Groene energie voor iedereen
Duurzaam leven is duur. Om groene energie toegankelijk te maken voor alle huishoudens moeten de laagste inkomens voorrang krijgen bij verduurzaming van hun woning, zeggen experts.
Duurzaam leven is duur. Om groene energie toegankelijk te maken voor alle huishoudens moeten de laagste inkomens voorrang krijgen bij verduurzaming van hun woning, zeggen experts.
Een onbekende ziekte uit Azië bereikt ons land. De discussie breekt uit hoe besmettelijk de ziekte is. Door quarantainemaatregelen raken mensen in de problemen en beginnen te morren. Corona? Nee, cholera!
Kinderen die in armoede opgroeien doen het slechter op school. Maar waarom? Neurowetenschappers wijzen naar de hersenontwikkeling.
Tweehonderd jaar geleden begon in Drenthe een vooruitstrevend project: mensen werden op het land aan het werk gezet om ze uit de armoede te helpen. Het werkte niet, net zomin als veel latere initiatieven tegen armoede en criminaliteit. Jan Libbenga beschreef de geschiedenis.
Kinderen die opgroeien in een gezin met schulden, kampen later vaak zelf ook met geldgebrek. En dat terwijl ze zich vaak voornamen het heel anders te doen dan hun ouders. Hoe kan dat?
Verstedelijking is in ontwikkelingslanden vaak een synoniem voor ‘problemen’ en ‘armoede’. Toch bieden juist steden vaak kansen voor een meer duurzame ontwikkeling.
De Nobelprijs voor de Vrede 2016 gaat naar de president van Colombia Juan Manuel Santos voor zijn inspanningen om een einde te brengen aan de burgeroorlog in zijn land. NEMO Kennislink interviewde ontwikkelingsexpert Eduardo Sastoque eerder over de vrede tussen Farc en de Colombiaanse regering...
Iemand begraven is niet goedkoop. Dat was het in de negentiende eeuw ook niet. Wie geen begrafenis kon betalen, kreeg een zeer armoedige begrafenis van de gemeente. Om deze schande te voorkomen, sloten arme mensen een verzekering af bij een begrafenisfonds. Fraude lag echter op de loer.
Met het tweede millenniumdoel wilden de Verenigde Naties bereiken dat in 2015 alle kinderen op de wereld basisonderwijs zouden krijgen. Dat is niet gelukt. Unesco commissielid Jan van den Akker: “Er gaan veel meer kinderen naar de basisschool dan vijftien jaar geleden, maar kinderen in c...
Het eerste millenniumdoel dat de Verenigde Naties zich stelden in 2000 was tegelijkertijd de motivatie van alle andere doelen: extreme armoede en honger met spoed verminderen. In hoeverre is dat, vijftien jaar later, gelukt?
Dat Nederlanders al in de Gouden Eeuw bekend stonden als een vrijgevig volk, is bekend. Maar waar kwam die gulheid vandaan? Uit recent onderzoek blijkt dat de druk van zowel stadsbestuur als dominee hier een belangrijke rol in speelde. Dus toch niet alleen uit de goedheid van de Nederlandse ha...
Ondanks haar kostbare aardgasbel, is Noord-Oost Groningen de armste regio van Nederland. Maar ook wereldwijd geldt dat hoe verder je bed van de hoofdstad staat, hoe groter de kans dat je opgroeit in een regio met een economische achterstand. Hoe komt dat nou?
Heb je weer eens teveel geld uitgegeven terwijl je juist krap bij kas zit? Geef jezelf er dan misschien niet teveel van langs. Schaarste kan je namelijk vatbaarder maken voor het nemen van stomme beslissingen.
Veel consumenten geven aan wel in eerlijk gemaakte en milieuvriendelijke kleding te willen investeren, maar doen dit in werkelijkheid maar matig. Wat zijn de belemmeringen?
In 1212 vond er in Duitsland en Frankrijk iets bijzonders plaats. Duizenden kinderen verenigden zich om op kruistocht naar Jeruzalem te gaan. Vrijwel iedere Nederlander kent dit verhaal dankzij het populaire kinderboek Kruistocht in spijkerbroek uit 1973. Dat er ooit een kinderkruisto...
