Een virtuele wereld tegen Zoom-vermoeidheid?
Afmattende Zoom-vergaderingen komen ons de keel uit. Bieden virtuele ontmoetingsplaatsen, waar je als avatar rondloopt op kantoor, een goed alternatief?
Afmattende Zoom-vergaderingen komen ons de keel uit. Bieden virtuele ontmoetingsplaatsen, waar je als avatar rondloopt op kantoor, een goed alternatief?
Verlamd zijn door een dwarslaesie en toch de benen weer leren te bewegen. Dat is opmerkelijk genoeg mogelijk dankzij zogeheten brein-computer interfaces. Ze prikkelen het herstel van uitgevallen neurologische functies, zoals voelen en bewegen, laat een groep internationale neurowetenschappers ...
Lange tijd was de mens-machine of cyborg in de populaire cultuur een navolger van het schepsel dat door de legendarische dokter Frankenstein gecreëerd werd: een monster. Zo is het niet meer, betoogt Anneke Smelik, hoogleraar Visuele Cultuur aan de Radboud Universiteit, in haar nieuwe boek R...
Met een nieuw virtual-realitysysteem van de TU Delft kunnen patiënten binnenkort leren omgaan met hun sociale fobie. Ze oefenen allerlei situaties, van de weg vragen tot een blind date, ‘veilig’ op de computer. De avatars (virtuele personen) die ze tegenkomen, praten gewoon terug. ...
Fobieën en psychotische stoornissen bestrijden met virtuele technieken: dat doet dr.ir. Willem-Paul Brinkman (TU Delft). Een verslaggever van het blad Delft Integraal ging langs en ondervond dat je tóch ergens last van kunt hebben, ook al denk je van niet.
De film Avatar (2009) was iets bijzonders. Niet alleen omdat het 3D-beeld er spectaculair uitzag, maar ook omdat er veel technische hoogstandjes voor waren gebruikt. Eén zo’n techniek – het filmen met een virtuele camera – kun je binnenkort zelf óók gebruiken.
De kleine gebaren die je maakt tijdens het spreken ondersteunen de boodschap die je overbrengt. Utrechtse onderzoeker Gianluca Giorgolo heeft deze gesticulaties in kaart gebracht. Met zijn model kunnen computers in de toekomst nog realistischer communiceren.
Uit de gelaatsuitdrukkingen van nieuwslezers valt meer af te lezen dan we denken. Deze informatie kan o.a. gebruikt worden voor het creëren van overtuigende avatars.
World of Warcraft speel je omdat het gezellig is. Sociaal contact is namelijk een van de belangrijkste redenen om het spel te spelen, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent.
Virtuele werelden zoals Second Life blijken ook een educatieve waarde te hebben. Zo kun je je er heel goed een tweede taal eigen maken, zo blijkt uit recent onderzoek.
Chatten op het internet is goed voor de algemene ontwikkeling van pubers, zo blijkt uit onderzoek van de UvA. In de pubertijd hebben jongeren vaak moeite zich te uiten in een mondeling gesprek. Via de MSN praten ze een stuk makkelijker.
In Second Life kan alles wat in real life kan en nog veel meer. Je kunt er vriendschappen sluiten, op zoek naar de baan van je dromen en de liefde bedrijven met iemand die je net hebt ontmoet. Maar ook kinderporno en guerrillastrijd komen voor. Leiden de ongekende mogelijkheden van de virtuele...
Wie denkt dat communicatie via internet koud en onpersoonlijk is, heeft het mis. Internetters kunnen onder andere met emoticons heel goed online hun gevoelens overbrengen. Dat concludeert Daantje Derks in haar proefschrift “Exploring the missing wink: emoticons in cyberspace”.
Het immens populaire computerspel The Sims staat bekend als grenzeloze spelwereld, als een soort zandbak waarin de speler zijn of haar fantasieën kan uitleven en botvieren. Hoe gekker hoe beter. Cultuurwetenschapper Maaike Lauwaert laat zien dat de mogelijkheden van The Sims niet zo eindeloos ...
Online computerspelen: miljoenen mensen verliezen zich in droomwerelden die ze tevoorschijn toveren op hun computerscherm. Volgens onderzoeker Andre Nusselder heeft onze relatie met de computer een flinke invloed op de wereld om ons heen. Dit blijkt bijvoorbeeld uit online gaming, chatboxen en...
Online computerspellen: miljoenen mensen doen eraan mee. Het is een business waar groot geld in omgaat. Tegenwoordig kunnen ook spelers hun successen in cash omzetten via veilingsites als eBay. Daar worden zelfs complete personages verhandeld. Saillant detail: vrouwelijke personages zijn meer ...
Een corpusstudie naar de functie van emoticons toont aan dat een smiley in een sms-berichtje niet alleen maar de gevoelsstaat van de zender weergeeft maar tevens gebruikt wordt om indruk te maken op de ontvanger.