'Proefdiervrij is een utopie'
Nederland wil in 2025 vooroplopen in het gebruik van proefdiervrije methoden. Veel behandelingen voor infectieziekten worden getest op apen in het BPRC. Wat als we die proeven niet meer zouden doen?
Nederland wil in 2025 vooroplopen in het gebruik van proefdiervrije methoden. Veel behandelingen voor infectieziekten worden getest op apen in het BPRC. Wat als we die proeven niet meer zouden doen?
De machtsstrijd tussen apen lijkt wel een beetje op wat er soms in de operatiekamer plaatsvindt. Dat blijkt uit observaties van bioloog Laura Jones, die samen met onder andere apenkenner Frans de Waal het gedrag van mensen in operatiekamers onderzocht.
De media stonden eind januari 2018 bol van het nieuws over de twee apenklonen uit China. De afgelopen 20 jaar zijn er al heel veel dieren gekloond. Waarom is dit dan zulk groot nieuws?
Een internationaal team van primatologen heeft een nieuwe mensapensoort ontdekt. De soort valt onder de orang-oetans. Deze net ontdekte mensapensoort wordt echter al meteen met uitsterven bedreigd.
Wat maakt de menselijke geest speciaal? Die vraag probeert psycholoog Laurie Santos te beantwoorden. Aan Yale University test ze apen, honden en mensen op hun cognitieve vermogens. NEMO Kennislink interviewt haar in Boston (Verenigde Staten). “Veel van onze cognitieve vermogens ...
Dat apen niet kunnen spreken komt niet door een gebrekkig spraakkanaal. Hun vocale anatomie is geschikt om menselijke taal te produceren, stellen cognitief biologen nu. Het apenbrein is de belemmerende factor.
Kunnen apen taal leren? Dat is de vraag van het experiment in de film Project Nim. Chimpansee Nim groeit op in een gezin en dat pakt niet goed uit. Met de ogen van nu draait Project Nim vooral om ethische grenzen binnen de wetenschap. Deze film is 13 december te zien met comm...
Het is voor het eerst gelukt om een orang-oetan nieuwe klanken aan te leren. Het pleit voor een nieuw evolutiescenario voor taal. De ontwikkeling van het menselijk taalvermogen is mogelijk al begonnen bij de gezamenlijke voorouder van de mens en mensaap.
“We lopen dan wel op twee benen, maar kippen doen dit ook.” Frans de Waal, bekend primatoloog, heeft een duidelijke boodschap: mensen zijn helemaal niet zo uniek. Op het symposium Monkey Business in Utrecht op 19 december vertelt hij dat apen geen instinctieve wezens zijn,...
Na de afgelopen jaren meer modder dan zon te hebben gezien was festival deBeschaving dit jaar eindelijk weer een stralend feestje. In de warme circustent in de botanische tuinen in Utrecht trok een bonte stoet van paradepaardjes uit de Utrechtse wetenschap voorbij. Van festivalwetenschap en se...
Een weersatelliet in een baan rond de aarde of een aapje op 120 kilometer hoogte. Sommige landen gaan tot het uiterste om op ruimtevaartgebied met de ‘grote jongens’ mee te kunnen doen. Kennislink werpt een blik op de eerste ruimtevaartstapjes van Noord-Korea en Iran.
Biologen en psychologen vinden steeds meer bewijs dat samenwerking een essentiële rol speelt in de evolutie. Baby’s, apen en zelfs bacteriën doen moeite om elkaar te helpen. In deze aflevering geeft Labyrint een update op de evolutieleer.
Dieren kunnen dan misschien communiceren, maar hebben geen taal. De klanken van apen lijken wel wat op die van mensen. Dat zij toch niet zo’n uitgebreid klankenrepertoire hebben komt door de bouw van hun spraakkanaal, maar vooral ook doordat hun cognitieve vermogens niet toereikend zijn....
Mensen zijn de enige diersoort ter wereld die met eindeloos geklets kennis weet over te brengen. Anders waren er geen dijken, wolkenkrabbers, fietspaden of melkkoeien. Nieuw onderzoek met kinderen en apen laat zien werpt nieuw licht op waarom kenniscultuur zo uniek is voor mensen.
