Aardbeien en citroenen geven hun geheimen prijs
We weten nog lang niet alles over fruit. Onderzoekers ontdekten de genen die citrusvruchten hun zure smaak geven en brachten het genoom van de aardbei in beeld.
We weten nog lang niet alles over fruit. Onderzoekers ontdekten de genen die citrusvruchten hun zure smaak geven en brachten het genoom van de aardbei in beeld.
Kassen en velden staan nog vol met plukkers die groenten en fruit oogsten. Maar het duurt waarschijnlijk niet lang meer voordat robothanden het werk (deels) overnemen.
Op sommige plekken in Nederland blijkt door de eruptie van de Eyafjallajökull een soort superkunstmest te zijn ontstaan. Grotere tulpen en een uitbundige aardbeienoogst zijn het gevolg – en er worden nu al tonnen mee verdiend. Stuur je tuinaarde in om mee te doen met het onderzoek!
Waarom smaakt een aardbei naar een aardbei? Wat maakt het lobbige fruit zo sappig, rood en groot? Dat ligt natuurlijk aan het soort moleculen in de aardbeitjes, maar die krijgen hun vorm dankzij het DNA van de plant. En dat is nu voor het eerst geanalyseerd.
Vruchtrot veroorzaakt door de schimmel Botrytis cinera heeft al veel aardbeien voortijdig doen bederven, zowel voor als na de oogst. Om dat te voorkomen wordt geregeld gebruik gemaakt van fungiciden.