Hoe armoede de hersenontwikkeling verstoort
Kinderen die in armoede opgroeien doen het slechter op school. Maar waarom? Neurowetenschappers wijzen naar de hersenontwikkeling.
Kinderen die in armoede opgroeien doen het slechter op school. Maar waarom? Neurowetenschappers wijzen naar de hersenontwikkeling.
Door simpele oogbewegingen te maken tijdens het ophalen van een traumatische gebeurtenis, kan de nare herinnering vervagen. Nijmeegse neurowetenschappers ontdekten hoe dat kan: bewegende ogen onderdrukken de amygdala, een hersenstructuur betrokken bij het opslaan van herinneringen.
Het ‘knuffelhormoon’ oxytocine laat mensen met posttraumatische stress (PTSS) zich minder angstig voelen, zo blijkt uit het promotieonderzoek van neurowetenschapper Saskia Koch. Ze hoopt dat oxytocine het effect van bestaande therapieën een boost kan geven.
Het haalde bijna alle kranten: hersenen van stadsbewoners hebben meer last van sociale stress, en daarom zijn ze vaker schizofreen. Maar dat lijkt wat overhaast. Qua stress lijken ze precies op plattelanders, en wetenschappers discussiëren nog over de link tussen schizofrenie en afwijkende her...
Angstige herinneringen hebben de gewoonte om alsmaar weer op te duiken. En er vanaf komen betekent vaak een lange, zware therapie. Nieuw onderzoek laat zien dat het in de toekomst misschien veel sneller kan.
De Britse psycholoog Richard Stephens adviseert iedereen die zichzelf bezeert om eens flink te vloeken. Uit zijn onderzoek blijkt namelijk dat vloeken de pijn kan verlichten.
Machines en emoties liggen lijnrecht tegenover elkaar – tenminste, dat is wat we altijd horen. Maar het is mogelijk om robots van emoties te voorzien. Sterker nog, een emotionele robot kan zijn weg in de wereld beter vinden dan een klassieke ‘harteloze’ machine.
Veel vrouwen hebben het gevoel dat hun geheugen tijdens de zwangerschap wat minder goed functioneert. Dat kan kloppen, zo blijkt uit onderzoek van Guido van Wingen in het UMC St Radboud. De verhoogde concentratie van het ‘zwangerschapshormoon’ progesteron werkt in op hersengebieden...
De wereld van een klinische depressief iemand zit vol met negatieve emoties. Behandeling is vaak gericht op het omgaan met deze gevoelens door anders te gaan denken. Onderzoekers van de University of Winsconsin-Madison hebben echter ontdekt dat tussen de denkgebieden en de emotionele centra va...