Jonge aarde koelde snel af
Het oudste stukje korst op aarde is 4,4 miljard jaar geleden al gevormd, blijkt uit nieuwe ouderdomsmetingen aan een zirkoonkristal. Het betekent dat de aarde al snel na haar vorming flink was afgekoeld.
Het oudste stukje korst op aarde is 4,4 miljard jaar geleden al gevormd, blijkt uit nieuwe ouderdomsmetingen aan een zirkoonkristal. Het betekent dat de aarde al snel na haar vorming flink was afgekoeld.
Micro-organismen komen op onmogelijk gedachte plaatsen op aarde voor, waaronder in gesteente op 3 km diepte. Is dit een tweede biosfeer? Wat is de biodiversiteit van deze micro-organismen? Geomicrobiologie is een vakgebied in opkomst.
De Nederlandse bodem lijkt stabiel te zijn. We leven niet bij aardplaatgrenzen waar de bodem snel op en neer kan gaan. Maar, in Nederland gebruiken we onze bodem erg intensief. Promovendus Miguel Cuenca (TU Delft) laat zien dat er veel met en door water gebeurt in de Zuid-Nederlandse ...
Gesteenten op de oceaanbodem zijn bijzonder jong in vergelijking met de meeste gesteenten op het land. Een klein gedeelte van het oceaangesteente wordt namelijk elke dag ‘opgegeten’ door moeder aarde. Dit gesteente verdwijnt in de aardmantel. Uiteindelijk komt een deel van dit gest...
Sinds maandag stoot de hoogste Europese vulkaan, de Etna, lava uit aan de zuidoostelijke zijde. Onze redacteur aardwetenschappen schreef eerder over deze raadselachtige vulkaan, die ligt op een plek waar je eigenlijk helemaal geen vulkaan zou verwachten.
Diep, maar verre van onbeduidend. Wat in de diepe aarde gebeurt, bepaalt mede onze leefomgeving. Denk aan bijvoorbeeld de positie van de continenten en vulkanen.
Binnen de aardmantel zijn grootschalige variaties in samenstelling te vinden. Deze kunnen zijn ontstaan bij het begin van de aarde en door plaattektonische processen. Deze variaties zorgen ervoor dat de aarde langzamer afkoelt.
Mineraalkorrels als overblijfselen van een 4,3 miljard jaar oude aardkorst waren al gevonden in Australië. Nu is er ook gesteente van een 4,3 miljard jaar oude aardkorst zelf gevonden in Canada (Quebec).
Vlak na ontstaan van de aarde moet er al aardkorst zijn geweest, zo’n 4,5 tot 4,2 miljard jaar geleden. Een plaatselijke afkoeling is de mogelijke oorzaak hiervan.
Wim van Westrenen (VU) en Rob de Meijer (University of the Western Cape) hebben een theorie ontwikkeld waarin op 3000 km diepte kernsplijting plaatsvindt. Hiervoor wordt eerst uranium naar plutonium omgezet. De theorie is echter omstreden.
Het proces waarbij de ene aardplaat onder de andere duikt, heet subductie. Jonge oceaanplaten blijken dit veel sneller te doen dan oude. Deze informatie kan helpen bij het voorspellen van grote aardbevingen.
Door het toepassen van een nieuwe methode zijn stromingen van (gesmolten) gesteente in de aarde (0-700 km diepte) met grote zekerheid te bepalen (99%). De nieuwe methode gebruikt hiervoor de trillingen van aardbevingen. Het blijkt dat de stromingen overeenkomen met de plaattektoniek.
Zondag 3 februari hebben twee grote aardbevingen Rwanda en Congo opgeschrikt en tientallen doden veroorzaakt. De aardbevingen zijn het gevolg van het opbreken van oostelijk en westelijk Afrika.
Volgens onderzoekers zou de recente scheur in de continentale aardkorst nabij de Rode Zee in de Afar-Woestijn Ethiopië en Eritrea van de rest van Afrika kunnen isoleren. Uiteindelijk zou er een nieuwe zee kunnen ontstaan.
Hoe oud is de aardkorst? Uit de samenstelling van gesteenten in noordwesten van Canada en West-Australië kunnen geologen afleiden dat de aarde al 300 miljoen jaar na haar ontstaan een harde buitenkant had.
Over het ontstaan van het Andes-gebergte bestaat weinig eensgezindheid. Amerikaanse onderzoekers poneren een nieuwe theorie aan de hand van een 3-D model voor de stroming van de aardkorst.
Het Himalayagebergte is misschien wel meer dan 450 miljoen jaar oud – negen keer ouder dan altijd werd aangenomen. Amerikaanse onderzoekers leiden dat af uit dateringsonderzoek aan de hand van radioactief uranium.