Kan je nog ongezien over straat?
Er zijn in Nederland honderdduizenden camera’s die je vastleggen. Onbespied over straat wandelen, kan bijna niet meer. Mogen al die camera’s jou wel filmen en is het erg als dat gebeurt?
Er zijn in Nederland honderdduizenden camera’s die je vastleggen. Onbespied over straat wandelen, kan bijna niet meer. Mogen al die camera’s jou wel filmen en is het erg als dat gebeurt?
Maken jouw zonnepanelen of slimme deurbel deel uit van een online leger? Slimme apparaten blijken vaak eenvoudig te hacken. In deze aflevering van de podcast Oplossing Gezocht bespreken we waarom dat een gevaar vormt en wat je ertegen kunt doen.
Steeds meer apparaten maken deel uit van het internet der dingen. Maar dat geeft hackers ook steeds meer mogelijkheden. Wist jij dat deze apparaten te hacken zijn?
In huis staan steeds meer slimme apparaten. Dit internet der dingen maakt het leven makkelijker, maar vormt ook een potentieel gevaar. De beveiliging van al die apparaten verschilt namelijk enorm.
Zijn ziekenhuizen beschermd tegen hackers? Sommige experts menen van niet, en zij laten zelfs zien dat hacks mogelijk zijn. Een ziekenhuis is vooral gericht op de zorg voor de patiënt. Cyberveiligheid komt pas daarna.
Cryptograaf Ronald Cramer programmeert secure multi party computation. Daarmee deel en verwerk je informatie zonder je privacy op te geven. “Lang was dit heel theoretisch. Maar de toepassingen beginnen op te komen.”
Na de zelfrijdende auto en metro komt er ook een autonome trein. Spoorbeheerder ProRail wil nog dit jaar de eerste tests uitvoeren op het Nederlandse spoor. “Het is een goed plan, maar ik verwacht dat het nog tot minstens 2030 duurt voordat er gedeeltelijk autonome treinen op grote schaa...
Onderzoekers hebben het gepresteerd om twee verschillende pdf-documenten te maken met dezelfde digitale vingerafdruk. Het is een waarschuwing voor bedrijven die hun online beveiligingssysteem niet hebben geüpgraded.
We bellen er lustig op los, maar sommige GSM-protocollen zijn nog steeds gevoelig voor volg- en afluisterpraktijken via een ‘nepmast’. De Nijmeegse promovendus Fabian van den Broek bedacht een oplossing en is nu in gesprek met de telefoonindustrie voor beter beveiligde mobiele verb...
Een ‘mentaal algoritme’ om wachtwoorden te reproduceren is verrassend makkelijk te leren. Na onze eerste publicatie hierover, in 2016, is er nu een speciale website, Safe Passwords, met instructies die het nog simpeler maken om zo’n mentaal algoritme aan te leren.
Schiphol maakte begin november 2016 bekend dat het experimenteert met beeldtechniek waarmee van tweedimensionale scans een driedimensionaal beeld gemaakt wordt. Beveiligers kunnen zo makkelijker ‘in’ de bagage kijken, zonder dat tassen en koffers open hoeven. Het gaat vooralsnog om...
Cryptografen van het CWI in Amsterdam en de Radboud universiteit Nijmegen kregen een door Facebook gesponsorde prijs voor een methode om internetverkeer bestand te maken tegen aanvallen met de quantumcomputer. Google gaat nu met hun methode een deel van het eigen internetverkeer extra beveilig...
Hoe maak je van het internet een veilige plek? Cybersecurity- en privacyspecialist Elisa Costante zoekt het uit.
Nederland is op 24 en 25 maart gastland voor de Nuclear Security Summit 2014 (NSS 2014). Regeringsleiders komen samen in Den Haag om te praten over het voorkomen van nucleair terrorisme. Maar waarover gaat die top precies? En waarover niet? Kennislink zette het een en ander op een rij.
Geavanceerde treinbeveiligingssystemen hadden ongelukken zoals deze zomer in Spanje en Zwitserland kunnen voorkomen. Het Europese netwerk is weliswaar niet heel gevaarlijk, maar kan dankzij nieuwe technologie nog altijd veel veiliger en dat zou mensenlevens redden, zeggen deskundigen.