De verklaring voor vlooigedrag bij apen is veel eenvoudiger dan veelal wordt aangenomen. Individuen vlooien anderen als ze bang zijn te verliezen van de ander in een gevecht.
Twee vergelijkbare groepen chimpansees in Uganda lossen een nieuw probleem op totaal verschillende manieren op. Schotse wetenschappers denken dat dit komt doordat beide groepen een andere culturele achtergrond hebben.
Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben ontdekt dat orang-oetans met een blad voor hun mond hun stemgeluid lager maken. Zo proberen ze mogelijke vijanden af te schrikken. Toch betekent dit niet dat apen over een taal beschikken.
Sommigen denken dat taal bij mensen in de genen zit. Anderen zijn ervan overtuigd dat de omgeving een veel belangrijkere rol speelt bij het leren van taalvaardigheden. Om dit te bewijzen hebben al veel onderzoekers geprobeerd om apen taal bij te brengen. Met wisselende resultaten.
Wie een schaars goed bezit, is goud waard. Zo gaat het bij mensen, en bij apen. De groene meerkat mag dan geen aandelenportefeuille hebben, maar het vrouwtje dat op de appels past heeft wel een hoge marktwaarde.
Een 54 miljoen jaar oude apenschedel laat de evolutie van de hersenen zien. Welke leefgewoonten bepaalden de ontwikkeling van kleine naar grote hersenen?
Lachen is geen unieke menselijke eigenschap, maar geleidelijk ontstaan uit een gemeenschappelijke voorouder van mens en aap. Doordat akoestiek bij de mens sterk ontwikkeld is, onderscheidt onze lach zich toch nog van die van apen.
Hij is er: het eerste transgene penseelaapje dat vreemd DNA ook doorgeeft aan de volgende generatie. Of het penseelaapje een nieuw modelorganisme wordt, is nog even afwachten.
Anderhalf miljoen jaar oude voetafdrukken uit Kenia laten duidelijke kenmerken van de moderne menselijke voet zien. Zo liggen alle tenen op één lijn en is de manier van lopen gelijk aan de onze. De sporen zijn waarschijnlijk gemaakt door Homo ergaster of Homo erectus. Deze mensachtigen bewoge...
Verlamming van de ledematen als gevolg van een beschadigde ruggengraat kan worden omzeild door signalen van de hersens om te leiden met elektronica. In Nature vertellen Amerikaanse wetenschappers voor het eerst over tijdelijk verlamde apen die de spieren in hun armen konden aanspannen dankzij ...
Wie de baas is in een troep apen, wordt volgens biologe Charlotte Hemelrijk meer bepaald door toeval dan door genetische aanleg. Dat leidt de Groningse hoogleraar af uit computersimulaties van apenruzies. Ze beschrijft de resultaten van haar programma DomWorld in het tijdschrift PlosOne.
In tegenstelling tot veel dieren waarbij angst een automatische reactie is, zijn mensen zich bewust van hun angst en kunnen erover nadenken. Een twijfelachtig genoegen, want daardoor kunnen we ook angststoornissen ontwikkelen. Net als onze naaste familieleden, de chimpansee en de orang oetan, ...
Er zijn tegenwoordig sociologen die onderzoek doen naar apen. Rita Smaniotto van de Rijksuniversiteit Groningen bestudeert de verschillen en overeenkomsten tussen vriendschappen van mensen en primaten. ‘We confronteren apen en mensen in vergelijkbare experimentele situaties op het gebied van v...
Mensen praten, de hele dag door, over van alles en nog wat. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen zo’n tweederde van de tijd dat ze praten besteden aan roddelen over anderen. Omdat roddelen een gunstige uitwerking kan hebben op je eigen positie binnen een groep, zijn er wetenschappers die mene...
Stel dat we een aap achter een typemachine zetten en dat de aap lukraak op de toetsen begint te slaan. De aap zwaait flink met zijn armen en elke letter heeft daardoor dezelfde kans om geraakt te worden. Hoe lang duurt het gemiddeld tot de aap ABRACADABRA typt? En duurt dat langer dan ABCDEFGH...
Hoe leren kinderen hun moedertaal? Waarom kunnen apen geen mensentaal gebruiken? Kunnen computers ook praten? Op dit soort vragen zoeken taalkundigen een antwoord. Maar iedereen kan met eenvoudige middelen zelf onderzoek doen naar taal.