien terug stond de naam bijna gelijk aan ‘de wonderstruik die niet alleen het klimaatprobleem zou aanpakken, maar tegelijk de armoede in Azië zou bestrijden.’ Wie heeft het er nu nog over?
Het verbouwen van biobrandstoffen hoeft niet te leiden tot ontbossing, en ook niet ten koste te gaan van de voedselproductie. Dat is de conclusie van het promotieonderzoek van energiewetenschapper Sarah Gerssen-Gondelach. Vandaag verdedigde ze haar proefschrift aan de Universiteit Utrecht.
Vrijwel iedereen weet hoe frustrerend het is als je mobieltje of laptop nét leeg is als je hem nodig hebt. Op zoek naar alternatieven voor batterijen richten wetenschappers hun pijlen onder andere op biobrandstoffen die met zonlicht gewonnen kunnen worden.
Volgens de KNAW heeft het gebruik van biobrandstoffen geen effect op de uitstoot van CO2. Onderzoekers van onder meer de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen denken daar heel anders over. Het leidde tot gebakkelei in de media. Wat is er precies aan de hand?
Voor we kunnen ingaan op de rol van synthetische biologie in de industriële biotechnologie, is het nodig om nog even te kijken naar de stofwisseling van micro-organismen en de rol van DNA in dit proces.
Niet eerder werden levensstijl en welvaart van de mensheid zo eenzijdig bepaald door één enkele grondstof. Plastics, geneesmiddelen, de brandstoffen van de auto’s waarin we rijden en het asfalt waarop ze rijden: ze zijn allemaal gemaakt uit olie. Het is bepaald niet vanzelfsprekend dat deze le...
Op de meeste plaatsen in Europa is de productie van biodiesel uit koolzaad niet energie-efficiënt. Onderzoekers van de Universiteit van Twente ontwikkelden een kaart waarop te zien is waar in Europa alsnog de hoogste energie-efficiëntie behaald kan worden.
Biobrandstoffen worden een steeds populairder alternatief voor fossiele brandstoffen, maar het kost nu echter veel energie en geld om ze te maken. Een internationaal team van onderzoekers heeft nu de genen geïsoleerd die grasplanten makkelijker afbreekbaar moeten maken. Dit biedt mogelijkheden...
Biodiesel uit koolzaadolie duurzaam? Volgens de Europese Commissie wel: biodiesel uit koolzaadolie zou 38 procent minder uitstoot van broeikasgassen geven in vergelijking met fossiele brandstoffen. Maar volgens Duitse onderzoekers, die de uitstoot van broeikasgas narekenden, klopt dit van geen...
Algen zijn veelbelovend voor de toekomst als bron van ‘groene’ brandstof en duurzame productie van chemicaliën. Maar het kweken van genoeg algen is een struikelblok. In het AlgeaPARC in Wageningen wordt onderzocht onder welke omstandigheden algen het hardst groeien. Het park opende ruim een ja...
Als de olie op is, zullen we voor de productie van brandstof, plastics en chemicaliën uit een ander vaatje moeten tappen. Eentje dat is gevuld met houtchips, stro, bieten of een andere hernieuwbare grondstof. Een nieuwe proeffabriek en een opleidingscentrum moeten die biogebaseerde economie ee...
Oliepalm komt als één van de meest duurzame gewassen uit de bus voor de productie van biobrandstoffen. Mits er geen tropisch bos voor wordt opgeofferd, en boeren zich houden aan goede landbouwpraktijken. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Sander de Vries aan de Wageningen Universiteit.
De huidige energiesituatie is met stijgende prijzen voor fossiele brandstoffen, onzekerheden over de energievoorraden, en de uitstoot van CO2 onhoudbaar geworden. Daarom is er wereldwijd toenemende aandacht voor hernieuwbare brandstof, gemaakt uit biomassa: biobrandstoffen.
Taaie kost, die planten. Cellulose in de celwanden maakt dat ze zo moeilijk verteerbaar zijn. Maar door cellulose genetisch te veranderen, wordt het afbreken van planten een peulenschil, ontdekten Britse onderzoekers. En planten met zulk aangepast cellulose, zouden efficiënter omgezet kunnen w...
Er is meer te beleven aan zeewier dan sushi. Zeewieren zijn ook serieuze kandidaten als bron voor biobrandstoffen. Dat bewezen Amerikaanse wetenschappers deze week door een bacterie te ontwerpen die de suikers in zeewier direct omzet in bioethanol.
Vetgemeste algen. Zo zou je de algen kunnen zien die Amerikaanse wetenschappers onlangs maakten. Door een genetische aanpassing werd de biomassa van de algen minstens anderhalf keer zo groot. En uit die dikkerdjes valt een hoop olie te persen.
Hoe bouw je een biobrandstofbacterie? Eentje die zowel plantafval afbreekt én suikers omzet in stoffen als benzine, diesel en kerosine? Amerikaanse wetenschappers demonstreerden hoe dat moet met de beroemde bacterie E. coli. Met hun draaiboek moet het mogelijk worden allerlei micro-organismen ...
Projecten om schimmelgenomen te sequensen schieten als paddenstoelen uit de grond. We hebben namelijk allemaal spannende toepassingen voor schimmels op het oog: de productie van biobrandstof uit plantaardig afval bijvoorbeeld. Maar eigenlijk begrijpen we nog maar weinig van de manier waarop s...
Heter dan heet. Kokend water. Daar houdt ‘ie van, de nieuw ontdekte bacterie van Douglas Clark. En hij kan een truc uithalen die uniek is op aarde: in dat kokende water breekt hij supersnel plantenresten af. Clark en zijn collega’s ruiken een innovatie voor biobrandstof.
Populieren zijn fijn, want ze sieren ons landschap zo prettig. Maar met de hoge bomen kun je veel meer dan dat. Vlaamse biotechnologen is het na tien jaar gelukt om populieren te kweken die goedkope biobrandstof opleveren. Ze schakelden één gen deels uit, waarna de opbrengst aan brandstof verb...
Met de politieke onrust en stijgende olieprijzen in het Midden-Oosten is de zoektocht naar alternatieve brandstoffen actueler dan ooit. Deze week maken Amerikaanse wetenschappers bekend dat ze biobrandstof uit eiwitsmurrie van bacteriën en algen kunnen verkrijgen. De nieuwe trend: bewaar je sm...
Koeien zijn ware kampioenen in iets waar mensen stinkjaloers op zijn: gras omzetten in energie. In biobrandstof, om preciezer te zijn. Nu hebben Amerikaanse wetenschappers voor het eerst een DNA-analyse gedaan naar hoe de koe dat voor elkaar krijgt.
Rijden op elektriciteit, een hybride auto of toch biobrandstof: wat is nou de beste optie voor schoner weggebruik? Promovendus Oscar van Vliet (Universiteit Utrecht) zocht het uit.
Twee petrischaaltjes op elkaar, de één met algen en de ander met nanozilver. Dat is de bioreactor van de toekomst, zeggen Amerikaanse chemici.
Is het echt zo’n gek idee om biobrandstof uit algen te kweken? Ondanks enkele negatieve geluiden hebben René Wijffels en Maria Barbosa van Wageningen UR (WUR) reden genoeg om te geloven dat het gaat lukken. In het vooraanstaande blad Science beargumenteren ze waarom.