Bosbranden versterken tornado's
De rook die vrijkomt bij grote bosbranden kan tornado´s krachtiger maken. Dat blijkt uit onderzoek aan de grote tornado-uitbraak in de VS van april 2011, die ruim 300 mensen het leven kostte.
De rook die vrijkomt bij grote bosbranden kan tornado´s krachtiger maken. Dat blijkt uit onderzoek aan de grote tornado-uitbraak in de VS van april 2011, die ruim 300 mensen het leven kostte.
Omdat de ene na de andere klimaattop mislukt, de Chinese economie en industrie in opmars zijn, en het CO2-gehalte in de atmosfeer dus gestaag blijft toenemen, denken sommige mensen dat het tijd wordt voor klimaatengineering: Het inzetten van technieken om het klimaat kunstmatig bij ...
Uitlaatgassen van dieselwagens leveren een verwaarloosbaar kleine bijdrage aan het ontstaan van secundaire aerosolen – één van de verschijningsvormen van fijnstof in de lucht. In tegenstelling tot wat altijd gedacht werd is benzine is een veel grotere vervuiler, waar het de vorming van deze mi...
Broeikasgassen kennen we bijna allemaal, maar dat geldt (nog) niet voor aerosolen. Het effect van deze microscopisch kleine vaste en/of vloeibare deeltjes in de atmosfeer wordt steeds beter bekend. En vrolijk kunnen er we niet van worden…
De wisselwerking tussen de zon en de atmosfeer van de aarde zorgt ervoor dat het hier zo prettig is, maar hoe dat precies werkt is nog niet duidelijk. De nieuwe NASA-satelliet Glory moest het gaan bestuderen, maar helaas overleefde hij de lancering niet.
Zwarte vloeibare/vaste deeltjes in de atmosfeer, onder meer afkomstig van het verstoken van fossiele brandstoffen, warmen de aarde op door hun absorberende werking. Een terugdringing zou niet alleen de opwarming van de aarde tegengaan, maar is ook goed voor de volksgezondheid.
Afgelopen anderhalve week zorgde de uitbarsting van de IJslandse Eyjafjallajökull vulkaan voor een enorme aswolk. Ook werd veel waterdamp, CO2 en zwavel uitgestoten. Experts denken echter niet dat het effect op het klimaat groot zal zijn.
De smaak van champagne zit vooral in de minuscule druppeltjes die steeds uit je glas springen. Franse en Duitse onderzoekers schrijven dat deze week in het Amerikaanse tijdschrift PNAS.
Het regent veel en vaak in ons kikkerlandje. Meteorologen doen hun best om ons erop voor te bereiden, zodat we droog kunnen blijven. Toch komt een bui altijd ongelegen. Elders in de wereld zijn de problemen nog veel groter: van overstromingen tot maandenlange droogte. Moeten we daar gewoon maa...
Voor het eerst is het satellietinstrument SCIAMACHY gebruikt om woestijnzand en rook van bosbranden te detecteren. Deze kleine deeltjes hebben een grote invloed op de energiehuishouding van de aarde en zijn essentieel om te kunnen onderzoeken hoe groot het aandeel van de mens is op de warmteba...
Bij vulkanische uitbarstingen worden vaak ontzagwekkende hoeveelheden stoffen (gassen en aerosolen) in de atmosfeer gebracht. Tal van studies geven op basis van die hoeveelheden – van onder meer broeikasgassen zoals methaan en koolzuurgas, maar ook van zwavelverbindingen die in de atmosf...
Water in de atmosfeer is van cruciaal belang voor het effect van fijn stof (ook wel aërosolen genoemd) op het klimaat. Water dat als neerslag naar beneden komt, zorgt dat aërosolen uit de atmosfeer worden verwijderd, de lucht wordt als het ware schoon gewassen.