Baas over eigen data
Web3 belooft de macht weg te halen bij de grote internetbedrijven en terug te geven aan de gebruiker. Mensen moeten weer baas kunnen zijn over hun eigen data.
Web3 belooft de macht weg te halen bij de grote internetbedrijven en terug te geven aan de gebruiker. Mensen moeten weer baas kunnen zijn over hun eigen data.
Dat bedrijven online persoonlijke informatie verzamelen, vinden veel mensen een probleem. Toch ondernemen we vaak geen actie om onze data te beschermen. Wat houdt ons tegen om onze privacy te beschermen?
We laten op ontelbaar veel manieren fysieke en digitale sporen na in de wereld en creëren op die manier data. Uit welke gegevens en informatie bestaan wij? “Mensen mogen best wat zuiniger omgaan met hun data.”
Van persoonlijke berichtjes tot je belastingaangifte, niemand kent zijn volledige data-spiegelbeeld. NEMO Kennislink duikt de komende maanden samen met NEMO Science Museum in de datawereld.
Algoritmes blijken regelmatig te discrimineren, bijvoorbeeld op huidskleur en nationaliteit. Hoe kunnen we dit stoppen en het proces omkeren?
Tijdens het EK voetbal wordt in het gebied rond de Johan Cruijff ArenA nieuwe technologie uitgetest om veiligheid te bevorderen. Hoe hebben burgers hierin een stem, en welke rol speelt de journalistiek? NEMO Kennislink is er bij betrokken met een nieuwe journalistieke methode: solutions journa...
Mensen met aanleg voor de ziekte van Alzheimer navigeren minder efficiënt in de game Sea Hero Quest, tonen Britse onderzoekers aan.
Maar liefst 75 procent van de jongeren laat zijn paspoort scannen om naar een evenement te kunnen gaan. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een groot onderzoek naar privacy, waarbij je een interactief spel speelt. Het werd bekendgemaakt op de Europese dag van de privacy.
Beter voetballen dankzij technologie, big data en nieuwe wetenschappelijke inzichten. De sportwetenschapper is al niet meer weg te denken bij voetbalclubs. Maar hoe gaan ze te werk? NEMO Kennislink ging op bezoek bij FC Groningen en de Universiteit Twente.
Deze maand gaat taalkundige Gerrit Bloothooft met pensioen. Hij kijkt terug op een veelzijdige carrière: hij begon als natuurkundige, werkte met ‘big data’ toen de term nog niet eens bestond en stortte zich uiteindelijk op de naamkunde. Dankzij hem kwamen alle Nederlandse namen uit...
Justitie gebruikt primitieve en onbetrouwbare methoden om bewijsmateriaal te vergaren uit grote databestanden, zegt data-onderzoeker David Graus. Hij hoopt dat dit niet de manier is waarop de overheid sleepnetten door onze internetdata gaat halen.
Nu nog bepaalt het prijskaartje voor veel mensen of ze iets wel of niet kopen. Volgens de auteurs van ‘De data-economie’ gaat dat snel veranderen. En vervangt data straks geld.
Sara Magliacane heeft een methode ontwikkeld die het voor computers mogelijk maakt om oorzaken van effecten te onderscheiden bij het analyseren van wetenschappelijke data.
Hoe leren mensen taal? En zijn er overeenkomsten met de manier waarop vogels zich hun zangrepertoire eigen maken? Raquel Garrido Alhama ontwikkelde een voorspellend computermodel op basis van een groot aantal studies.
In steeds meer landen gebruiken politiekorpsen elektronische waarschuwingssystemen om inbrekers en andere criminelen een stap voor te zijn. Nederland gaat zelfs als eerste land in de wereld zo’n systeem landelijk inzetten. Maar moeten we dat wel willen? Volgens de documentaire Pre-Crime ...
Wanneer je persoonlijke informatie zoals naam, adres en burgerservicenummer uit een dataset haalt, kan die toch veilig worden verwerkt? De werkelijkheid is ingewikkelder. Anonimiseren is achterhaald: privacygevoelige informatie zoals medische data moet je versleutelen.
Facebook laat sinds kort alle vertalingen van berichten verwerken door een nieuw neuraal netwerk. Hoe werkt zo’n netwerk en waarom is het zo geschikt voor vertalingen?
Terwijl de zogenoemde ‘sleepwet’ dit jaar al in werking is getreden gaan we er 21 maart 2018 toch nog over stemmen in een raadgevend referendum. Redacteur Steven Beek schreef eerder al wat de wet inhoudt.
Een groot deel van onze communicatie speelt zich online af. Dat betekent dat er online ook grote hoeveelheden data te vinden zijn die interessant zijn voor geesteswetenschappelijk onderzoek. Dong Nguyen ontwikkelde computerprogramma Tweetgenie en onderzocht aan de Universiteit Twente hoe onder...
Het is een veel gehoorde belofte: big data en machine learning gaan de wereld, dus ook de maritieme sector, ingrijpend veranderen. Wat houdt die belofte in en wat moet er nog gebeuren om hem in te lossen? “Techneuten zien de menselijke factor nog te vaak als een module die altij...
Elke seconde voeren we wereldwijd 40.000 zoekopdrachten uit op Google. Maar de resultaten die we teruggekoppeld krijgen, zijn niet neutraal. Gelukkig maar, want aan een neutrale zoekmachine heeft niemand iets.
Als we in Google een zoekterm intikken, dan wordt ook meteen een plaatje getoond. Dat is mede dankzij de Nederlandse wetenschapper Arnold Smeulders, die met zijn beeldherkenningssoftware baanbrekend werk afleverde. Toch maakt hij zich zorgen over artificiële intelligentie.
Er komt een groot tekort aan goede datawetenschappers, zo vreest hoogleraar Informatie- en Communicatietheorie Inald Lagendijk. Het gaat om honderdduizenden vacatures. Er breken dus gouden tijden aan voor de datawetenschapper, die nuttige informatie uit terabytes data kan destilleren.
17 september 1988, dertig jaar geleden, werd om 14:28 Nederland als eerste land in Europa aangesloten op het net dat later uit zou groeien tot het wereldwijde internet. Maar hoe werkt het internet eigenlijk?
De Koninklijke Akademie van Wetenschappen riep Nederlandse onderzoekers op hun wildste dromen in te sturen op het gebied van ‘grootschalige onderzoeksfaciliteiten’. Megadatabanken, de sterkste magneet ter wereld, een nieuw schip voor zeeonderzoek, satellieten voor zwaartekrachtgolv...
Snel, sneller, snelst. Computers kunnen steeds meer en worden steeds sneller. Maar wat maakt je computer nu eigenlijk snel?
Veel mensen weten het niet, maar ook in een koelkast, printer, digitale horloge en auto zit software. En ook die software moet onderhouden worden. Onderzoekers van TNO-ESI helpen fabrikanten daarbij.
De Whitebox is een alternatief voor het elektronisch patiëntendossier. Veiliger en met meer privacy, aldus de onderzoekers. Huisartsen experimenteren ermee.
Computers volgen opdrachten op, net als een robot. Zonder instructie komt de robot of computer niet in beweging. Om een computer aan het werk te zetten, moet je dus de juiste opdracht geven. Daar komt meer bij kijken dan je denkt. Je moet alles in detail voorkauwen en elk deelstapje van de han...
Wetenschappers van de Universiteit Twente gebruiken onze smartphonesensoren om te kijken of ergens iets abnornaals aan de hand is. Ongewoon harde geluiden, vreemde looppatronen? De politie wordt gewaarschuwd, zodat de samenleving veiliger wordt.