Terug naar Science Filmclub

Ozone Hole: How We Saved The Planet

6 oktober: Ozone Hole: How We Saved The Planet

Woensdag 6 oktober duiken we met de vierde editie van de Science Filmclub in een opmerkelijke gebeurtenis uit de geschiedenis met de documentaire ‘Ozone Hole: How We Saved The Planet’. Terug naar de jaren tachtig. Het verontrustende nieuws dat de chemische gassen (CFK’s) mogelijk zorgden voor de aantasting van de ozonlaag zette de wereld op zijn kop. Want zonder de ozonlaag is de aarde onbeschermd tegen de grillen van de zon. Wetenschappers en politici overtuigden twee van de meest onwaarschijnlijke ‘eco warriors’ in de geschiedenis – Ronald Reagan en Margaret Thatcher – om actie te ondernemen. Een historisch verdrag: voor het eerst besloot de wereld stoffen te verbieden die schadelijk leken voor het milieu. Een bijzonder verhaal over hoe Ronnie en Maggie de planeet hebben gered. NEMO Kennislinkredacteur Esther Thole schreef eerder al een uitgebreide recensie over de film.

In het nagesprek trekken we de parallel met de nog altijd in volle vaart doordenderende klimaatcrisis. Ook nu zijn internationale afspraken essentieel om de CO2-uitstoot in te dammen. Waarom lukte het wel toen de ozonlaag gered moest worden? Wat kunnen we leren van toen, om onze wereldleiders nu weer in beweging te krijgen? En is dat proces al gaande? We gaan in gesprek met Guus Velders, onderzoeker Luchtkwaliteit en klimaat interacties aan de Universiteit Utrecht.

‘Ozone Hole: How We Saved The Planet’

Woensdag 6 oktober, online vanaf 19:30
Geschikt voor alle leeftijden
Engels gesproken en niet (NL) ondertiteld
55 min.

Deze avond is de vierde editie van de Science Filmclub van InScience en NEMO Kennislink. Iedere eerste woensdag van de maand komen we online samen om een wetenschapsfilm te kijken en samen met een expert na te praten. Op de hoogte blijven? Wordt lid van de Science Filmclub en ontvang e-mailupdates over het programma.

Film
Windfall Films Ltd. / Gripping Films Ltd