Kunstmatige intelligentie vindt nieuwe antibiotica
Steeds meer bacteriën bouwen resistentie op tegen antibiotica. Wetenschappers hebben nu 42 nieuwe, potentiële antibiotica in bodembacteriën gevonden.
Steeds meer bacteriën bouwen resistentie op tegen antibiotica. Wetenschappers hebben nu 42 nieuwe, potentiële antibiotica in bodembacteriën gevonden.
Ons drinkwater bevat soms vervuilingen zoals antibiotica, schoonmaakmiddelen en lood. Amerikaanse wetenschappers hebben een biosensor ontwikkeld die dit soort schadelijke stoffen in water opspoort.
Jouw darmen geven onderdak aan zo’n tien tot honderd biljoen individuele bacteriën. Die darmbewoners hebben invloed op het functioneren van je brein. Hoe kan dat?
Darmbacteriën sturen signalen naar de longen om een infectie met een griepvirus te voorkomen. Bij een behandeling met antibiotica gaat die beschermende werking verloren. Tijd om nog voorzichtiger om te gaan met deze medicijnen, meent immunoloog Andreas Wack.
Enzymen, nanodeeltjes, waterstofperoxide en een magneet; dat zijn de ingrediënten van een nieuwe antibacteriële nanorobot. Hij rekent af met zogeheten biofilm: hardnekkige slijmlagen vol bacteriën die zich vormen op een nieuwe hartklep, op de keukentafel of op je tanden.
Oostenrijkse wetenschappers waarschuwen voor te strikte hygiëne in ziekenhuizen. “Hoe minder de diversiteit aan micro-organismen, hoe groter de kans op antibioticaresisentie”, stellen zij.
Als medicijnen op de verkeerde plek actief zijn kunnen ze bijwerkingen veroorzaken. Promovendus Mickel Hansen ontwikkelde aan- en uitschakelende medicijnen.
In de strijd tegen antibioticaresistentie kan afvalwaterzuivering een belangrijke rol spelen. Zowel als een manier om de verspreiding van antibioticaresistentie tegen te gaan en als een plek om te monitoren welke resistente bacteriën onder de bevolking voorkomen. Vooralsnog verspreidt afvalwat...
Als dé oplossing tegen resistente bacteriën worden tegenwoordig vaak bacteriofagen genoemd. Maar wetenschappers die onderzoek doen naar resistentie gaan liever op zoek naar andere antibiotica.
Zieke kinderen die antibiotica nodig hebben, krijgen vaak een onjuiste dosering met infecties als gevolg. Het Radboudumc onderzoekt ernstig zieke kinderen om in de toekomst een dosis op maat te geven.
Een drastische daling in antibioticagebruik onder koeien hoeft niet te leiden tot grote gezondheidsproblemen. Dat concludeert Christian Scherpenzeel in zijn promotieonderzoek. Mede door deze uitkomst hebben vrijwel alle 17.000 veehouders in Nederland hun aanpak aangepast.
Groningse wetenschappers ontdekten dat bacteriën zichzelf met behulp van één eiwit in een inactieve stand kunnen parkeren. Dan zijn de bacteriën minder gevoelig voor een aantal veelgebruikte antibiotica. Met die kennis wordt het wellicht mogelijk nieuwe antibiotica te ontwikkelen.
In De Wereld Draait Door van 20 oktober vertelde TV-maker Antoinette Hertsenberg over bacteriofagen. Volgens haar dé oplossing voor antibioticumresistentie. Eerder sprak Elles Lalieu met microbioloog Stan Brouns over de voorzichtige beloften van faagtherapie en haar huidige beperkingen.
Amerikaanse onderzoekers hebben een molecuul gevonden dat de resistentie van bacteriën kan doorbreken. Dit zogeheten PPMO zorgde er bij muizen al voor dat resistente bacteriën toch opgeruimd werden door gangbare antibiotica.
Er vindt veel wetenschappelijk onderzoek plaats naar het verstorend effect van antibiotica op het microbioom. Door het gebruik van antibiotica worden de darmbacteriën die gevoelig zijn voor het gebruikte antibioticum gedood. De effecten hiervan op het microbioom kunnen aanzienlijk zijn.
