Een middelmatige beschaving
Lang waande de mens zich superieur: de dominante soort op haar planeet. De ontdekking van een buitenaardse beschaving kan dat beeld op zijn kop zetten. “Misschien zijn wij niet interessant voor aliens.”
Lang waande de mens zich superieur: de dominante soort op haar planeet. De ontdekking van een buitenaardse beschaving kan dat beeld op zijn kop zetten. “Misschien zijn wij niet interessant voor aliens.”
Stel: we vinden ooit intelligent buitenaards leven én we kunnen ermee communiceren. Durven we interplanetaire betrekkingen aan? We onderzochten het aan de hand van een toekomstscenario.
Ooit ontdekken we misschien een beschaving op een verre exoplaneet. Maar wat hebben we daarvoor nodig en hoe weten we dat we het gevonden hebben? We onderzochten het in een toekomstscenario.
Wij lijken eenzame zielen in een levenloos universum. Intensief zoeken we naar sporen van aliens. Waarom vindt de mens het zo onverteerbaar om alleen te zijn?
In boeken en films wemelt het van de aliens, maar jaren van speurwerk in het échte universum hebben nog geen tekenen van leven opgeleverd. Waar zoeken we naar buitenaards leven en hoe zou dat eruit kunnen zien? En waarom hebben we nog niets gevonden?
Is het de angst om helemaal alleen te zijn in het universum? Het lijkt wel of we wíllen geloven dat er buitenaardse levensvormen zijn, of het nu gaat om aliens die in vliegende schotels door onze dampkring schieten, om bacteriën op onze buurplaneten of om radiosignalen van een verre beschaving...
In boeken en films wemelt het van de aliens, maar bewijs voor echt buitenaards leven is er nog niet. Toch wordt er druk naar gezocht. Maar waar zoek je dan precies naar? En op welke plekken binnen én buiten ons zonnestelsel?
Al ruim een halve eeuw speuren we de nachthemel af naar tekenen van buitenaards leven, maar tot de dag van vandaag lijken we ‘alleen’ te zijn. Wetenschapsjournalist Jean-Paul Keulen vertelt in Verstoppertje spelen met aliens hoe we leven buiten de aarde kunnen vinden.
Als er verspreid over de aarde twaalf ruimteschepen landen, krijgt taalkundige Louise Banks van het Amerikaanse leger de opdracht om de taal van de buitenaardse bezoekers te ontcijferen. Hoe realistisch is de taalkunde in de film Arrival, die momenteel in de Nederlandse bioscopen draait?
Onderzoekers van NASA presenteerden een bacterie die het giftige arseen kan inbouwen in zijn DNA. Maar microbiologen ontdekten dat de doorbraak slechts gebaseerd is op een meetfout.
Al jarenlang speuren astronomen naar buitenaardse levensvormen. Zal er succes geboekt worden? En zo ja, is dat dan toe te juichen? Misschien hebben wezens van andere planeten wel snode plannen met ons hemellichaam. Of wellicht zijn ze juist bang voor ons en houden ze zich stil.