Uit onderzoek blijkt dat de leeftijd waarop meisjes in de puberteit komt de afgelopen decennia steeds is gedaald. Bijna 15 procent van de Amerikaanse meisjes heeft als ze zeven jaar oud is al borsten. Dat is ten opzichte van 1997 een flinke stijging. Een factor waarvan wetenschappers denken da...
Gentechnologie wordt overal ter wereld gebruikt, maar in Europa discussiëren we al ruim tien jaar over de gevaren en het nut ervan. Zijn de argumenten van toen nog even sterk als nu? Voorstanders van gentechnologie zeggen dat boeren er financieel op vooruitgaan. Greenpeace vindt van niet. Onzi...
Nanotechnologie kan bijdragen aan goedkope zonnecellen, waarmee mensen in ontwikkelingslanden beter toegang krijgen tot energie. Dat kan helpen tegen de armoede.
Een uitkomst voor expeditietochten en derdewereldlanden: een katoenen stuk stof, even dopen in een mix van koolstofnanobuisjes en zilverdraden en stroom erop om snel en simpel water te filteren.
Bellen voor de bonenprijs is leuk voor de boer. Maar zonder scholen, wegen, elektriciteit en water betekent een mobieltje weinig voor de arme Afrikaan.
Een druppeltje bloed op een teststrip, even in een mobieltje klikken en binnen 4 seconden duidelijkheid of je de rest van je leven HIV-remmers moet kopen. Vooral in Afrika, waar mobieltjes gemakkelijker beschikbaar zijn dan doktoren, moet deze simpele lab-on-a-chiptest uitkomst bieden.
Jongeren komen steeds vaker in geldproblemen. Dat is te voorkomen. Jongeren kúnnen en willen daarbij geholpen worden, liefst door de professionals die ze iedere dag tegenkomen. En als preventie lukt, is dat ook in het belang van de professionals. Een leraar Engels: ‘Ik kan me nu meer ric...
Vorige week kwam het vijfde ‘Kinderen in Tel’-rapport uit. Het nieuws was somber: ondanks alle inspanningen gaat het niet beter met de 200.000 kinderen die het al het allermoeilijkst hadden. De gevolgen voor hun ontwikkeling en kansen in het onderwijs zijn groot.
Afgelopen oktober gaf de Wereldvoedselorganisatie biotechnologie de hoofdrol om wereldhonger op te lossen. Een terechte hoofdrol, maar alleen wanneer je er slim mee omgaat. Dat schrijven Britse onderzoekers in het vooraanstaande blad Science.
Een zesde van de wereldbevolking heeft honger. De VN vreest dat het in de toekomst nog erger wordt. Maar wetenschappers hopen het voedselprobleem op te kunnen lossen met supergewassen en slimme technologieën.
Een door biotechnologen speciaal gekweekte rijstvariant die tegen droogte opbokst en een hoge opbrengst levert, is vanaf deze maand vrijgegeven voor boeren in ondervoed Zuid-Azië.
De angst voor terrorisme speelt een belangrijkere rol bij de aanpak van Marokkaanse sloppenwijken dan armoedebestrijding. De sloppenwijkbewoners worden er in ieder geval nauwelijks beter van.
Economen en historici houden zich al generaties lang bezig met de vraag waarom rijke landen rijk zijn, en arme landen arm. Afrika is zonder twijfel het meest tragische voorbeeld van consequent achterblijvende economische groei. Wetenschappers zijn het er over eens dat structurele factoren, zoa...
Armoede in Nederland wordt door veel sociale wetenschappers in toenemende mate als tijdelijk getypeerd. Uit de recente wetenschappelijke studie “Het einde van duurzame armoede?” van de Rotterdamse sociologen Peter Achterberg en Erik Snel blijkt dat dit niet waar is. Sterker nog, ar...
Tienermeiden van wie de ouders laagopgeleid zijn of erg weinig inkomen hebben, lopen een groter risico op onder meer depressie en angst dan jongens in dezelfde sociaal-economische positie. Harvard-onderzoekers Mendelson en haar collega’s vinden het dan ook geen slecht idee dat hulpverleners di...