In de toekomst eten microben je frisdrankfles
Plastic afval is een groot probleem. Kunnen plastic-etende microben dit niet voor ons oplossen?
Plastic afval is een groot probleem. Kunnen plastic-etende microben dit niet voor ons oplossen?
Belgische en Nederlandse onderzoekers proberen waardevolle metalen zoals goud en zilver terug te winnen uit ons afvalwater om ze opnieuw te gebruiken.
Team Delft van de iGEM biotechnologiecompetitie ontwierp deze zomer een toolkit om de genen van bacteriën aan te passen, zodat bacteriën straks misschien olie in de zee opruimen. De week van de grote finale in Boston breekt aan, de toolkit lijkt te slagen.
In de bodem van de zee blijken bacteriën kabels te vormen die stroom geleiden. Nederlandse en Vlaamse onderzoekers wisten voor het eerst te meten hoeveel stroom deze kabelbacteriën geleiden, en ook nog te achterhalen hoe ze dat precies doen.
Jouw darmen geven onderdak aan zo’n tien tot honderd biljoen individuele bacteriën. Die darmbewoners hebben invloed op het functioneren van je brein. Hoe kan dat?
Als medicijnen op de verkeerde plek actief zijn kunnen ze bijwerkingen veroorzaken. Promovendus Mickel Hansen ontwikkelde aan- en uitschakelende medicijnen.
Het idee dat beestjes in je darmen je denken beïnvloeden, klinkt als een uitgangspunt voor een sciencefictionfilm. Maar toch zit er een kern van waarheid in. Zo spelen darmbacteriën bij autisme en depressie waarschijnlijk een rol.
Sommige bacteriën weten het immuunsysteem heel goed te omzeilen. Andere worden grondig vernietigd. Om te begrijpen waar de verschillen zitten moeten we meer weten over hoe immuuncellen te werk gaan bij hun opruimtaken. In een publicatie in het tijdschrift Chemical Science beschrijven ...
Verstopt in ijskoude kluizen in het ijs van Antarctica en Groenland, ligt een schat aan micro-organismen die duizenden tot miljoenen jaren geleden op onze aarde leefden. Door het smelten van de ijskappen krijgen ze nu een kans op een tweede leven.
Alsof levend begraven worden onder het sediment nog niet erg genoeg is. Een hoop koralen blijkt binnen drie dagen te sterven door bacteriën die zich tegoed doen aan voedingsstoffen in de zandlaag.
Om allergieën en astma te voorkomen kun je beter op een boerderij dan in de stad opgroeien. Dat komt omdat de biodiversiteit daar groter is, blijkt uit onderzoek van Finse wetenschappers.
De spaghettivormige slierten die bepaalde bacteriën vormen, blijken volgens Amerikaans onderzoek net zo goed stroom te geleiden als metaal. Het is voor het eerst dat men zulke geleiding in een biologisch systeem ziet. Nieuwe vormen van elektronica behoren daarmee ineens tot de mogelijkheden.
Onderzoekers van IBM hebben een nieuw soort nanodeeltjes ontwikkeld die resistente bacteriën als MRSA effectief de nek omdraaien. De nanodeeltjes beuken de bacteriën open, zodat het ontwikkelen van resistentie lastig wordt. Hoopvol nieuws in een tijd waarin bacteriën steeds resistenter worden ...
Rondwormen hebben verborgen kwaliteiten. Het zijn niet alleen parasieten die van ons lichaam gebruik maken om te overleven. Ze maken ook een eiwit dat helpt bij de bestrijding van bloedvergiftiging, ontdekte een internationaal onderzoeksteam.
In veel ondenkbare omgevingen komen we micro-organismen tegen. Zo ook in olie opgeslagen op kilometers diepte, waar bacteriën de olie als een lekker hapje zien. En…ze blijken ook nog eens nuttig te zijn…
Wegens hun antibacteriële eigenschappen zijn nanozilverdeeltjes populair in anti-zweetlucht-sokken en wasmachines. Maar toen bleek dat ze uitwasbaar waren, rees zorg voor onze (deels op bacteriën gebaseerde) afvalwaterzuivering. Gelukkig blijkt het zilver te reageren met zwavel tot onoplosbare...
Zilveren nanodeeltjes hebben een sterke antibacteriële werking. Onduidelijk is wat het effect van deze deeltjes is op het milieu. Een nieuwe studie hint op een negatieve invloed op het plantenleven.
De wereld wordt er niet vriendelijker op voor bacteriën. Net nu ze een beetje antibiotica resistentie hebben opgebouwd, gaan wetenschappers hen te lijf met antibacteriële nanotechnologie.
Tijdens het douchen krijg je een grote hoeveelheid bacteriën over je heen, waarvan sommigen schadelijk zijn voor de gezondheid. Amerikaanse wetenschappers ontdekten dat de ziekteverwekkers afkomstig zijn uit de douchekop.
Het genoom van een mariene bacterie zegt veel over zijn leefstijl, zo ontdekten Australische wetenschappers. Deze ontdekking maakt het mogelijk om heel makkelijk de gezondheid van complete ecosystemen te onderzoeken.
Enzymen voor kaasproductie komen niet meer uit kalfsmagen maar uit schimmelculturen. Genetisch gemodificeerde micro-organismen kom je op nog veel meer plaatsen tegen. Ze zijn chemische fabriekjes in het klein.
Een door synthetisch biologen herontworpen bacterie die in het lab klusjes voor de mensheid verricht is veelbelovend. Maar het beestje zou wel eens kunnen ontsnappen. Positief is dat wetenschappers bacteriën ‘aan de riem’ kunnen houden. Over de betrouwbaarheid daarvan is niet iedereen het eens...
Conservatoren uit Europa en Zuid-Amerika komen vandaag samen om iets heel bijzonders te bespreken: namelijk de inzet van bacteriën en schimmels die schilderijen kunnen restaureren.
Leidse onderzoekers hebben een heel nieuw terrein van antibiotica ontgonnen. Stoffen die zich niet op moleculen van de bacterie richten, maar op die van de gastheercel.De farmaceutische industrie had deze stoffen, zogeheten kinase- remmers, al in het vizier, maar dan als middel tegen kanker. I...
Terugkerende darminfecties met hevige diarree: voor patiënten die in het ziekenhuis de bacterie Clostridium difficile oplopen, is het de bittere werkelijkheid. Binnenkort kan het hopelijk bij eenmalige ellende blijven. Door melk te drinken met speciale antistoffen steekt de bacterie na een ant...
Om tuberculose vast te stellen, wordt in Nederland standaard de Mantouxtest gebruikt. Nadeel ervan is dat deze niet erg specifiek is. Ook iemand die met onschuldige bacteriën is besmet of tegen tuberculose is ingeënt, kan op deze huidtest een positieve uitslag krijgen. Bloedtesten die nu worde...