Alcoholvrij, maar toch lekker
Dry January zit er bijna op. Een maandje alcoholvrij is steeds minder moeilijk vol te houden nu de kwaliteit van deze biertjes met sprongen vooruit is gegaan. Hoe is dat gebeurd en kan het misschien nog beter?
Dry January zit er bijna op. Een maandje alcoholvrij is steeds minder moeilijk vol te houden nu de kwaliteit van deze biertjes met sprongen vooruit is gegaan. Hoe is dat gebeurd en kan het misschien nog beter?
Alcohol drinken zonder een kater te krijgen, veel mensen dromen ervan. Steeds meer wetenschappers en brouwerijen proberen ons avondje stappen – en dan vooral de ochtend erna – aangenamer te maken. Maar of het echt haalbaar is, moet nog blijken.
Waarom vinden we vegetariërs of mensen die geen alcohol drinken soms zo irritant? Negatieve reacties worden opgewekt door morele redenen van andere personen, ontdekte sociaal psycholoog Florien Cramwinckel. Hun morele gedrag tast ons zelfbeeld aan. Ze promoveert deze week aan de Universiteit U...
Hoeveel alcohol zit er precies in het net gebrouwen bier? Hoe schoon is het drinkwater? Een nieuwe sensor, ontwikkeld aan de Universiteit Twente, geeft razendsnel en zorgvuldig antwoorden op dat soort vragen. Daardoor weten bedrijven niet alleen hoe het met de kwaliteit gesteld is, maar ook of...
Met de politieke onrust en stijgende olieprijzen in het Midden-Oosten is de zoektocht naar alternatieve brandstoffen actueler dan ooit. Deze week maken Amerikaanse wetenschappers bekend dat ze biobrandstof uit eiwitsmurrie van bacteriën en algen kunnen verkrijgen. De nieuwe trend: bewaar je sm...
Wetenschapper bij dag, amateur bierbrouwer bij nacht. Dat is de niet zo geheime identiteit van biotechnoloog Bert Landuyt. Samen met onderzoeker Kevin Verstrepen ontwikkelde hij een nieuwe gistsoort met als resultaat een biertje met extra geur. Lekker? Je kunt het biertje op 2 februari in Leuv...
Onderzoekers hebben de DNA-volgorde uitgeplozen van een grasplant die nauw verwant is aan de voedselplanten tarwe, haver en gerst. De wetenschappers denken dat het DNA geheimen bevat waarmee ze de voedselgewassen kunnen verbeteren.
Als je een paar biertjes ophebt, verdooft dat je brein en daardoor voel je minder pijn. Maar er is een keerzijde: je saboteert er misschien ook je lichaams eigen anti-pijnsysteem mee. Om te kijken hoe dat nou precies zit, bedacht wetenschapper Marijtje Jongsma een experiment.
Langzaamaan beginnen bierbrouwerijen milieuvriendelijker te worden. Water wordt al hergebruikt. Maar er blijven tonnen graan over. Een nieuwe techniek in Duitsland verbrandt het graan als energie voor de brouwerij zelf. Doen Nederlandse brouwerijen mee?
Een superzuinige gistcel voor bier. Om die te maken, hadden synthetisch biologen tot dusver een kleine dosis geluk nodig. Met een nieuwe techniek roepen ze op slimme wijze computerhulp in. Dat gaat een hoop tijd en geld schelen.
De gistsoort waarmee tegenwoordig pils wordt gebrouwen, is ontstaan door een kruising van twee andere gisten. Wetenschappers van de universiteit van Stanford hebben de genetica van pilsgist opgehelderd. Zij komen tot de conclusie dat één kruisingsgebeurtenis niet voldoende is om de diversiteit...
Alcohol is een giftig afvalproduct dat ontstaat bij het rotten van fruit en graan. Het is een stof die ook bij de mens allerlei schadelijke en nadelige reacties kan veroorzaken. En toch wordt het vrijwillig, vaak en veel door mensen ingenomen. Als bier bijvoorbeeld.
Bij de gedachte aan bier drinken zie je flinke Duitsers voor je, met grote pullen. Of darters, meestal ook niet de slanksten. Volgens een Britse vereniging echter word je helemaal niet dik van bier. Deze BBPA (British Beer and Pub Association; ofwel Britse Bier en Pub Vereniging) is een campag...
Afgelopen oktober was de Europese ruimtevaartorganisatie ESA al een stuk verder in het leefbaar maken van de ruimte dan de NASA. Nog geen week voordat de eerste bewoners van het internationale ruimtestation zich aan hun Spartaanse verblijf op vierhonderd kilometer boven de aarde waagden, liet ...