In mijn vorige blog vertelde ik over een experiment waarin twee groepen kleuters een grammaticale regel leerden. Hier lees je of uitleg uitmaakt voor het leren.
Wie: Sybren Spit
Wat: Taalwetenschapper
Waar: Universiteit van Amsterdam
Studie: Nederlands
Promotie gaat over: De vraag of kleuters zich bewust zijn van de taal die ze leren.
Ik koos dit vakgebied omdat: Het een veelzijdige mix is van interessante theoretische vragen over hoe kinderen taal leren en praktische zaken zoals het testen op basisscholen en ontwerpen van experimenten.
Geboren: 3 februari 1993 in Valencia
Leukste aan wetenschapper zijn: De vrijheid om elke vraag te kunnen stellen en daar een mogelijke oplossing bij te bedenken.
Meest bijzondere moment als wetenschapper: Toen ik een eigen kantoor kreeg waar ik mijn Perzische tapijt kon neerleggen.
Moeilijkste aan wetenschapper zijn: De vrijheid om elke vraag te kunnen stellen en daar een mogelijke oplossing bij te bedenken.
Hobby’s: Eten en drinken, muziek maken en lezen
Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken: Op zijn minst één extra persoon enthousiast maken voor mijn onderzoek.
Wie is je grote voorbeeld: Dirk Kuyt: geen woorden maar daden.
Wat wilde je worden toen je 7 was: Architect
En toen je 17 was: John Mayer
Leukste reactie op je onderzoek: Toen kinderen uit een kleuterklas, die mee hadden gedaan aan een experimentje en dat heel leuk vonden, vroegen of ik – nadat ik klaar was met testen – mee ging picknicken, omdat ik absoluut nog niet weg mocht gaan.
In mijn vorige blog vertelde ik over een experiment waarin twee groepen kleuters een grammaticale regel leerden. Hier lees je of uitleg uitmaakt voor het leren.
Kleuters kunnen doorhebben wat de regels zijn van de taal die ze leren. De vervolgvraag is: maakt dat bewustzijn ook uit? En hoe kun je dat meten?
Veel gedragsonderzoek wordt uitgevoerd met hoogopgeleide, westerse proefpersonen. Daardoor is moeilijk om algemene uitspraken over menselijk gedrag te doen. Binnen de taalwetenschap wordt ook veel onderzoek gedaan met studenten als proefpersonen. Met één miljoen euro zou ik diverse proefperson…
Het Nedersaksisch is nu officieel als taal erkend, maar wat betekent het nou eigenlijk om een taal te zijn?
Zijn kinderen zich bewust van de talige regels die zij leren? Op die vraag kan ik nu enigszins een antwoord geven, maar daar komt wel weer een nieuwe vraag voor in de plaats.
Wanneer je de titel van dit stuk leest, valt het vast wel op dat er een woord mist. Dat is niet zo gek, want wanneer je taal verwerkt ben je constant bezig met het voorspellen van wat je waarschijnlijk zometeen hoort of leest. En dat is soms nog aan je te zien ook.
Aan de Faculteit der Geesteswetenschappen kun je veel verschillende studies volgen. Niet gek dus dat het onderzoek aan diezelfde faculteit ook erg uiteenlopend is. Daar kwam ik achter toen ik aan egyptoloog Uzume Wijnsma het estafettestokje door mocht geven.
Op de middelbare school deed ik de profielen N&T en N&G (ook wel: N&G met wiskunde B), met daarnaast twee keuzevakken: Grieks en Spaans. Die combinatie vond ik leuk. Met dat vakkenpakket lag het voor de hand dat ik een exacte studie zou kiezen. Helemaal nadat ik de cijfers voor mij…
Zijn kleuters zich bewust van de grammaticale regels die zij aan het leren zijn? En hoe kom je daar eigenlijk achter? Dat zijn vragen die ik in mijn onderzoek probeer te beantwoorden.
Wachten op de volgende aflevering of het nieuwe seizoen van je favoriete serie kan soms lang duren. Zulke cliffhangers zijn niet voorbehouden aan series: ook in de wetenschap komen ze vaak voor.
Het lijkt zo’n gewoon woord: lekker. Maar wist je dat veel disciplines van de taalwetenschap terugkomen in het woordje ‘lekker’. Hierbij een korte inleiding aan de hand van dat ene woord.
Balletdansers en juffen en meesters hebben veel gemeen. Ze presteren op de toppen van hun kunnen. Maar balletdansers krijgen iets waar het basisschoolleraren aan ontbreekt: waardering en genoeg geld van de overheid voor al dat harde werken.
Het voetbalseizoen staat weer in het teken van de transfermarkt. Zelf hoop ik op de transfer van een trainer: Louis van Gaal, vanwege zijn prachtige versprekingen.
Het zevende seizoen van Game of Thrones begint bijna en ik kan niet wachten. Winter is coming, Cersei zit op de troon en Khaleesi bereikt eindelijk Westeros. Ik zit met legio vragen: betreden de white walkers het land ten zuiden van The Wall? Gaan J…
Mensen en dieren hebben allerlei overeenkomsten, maar één van de belangrijkste verschillen is de manier waarop ze communiceren. Daar kom ik keer op keer achter als ik mijn kat vergelijk met degene naar wie ze vernoemd is.