Podcast: Wie betaalt de prijs voor je telefoon?
In mobiele telefoons en elektrische auto’s zit kobalt. De winning gebeurt onder verschrikkelijke omstandigheden. In deze aflevering van de podcast Oplossing Gezocht onderzoeken we hoe dat anders kan.
In mobiele telefoons en elektrische auto’s zit kobalt. De winning gebeurt onder verschrikkelijke omstandigheden. In deze aflevering van de podcast Oplossing Gezocht onderzoeken we hoe dat anders kan.
Door accu’s simpelweg warm te maken laden ze sneller op, laten onderzoekers uit de VS zien. Goed nieuws voor mensen met een elektrische auto? Daarvoor is het nog te vroeg volgens hoogleraar Petra de Jongh.
Mobiele telefoons, laptops, elektrische fietsen; ze gebruiken allemaal de lithium-ion-batterij. Goodenough, Whittingham en Yoshino vonden deze uit.
‘Batterijveteraan’ John Goodenough komt op 94-jarige leeftijd met een mogelijk nieuwe batterijrevolutie: een accu zonder vloeibare onderdelen met een capaciteit die vele malen hoger ligt dan de huidige batterijen. Andere onderzoekers zijn sceptisch.
De tijd is rijp voor een revolutie in de autowereld. Tekenen dat benzine- en dieselmotoren hun hegemonie in het wagenpark verliezen zijn er volop, maar wanneer breekt de elektrische auto écht door? Een belangrijk obstakel is de vaak nog beperkte actieradius van met batterijen uitgeruste wagens...
Een elektrische auto vergt na een crash een heel andere benadering dan een benzine- of dieselauto. De accu kan uren na de crash het wrak nog onder hoogspanning zetten, of alsnog in brand vliegen. Eerste prioriteit voor de hulpverleners: de First Responder-kring doorknippen, om alle elektrisch...
Voor het eerst hebben Amerikaanse wetenschappers waargenomen dat magnesium-ionen het werk van lithium in een batterij over kunnen nemen. Dat kan krachtigere batterijen met een hogere capaciteit opleveren.
In de toekomst veel goedkoper elektrisch rijden op waterstof komt een stap dichterbij. Onderzoekers van de TU Delft vonden namelijk een voordeligere en efficiëntere manier om waterstof uit zonlicht te halen met een rendement van bijna vijf procent. Een nieuw record van dit type opstelling.
Wetenschappers zijn er in geslaagd met nanotechnologie een ouderwetse nikkel-ijzer-batterij bijna 1000 keer sneller te maken. En daarmee krijgt deze batterij misschien wel een tweede leven nadat het in de vorige eeuw de concurrentiestrijd met andere oplaadbare batterijen verloor.
Britse onderzoekers maakten een stukje plastic dat net als een batterij energie opslaat. Bouw hiervan omhulsels voor elektrische apparatuur, en gadgets worden stijlvoller dan ooit.
Op de eerste dag van de AutoRAI wordt dit jaar de Lemon8 gepresenteerd. De accu die dit bijzondere prototype elektrische auto van energie voorziet, werkt volledig op citroensap. Een samenwerkingsverband tussen Nederlandse en Franse universiteiten bracht de ontwikkeling van deze nieuwe technolo...
Onderzoekers van het Amerikaanse MIT hebben de de meest gebruikte batterij van dit moment, de Li-ion batterij, aanzienlijk verbeterd. Duurt het nu soms nog uren om een Li-ion batterij op te laden, in de verbeterde versie is dit nog maar een kwestie van seconden. Dat meldt het vakblad Nature. D...
De groep Chemische Reactortechnologie van de Technische Universiteit Eindhoven kreeg een Britse award voor een microreactor.
De steeds kleinere laptops en gsm’s presteren steeds meer. Binnenkort dragen we elektronica op het lichaam en zit het in alledaagse voorwerpen verwerkt. De energieverzorging vormt het knelpunt. Duitse onderzoekers werken aan nieuwe technieken die de mobiele energie voor het communicatietijdper...