Agressieve bananenschimmel in de kraag gevat
Bananenplanten over de hele wereld verwelken door de panamaziekte. Amsterdamse biologen vonden een eiwit dat de verantwoordelijke schimmel zo agressief maakt.
Bananenplanten over de hele wereld verwelken door de panamaziekte. Amsterdamse biologen vonden een eiwit dat de verantwoordelijke schimmel zo agressief maakt.
Met zijn karakteristieke lichte kromming is de banaan een van de meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Bananen zitten bomvol mineralen en vitaminen, gezond om te eten dus! Ze worden alleen zo snel bruin. Niet alleen als je ze een tijdje laat liggen, maar vooral ook wanneer de banaan wordt b...
Aan de Wageningen Universiteit doen studenten experimenten met BananaGuard; een bacterie die schadelijke schimmels vernietigt. Is de schimmel opgeruimd, dan gaat de bacterie zelf ook dood. Met deze vorm van biocontrole hoopt het team hoge ogen te gooien bij iGEM, een internationale competitie ...
Zonder schimmels geen brood, kaas of bier. Ook zou de wereld bedekt zijn met een dikke laag organisch afval. Maar tegelijkertijd bedreigt de schimmel onze banenen. Zondag gaat Labyrint om 19:50 op Ned 2 over schimmels.
Wereldwijd wordt ons populairste fruit, de banaan, bedreigd. Door agressieve en hardnekkige schimmelziekten. Maar een internationaal team van wetenschappers heeft nu het genoom van zijn wilde bananenbroertje in kaart gebracht. Deze DNA-kennis moet helpen de bedreigde bananenteelt te redden.
De discussie over gentechnologie in de landbouw woedt al tien jaar. Hoe staan de argumenten er anno 2010 voor? De eerste ronde: organisaties als Greenpeace zeggen dat gentechnologie, zodra je het in de landbouw loslaat, totaal onbeheersbaar en onomkeerbaar is. Onzinnig argument, of waarheid?
De Afrikaanse bananenteelt kan weer tegen een stootje omdat plantbiologen de banaan hebben versterkt met genen uit groene peper. Die beschermen de plant tegen een ziekte die de bananen wit en oneetbaar maakt.
De bananenteelt wordt wereldwijd bedreigd door de zwarte Sigatokaziekte. Onderzoek uit Wageningen laat zien dat een gen uit tomaten wel eens de oplossing zou kunnen zijn.
Bananenplantages in Afrika, Azië en Midden Amerika worden ernstig bedreigd door de zwarte Sigatoka ziekte, veroorzaakt door de schimmel Mycosphaerella fijiensis. De Cavendish exportbanaan die wij dagelijks bij ons ontbijt of lunch nuttigen zou wel eens van ons menu kunnen verdwijnen als er nie...