De nieuwe werkvloer
Toen de coronacrisis uitbrak namen videobeldiensten de wereld over. Onze redacteuren Erica en Mariska hebben elkaar sindsdien alleen gezien via een beeldscherm. Is dit de nieuwe realiteit op de werkvloer?
Toen de coronacrisis uitbrak namen videobeldiensten de wereld over. Onze redacteuren Erica en Mariska hebben elkaar sindsdien alleen gezien via een beeldscherm. Is dit de nieuwe realiteit op de werkvloer?
Op Blue Monday ’s avonds in het blauwe licht van je scherm de zoveelste Zoom-bijeenkomst bijwonen. Is dat wel zo slim? Redacteur Erica Renckens gaat het doen, om tijdens The Art of Zoom een blik te werpen op de toekomst van het videobellen.
Steeds meer kinderen en jongeren zijn bijziend. In tegenstelling tot wat velen denken, zijn beeldschermen niet de grootste boosdoener. Maar wat dan wel? NEMO Kennislink zocht het uit.
Blauw licht uit beeldschermen van tablets en smartphones is slecht voor het vatten van de slaap. Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut.
Een rekenprogramma dat een beeldscherm slim maakt, waardoor een bril overbodig is. Dat presenteren Amerikaanse wetenschappers. Het scherm past beelden zo aan dat iedereen ze scherp kan zien.
Hier krijg je letterlijk dollartekens van in je ogen. Vlaamse wetenschappers slaagden erin een lcd-scherm te maken in een contactlens. Als voorbeeld lieten ze een dollarteken afbeelden. Een voorbode voor een veelbelovende toekomst?
Niet ‘For your eyes only’, zoals de twaalfde James Bond film heet, maar ‘For your eye only’. Onderzoeker Babak Parviz ontwikkelt een contactlens waarmee alleen jouw oog bepaalde informatie te zien krijgt. De contactlens is namelijk een beeldscherm.
Deze zomer won een Taiwanees instituut een belangrijke onderzoeksprijs voor een nieuw type display: flexibel, herschrijfbaar, met helder beeld en amper stroomverbruik. Dit zou je echt elektronisch papier kunnen noemen.
Indiumtinoxide is een belangrijk materiaal in beeldschermen van bijvoorbeeld televisies of mobiele telefoons. Maar indium is zeer zeldzaam en mogelijk binnen een tiental jaar op. De zoektocht naar vervangende materialen is in volle gang. Deze week presenteerden onderzoekers van de TU Eindhoven...
Het is eindelijk gelukt. Na jaren van beloftes en toekomstmuziek maakten Zuid-Koreaanse en Japanse wetenschappers voor het eerst grote lappen grafeen ter grootte van een tv-scherm. Tevens lieten ze zien dat het prima werkt als touchscreen.
Organische LEDs (OLEDs) zijn het materiaal van de toekomst als het gaat om goedkopere en betere beeldschermen, die bovendien ook nog flexibel kunnen zijn. Onderzoekers van de Stichting FOM en de Radboud Universiteit Nijmegen hebben nu in een theoretische studie een klasse materialen ontdekt wa...
Veel informatie die wij dagelijks tot ons nemen, bereikt ons op beeldschermen. We kijken televisie, werken met een computer, bellen en sms’en en ook in de auto rukken de displays op. Op dit moment bepalen de vorm en de afmetingen van het display nog steeds het ontwerp van veel producten.
Philips produceert flexibele kunststoffen beeldschermen – ‘elektronisch papier’ – met een eerste prototype productielijn in Eindhoven. De technologie is gebaseerd op die van het Amerikaanse E-ink en Philips’ eigen expertise op het gebied van polymere elektronica.
Goedkoop, flexibel, milieuvriendelijk, licht, robuust, integreerbaar, maakbaar op de rol, … Als alle verwachtingen die geleidende polymeren wekken bewaarheid worden, zullen steeds meer producten elektronische functies krijgen.
Na zonsondergang verlichten peertjes en spaarlampen de woonkamer. Honderdduizenden minuscule lichtpuntjes vormen het beeld op een tv-scherm. Chemici en fysici werken aan nieuwe, zuinige lichtbronnen en nieuwe beeldschermen. Dankzij licht uit zeldzame-aardionen kunnen lampen en televisies er to...