Terug naar Science Filmclub

Pre-Crime (2017)

8 september: Pre-Crime (2017)

Wat als een algoritme misdaden voorspelt nog voordat ze plaatsvinden? Maar ook: wat als dat algoritme mensen veroordeelt voordat ze iets fout hebben gedaan? En wat als dit systeem racisme in de hand werkt?

Op woensdag 8 september vindt de derde editie van de Science Filmclub plaats. We trappen het seizoen af met de documentaire Pre-Crime (2017). Een wereld waarin misdaden kunnen worden voorkomen doordat de mogelijke daders vooraf al worden gepakt. Het klinkt als een futuristisch idee uit een sciencefictionfilm (we zagen het in Minority Report van Spielberg). Maar door technologische ontwikkelingen van de laatste jaren is dit vandaag de dag een uiterst realistisch scenario. De documentaire laat zien hoe nieuwe software kan worden gebruikt om potentiële criminelen op te pakken. Wie beheren deze data? Wat betekent dit voor onze vrijheid? En vergroot het gebruik van deze techniek de kans op etnisch profileren?

We kijken samen online de film en gaan daarna in gesprek met twee experts. Naomi Appelman is onderzoeker en een van de oprichters van het Racism and Technology Center, een Nederlandse stichting die technologie inzet om racisme te bestrijden. Hilde Weerts is werkzaam als ‘Artificial Intelligence Engineer’ aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ze pleit voor een verantwoordelijke omgang met algoritmes en kunstmatige intelligentie. Hoe staat het met algoritmes bij de Nederlandse politie en veiligheidsdiensten? En zijn we ons genoeg bewust van de kansen en risico’s?

‘Pre-Crime (2017)’

Woensdag 8 september, online vanaf 19:30
Geschikt voor alle leeftijden
Engels gesproken en niet (NL) ondertiteld
88 min.

Deze avond is de derde editie van de Science Filmclub van InScience en NEMO Kennislink. Iedere eerste woensdag van de maand komen we online samen om een wetenschapsfilm te kijken en samen met een expert na te praten. Op de hoogte blijven? Wordt lid van de Science Filmclub en ontvang e-mailupdates over het programma.

Let op: in september vindt de Filmclub niet op de eerste, maar op de tweede woensdag van de maand plaats!