Behalve fundament en een bron van voeding, is de bodem ook steeds vaker een bron van nieuwe technologie. Zo blijken bepaalde bodembacteriën bruikbare antibioticaproducenten.
Dankzij een soort slaaptoestand kunnen sommige bacteriën een antibioticakuur overleven. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen weten nu hoe deze slaaptoestand wordt opgewekt.
Suiker smaakt heerlijk, maar biologisch gezien vervult het ook enkele enorm belangrijke functies, bepleit organisch chemicus Marthe Walvoort. Bacteriën en virussen zitten er vol mee, en dat kunnen we misschien wel tegen ze gaan gebruiken. Een duik in de wereld van deze zoete stofjes.
Artsen schrijven meestal een standaard dosis van een medicijn voor, alsof iedere patiënt hetzelfde is. Op de intensive care van twee ziekenhuizen in Amsterdam gaat dosering van antibiotica tegen bloedvergiftiging nu met een veel geavanceerder model. Dat gebruikt feedback uit Elektronische Pati...
Antibioticaresistentie is een groot probleem, waardoor we dringend behoefte hebben aan nieuwe geneesmiddelen die bacteriën kunnen bestrijden. Het vinden van nieuwe antibiotica blijft echter lastig. Amerikaanse scheikundigen ontwikkelden een methode om snel en efficiënt antibiotica te maken van...
Bacteriën kunnen genetisch materiaal met elkaar uitwisselen en doen dat ook op grote schaal. Genen die zorgen voor antibioticaresistentie kunnen zo makkelijk van de ene bij de andere bacterie terechtkomen. Toch gebeurt dat in de praktijk niet vaak, zo blijkt deze week uit onderzoek van de Amer...
Ook cellen moeten eten. Maar hoe krijgen ze voedingsstoffen door de celmembraan heen naar binnen? Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben het als eersten tot in detail uitgezocht. En de leerboeken blijken niet te kloppen. In het tijdschrift Nature Communications beschri...
Celbiologen wisten dat het er moest zijn, maar niemand kon aantonen dat het er inderdaad was: het divisoom, een eiwitcomplex dat verantwoordelijk is voor de celdeling bij bacteriën. Twee biochemici van de Rijksuniversiteit Groningen hebben het nu voor het eerst in beeld gebracht.
Sommige bacteriën, zoals MRSA, zijn ongevoelig voor verschillende antibiotica en daardoor moeilijk te behandelen. Nano-ingenieurs ontwikkelden een hydrogel met nanosponzen die gifstoffen van de bacterie uit de bloedbaan verwijdert. Bij muizen neemt de omvang van geïnfecteerde wonden af na beha...
Micro-organismen spelen een cruciale rol in onze gezondheid, vaker positief dan negatief. Een goede darmflora is bijvoorbeeld essentieel voor de vertering van voedsel en voor de algehele gezondheid. Vooral de dikke darm zit vol met verschillende bacteriën; tot wel duizend soorten.
Wie niet sterk is moet slim zijn. Om bacteriën klein te krijgen zonder antibiotica moet je ze in een hinderlaag lokken. Een Zwitsers onderzoekersteam ontwierp het perfecte lokaas.
Het inbrengen van een gen dat de hartslag reguleert, kan in de toekomst een goed alternatief zijn voor elektronische pacemakers. Dat schrijven wetenschappers in het tijdschrift Science Translational Medicine.
Zonder schimmels geen brood, kaas of bier. Ook zou de wereld bedekt zijn met een dikke laag organisch afval. Maar tegelijkertijd bedreigt de schimmel onze banenen. Zondag gaat Labyrint om 19:50 op Ned 2 over schimmels.
Medische hulpmiddelen en implantaten kunnen besmet raken met bacteriën. Vervelend, want zo’n besmetting is erg lastig op te sporen en te behandelen. Wetenschappers van het UMC Groningen hebben daar nu iets op gevonden. Zij gebruikten een fluorescerend antibioticum om bacteriën zichtbaar te kun...
Een antibioticakuur afmaken hoeft niet meer, terwijl dit vroeger juist het tegengestelde advies was. Lees hier een fictief interview met Alexander Fleming, de uitvinder van het eerste antibioticum.