Terug naar Activiteiten in de Studio van NEMO

Eerder in De Studio

Lezing: Inclusieve algoritmen

Deze activiteit heeft plaatsgevonden op 30 september 2021.

Bekijk op NEMO Kennislink de vijf vragen over inclusieve algoritmes die Sennay Ghebreab beantwoorde tijdens deze lezing of luister op TXT radio de opname van deze lezing in zijn geheel terug.

Zelfrijdende auto’s die eerder zwarte mensen aanrijden, recruitmenttools die vrouwen benadelen en fraudeopsporingssytemen die vooral zoeken in arme wijken. Algoritmes zijn niet neutraal, maar imiteren de mens, aldus AI wetenschapper Sennay Ghebreab (universiteit van Amsterdam). In deze lezing vertelt hij hoe algoritmes onze vooroordelen overnemen en hoe we ze kunnen inzetten om onze samenleving eerlijker en inclusiever te maken.


Over Sennay Ghebreab

Sennay Ghebreab is universitair hoofddocent Sociaal-Intelligente AI aan de Universiteit van Amsterdam, programmadirecteur Master Information Studies, en wetenschappelijk directeur van Civic AI Lab. Sennay behaalde zijn MSc in Technische Informatiesystemen in 1996 en PhD in computer vision and medical Imaging in 2001, beide aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn promotie is hij zich gaan interesseren voor mechanismen van informatieverwerking in neurale, sociale en computationele systemen. Momenteel leidt Sennay Ghebreab het Civic AI Lab, waar AI-technologie wordt ontwikkeld om gelijke kansen te vergroten op het gebied van onderwijs, welzijn, milieu, mobiliteit en gezondheid.


Tickets

Koop of reserveer je ticket voor het donderagavond programma online. Het programma is inclusief een bezoek aan de tentoonstelling Bits of You.


Locatie & Tijd

Vanaf 19:15 uur ben je welkom in De Studio om een drankje te nuttigen en de tentoonstelling Bits of You te bezoeken. De lezing start om 20.00 uur en duurt ongeveer 1 uur.

De Studio van NEMO is een extra locatie van NEMO Science Museum op het Marineterrein in Amsterdam. De programmering is speciaal voor volwassenen.

Adres: Kattenburgerstraat 5, gebouw 027A in Amsterdam. Volg de bordjes vanaf de hoofdingang aan de Kattenburgerstraat.


Donderdagavond in De Studio van NEMO

Iedere donderdagvond in september, oktober en november organiseert NEMO in De Studio op het Marineterrein een workshop, lezing of dialoog rondom het thema data. Bekijk het volledige programma


Leestip

In het thema Je Data en Jij duikt NEMO Kennislink aan de hand van tien ervaringsverhalen in de wereld van data en algoritmes.