Prehistorische planteneter had een modern loopje
Met een robot en computermodellen ontdekten wetenschappers dat een prehistorische planteneter een verrassend modern loopje had.
Met een robot en computermodellen ontdekten wetenschappers dat een prehistorische planteneter een verrassend modern loopje had.
De kleine hersenen coördineren onze bewegingen, zo staan ze bekend. Deze vuistgrote structuur net boven onze nek vervult echter ook een meer verfijnde rol, ontdekten Amerikaanse neurowetenschappers. In muizen sturen de kleine hersenen sociaal gedrag aan.
Intensief bewegen kan het herstel van mensen met kanker bevorderen. Dat concludeert Hanna van Waart in haar promotieonderzoek aan het Nederlands Kanker Instituut. Door het volgen van een speciaal trainingsprogramma hadden borst- en darmkankerpatiënten minder bijwerkingen van chemotherapie.
Wat is motivatie nou eigenlijk? Psycholoog Katinka van der Kooij onderzoekt aan de Vrije Universiteit hoe motivatie van invloed is op lichaamsbewegingen. Gemotiveerde mensen doen dingen sneller, maar dat is niet altijd beter, laat ze aan de hand van recent onderzoek zien.
Elke dag naar de sportschool om te ontsnappen aan de stress, of om je uiterlijk te verbeteren: dat geeft een goed gevoel. Maar sportief gedrag kan problematisch worden. Kan je verslaafd raken aan sporten?
Lichaam en geest zijn totaal gescheiden van elkaar? Nee hoor, die twee werken als één geheel. Zo kan je met beweging van het lijf stress en andere mentale klachten onder handen nemen. Deel één van een tweeluik over de wisselwerking tussen psychologie en geneeskunde.
Zelden was een revolutie in de natuurkunde zo groot als toen Isaac Newton zijn wetten van beweging en zwaartekracht presenteerde. Zijn werk was briljant, maar als persoon was Newton excentriek en had hij een paar flinke conflicten. En: hij deed in het geheim aan alchemie en ketterij. Kennislin...
Prachtige filmpjes van leven dat je normaal gesproken alleen door de microscoop kunt zien: dat is het idee achter de Nikon Small World fotowedstrijd. Met dit jaar als thema: in beweging. Kennislink zette de prijswinnende video’s en eervolle vermeldingen voor je op een rijtje.
Bezitten vogels die in zwermen vliegen een collectieve geest die hen in staat stelt als één geheel te bewegen? Zijn het dieren met een hoog ontwikkelde cognitie, een complex instinct of telepathische gaven? Wiskundige modellen van zelforganisatie laten zien dat ingewikkeld collectief gedrag he...
Waarom worden we dik? Het antwoord lijkt simpel: we eten meer dan ons lichaam aan energie nodig heeft, en al helemaal als we te weinig bewegen. Maar dat advies helpt al dertig jaar niet, dus ligt het misschien aan iets anders?
Met diabetes type 2-patiënten is meestal meer aan de hand. Vaak hebben ze ernstig overgewicht en hoge bloeddruk en werkt hun hart niet optimaal. Dat laatste heeft onder meer te maken met de opslag van vetten in het hart. Onderzoekers wisten dit proces in beeld te krijgen. En ze ontdekten dat e...
Bewegen is gezond… maar gamen en televisie kijken zijn leuker. Onderzoekers bij de afdeling Industrial Design van de TU Eindhoven onderzoeken hoe intelligente, interactieve speelobjecten kinderen op speelse wijze kunnen motiveren om meer samen te spelen en te bewegen. De objecten reageren op w...
Je denkt er meestal niet bij na, maar achter alledaagse handelingen zit vaak een hoop breinwerk. Elke beweging die we maken, is een samenspel van nauwkeurige berekeningen en feedback vanuit ons lichaam en onze omgeving. Onze hersenen moeten voortdurend worstelen met planningsproblemen. Bovendi...
Mensen zijn erg goed in het imiteren van anderen. Dat komt omdat we daarvoor speciale zenuwcellen hebben in ons brein: spiegelneuronen genaamd. Deze zorgen ervoor dat we bewegingen die we zien – of dit nu een penalty of een gezichtsuitdrukking is – in ons hoofd nadoen. Dit maakt ons sociaal, m...
Hockeytalenten zijn snel, vaardig met bal en stick en hebben een goed uithoudingsvermogen. Maar om de top te halen is meer nodig. Dat concluderen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen in hun onderzoek dat binnenkort in het Journal of Sports Sciences verschijnt.
Adidas heeft samen met Bayer een nieuwe bal ontwikkeld voor het WK 2006. Ronder dan ooit. Er kwam een hoogtechnologisch testlab aan te pas, en een fabriek waar mensen de machines vervangen.
Promotieonderzoek van Rob Pijpers (Vrije Universiteit) heeft uitgewezen dat angst van invloed is op de beweging (langzamer en houteriger), de waarneming (zelfonderschatting, “dat kan ik niet”) en de aandacht (eerder afgeleid door omgeving).
Britse ingenieurs hebben een computer geleerd snelheid en effect van een voetbal te meten. Uit maar twee foto’s van de bewegende bal kan hun programma de hele beweging van de bal bepalen.
De eerste negen maanden van zijn leven brengt de mens onder water door. Het is er warm en donker, maar niet stil. Van vlakbij hoort het mensje dag en nacht gebonk en geborrel; af en toe klinken er stemmen en andere geluiden. Intussen onderwerpt het zichzelf aan een oefenprogramma. Hoe is het d...
Roken heeft niets met longkanker te maken, claimde de tabaksindustrie lange tijd. Dat durft intussen niemand meer te beweren. Nu houden luchtvaartmaatschappijen vol dat vliegen geen verband houdt met trombose. Gaat het dezelfde kant uit als met de sigarettenfabrikanten? Volgens klinisch epidem...
Bij windsnelheden van meer dan honderd kilometer per uur ervaart de mens de temperatuur anders dan een digitale temperatuursensor.