Een kelder van zelfhelend beton
Paleis Het Loo krijgt een ondergrondse museumruimte, gemaakt van zelfhelend beton. De zelfherstellende eigenschap is te danken aan levende bacteriën in het beton die scheurtjes opvullen.
Paleis Het Loo krijgt een ondergrondse museumruimte, gemaakt van zelfhelend beton. De zelfherstellende eigenschap is te danken aan levende bacteriën in het beton die scheurtjes opvullen.
De Afsluitdijk krijgt voor het eerst een grondige renovatie. Onderzoekers lieten alvast een ‘superstorm’ los op een stukje testdijk.
Binnenkort loopt heel Nederland misschien wel op tegels die gemaakt zijn van een gerecycled materiaal. Drie Nederlandse bedrijven werkten samen om bodemas – een afvalproduct – slim te gebruiken als ingrediënt voor beton.
Romeinse gebouwen van beton, zoals het Pantheon in Rome, lijken maar niet te vergaan. Dit geldt helemaal voor golfbrekers en andere bouwwerken in het zoute water van oude havensteden. Romeins beton, opus caementicium in Latijn, staat dus al zo’n tweeduizend jaar overeind terwijl...
In Nijverdal wordt gewerkt aan een bijzonder ondergronds bouwproject: het Combiplan. Voor het eerst in Nederland worden spoor en autoweg samen in een tunnel aangelegd. Kennislink nam een kijkje achter de schermen om de aanleg van dichtbij te volgen.
Beton met bacteriën dat zijn scheuren in een paar dagen repareert. Dit ontwerp won de Delft Design & Engineering Award 2009, een prijs ter waarde van €25.000.
Kan een brug van kunststof de bekende betonnen en stalen bruggen vervangen? Experts zeggen van wel. En de bruggen zijn ook nog beter voor het milieu.
Chimpansee Santino van de Furuvik Zoo in Zweden smijt stenen en stukken beton naar bezoekers wanneer hij zijn dominantie vertoont. Wetenschappers van de universiteit van Lund beweren dat de aap deze acties van tevoren plant. Voor openingstijd verzamelt hij zijn wapenarsenaal in bewaarplaatsen ...
De Universiteit van Liverpool heeft een nieuw type beton ontwikkeld. Dit nieuwe beton is vijf keer sterker dan gewoon beton. Het nieuwe beton bevat dunne stalen vezels in plaats van dikke stangen om het beter te beschermen tegen breuken. De onderzoekers testten het beton met een serie explosie...
In 1997 ontstonden op de tweede Van Brienenoordbrug vermoeiingsscheuren in het wegdek. Dat was uitzonderlijk, want de brug was nog maar zeven jaar eerder gebouwd. De stalen brug was volledige nieuw. Hoe kon dit gebeuren?
Water is een schaars goed op de maan. Toch zullen ondernemende astronauten beton moeten kunnen maken, wil een permanente maanbasis ooit werkelijkheid worden. Houssam Toutanji van de Universiteit van Alabama demonstreert een methode om een betonnen gebouw te maken met niets anders dan maanzand ...
Beton kan aardig wat gewicht dragen, maar als je er aan trekt barst en scheurt het juist makkelijk. Onderzoeker ir. Ivan Markoviæ van de TU Delft heeft nu een vezelbetonsoort ontwikkeld die bestand is tegen druk- én trekspanning. Door het materiaal te verstevigen met staalvezels van verschille...
Ingenieurs van het bedrijfje Cambridge Ultrasonics hebben een scanner ontwikkeld die door beton heen kan kijken. Met ultrageluid spoort het apparaat haarscheuren in beton op – maar volgens de ontwerpers kan de politie er ook ‘ingegoten’ misdaadslachtoffers mee opsporen.
De dragende betonnen vloerdelen die onder andere in nieuwbouwwoningen populair zijn, blijken bij brand al na een kwartier scheuren te vertonen. Hun dragende functie loopt in het eerste uur van de brand in rap tempo terug. Joris Fellinger van het Centrum voor Brandveiligheid van TNO stelde dit ...