Nieuwe vorm van computerbeveiliging gebruikt wiskundige puzzelstukjes om software beter te kunnen beschermen tegen piraterij en ‘reverse engineering’ dan ooit.
Elke chip is anders. Ook al komen ze uit precies dezelfde fabriek en van dezelfde lopende band; er zullen altijd minuscule fysische verschillen zijn. Je zou zeggen dat de chip daar slechter van wordt, maar dat is niet het geval. Sterker nog: je kunt de verschillen zelfs gebruiken om namaakprod...
Afgelopen jaar hebben banken voor 36 miljoen euro schade geleden door skimming. ‘Het nieuwe pinnen’ moet uitkomst bieden: van strip naar chip!
Steeds vaker worden computers ingezet om beelden op bewakingscamera’s te analyseren. Hoe werkt dit intelligente cameratoezicht?
Op straat wordt een overval gepleegd, maar de ene beveiligingscamera op straat ziet er maar vijf seconden van. Maar verderop staat nog een camera. De Eventviewer van TNO combineert de beelden van deze camera’s en komt zo tot een kloppend verhaal.
Leer je pc wat je typgedrag is en je internetverkeer wordt zes keer zo veilig. Tilburgs onderzoek toont aan dat je typsnelheid een goede veiligheidsmaatregel is tegen hackers.
Onderzoekers van het Centrum Wiskunde & Informatica in Amsterdam, EPFL in Zwitserland en de Technische Universiteit Eindhoven en onafhankelijke security-onderzoekers in Californië hebben een zwakke plek gevonden in de beveiliging van internet. Het lekt maakt internetbankieren en webshoppen...
Onderzoekers uit Eindhoven ontcijferden een boodschap versleuteld met het McEliece cryptosysteem, ook wel bekend als ‘de encryptie van de toekomst’. Online betaalverkeer is nog niet in gevaar, mits de encryptie wordt verbeterd.
Internetverkeer beveiligen is lastig, en de naderende komst van de quantumcomputer maakt het niet makkelijker. In dit artikel wordt uitgelegd wat publieke encryptie is, hoe de populairste vorm, RSA, werkt en hoe de beveiliging van de toekomst, McEliece, in elkaar steekt.
Een goede virusscanner, een actieve firewall en een goed wachtwoord blijken niet genoeg te zijn om je privacy op de computer te beschermen. Met een simpele antenne en het juiste computerprogramma blijkt het mogelijk om de tekst die je op een toetsenbord typt tot op twintig meter afstand af te ...
Nijmeegse informatici hebben de beveiliging van de populaire Mifare Classic-chip gekraakt. Die is op afstand aan te spreken en uit te lezen met radiogolven en wordt bijvoorbeeld gebruikt in beveiligingspasjes van de Tweede Kamer en van militaire installaties. Volgens de AIVD werkt de Nijmeegse...
In winkelcentra, voetbalstadions en pretparken en in toenemende mate ook op straten, pleinen en treinstations vinden we ze: de mannen en vrouwen met een v’tje op hun shirt. Private beveiliging is ‘booming business’. Een opmerkelijke observatie, omdat er 25 jaar geleden nog amper sprake was van...
Is uw kat of koffer besmet met een computervirus? De kleine radiogevoelige RFID-chips worden op steeds meer plaatsen ingezet voor identificatie op afstand. Experts dachten dat een computervirus nooit in het kleine geheugen van een RFID-chip paste. Onderzoekers aan de Vrije Universiteit hebben ...
Wiskundige Serge Fehr krijgt een subsidie om onderzoek te doen naar een betere vorm van kwantumcryptografie. Dat is een manier om gegevens te versleutelen met de vreemde wetten van de kwantummechanica.
Wiskunde speelt een steeds belangrijkere rol in het beveiligen van computernetwerken en communicatie via internet. Geheimschriften, gebaseerd op complexe wiskunde, voorkomen dat gegevens in handen komen van onbevoegden. Ze vormen ook de basis voor digitale handtekeningen. Maar hoe veilig zijn ...