De natuurwetenschap is overwegend wit. Ik ken geen enkele zwarte hoogleraar in mijn vakgebied. Hoe kan dat anders?
Wie: Lucia Baldauf
Wat: Biofysica
Waar: AMOLF
Studie: Technische Natuurkunde
Promotie gaat over: Celdeling in een kunstmatige cel.
Ik koos dit vakgebied omdat: Ik het fascinerend vind hoe ongelofelijk complex levende cellen zijn. Als we simpele natuurkundige principes achter die complexiteit kunnen vinden, begrijpen we beter wat ‘leven’ eigenlijk is.
Geboren: 25/05/1994, Freiburg, Duitsland
Leukste aan wetenschapper zijn: Ik leer elke dag iets nieuws over de wereld om me heen. Verder hou ik van werken in het lab en het discussiëren over interessante vragen – het is dus perfect dat ik dat de hele dag mag doen!
Meest bijzondere moment als wetenschapper: Elke keer als ik iets voor het eerst zie. Voor mij is het prachtig als ik in een experiment iets met mijn eigen ogen kan zien, daarom vind ik het altijd bijzonder om een sterke microscoop te gebruiken.
Moeilijkste aan wetenschapper zijn: Als ik lang bezig ben met de voorbereiding voor een experiment, en dat dan door een heel klein probleem alles mislukt. Dat kan soms erg frustrerend zijn.
Hobby’s: Dansen, slacklinen, klimmen, kleren designen en maken
Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken: Ik wil graag laten zien hoe creatief het werk van een wetenschapper is! Ik was zelf bijna niet de natuurkunde ingegaan omdat ik dacht dat er geen ruimte zou zijn voor creativiteit. Maar dat klopt helemaal niet, dus wil ik die misvatting bij andere leerlingen graag voorkomen.
Wie is je grote voorbeeld?: Als ik maar een mag kiezen, dan mijn oude docent theoretische natuurkunde. Hij heeft een bijzondere manier om over natuurkunde (en eigenlijk ook alle andere onderwerpen) na te denken, waardoor hij bijna alles begrijpelijk kan maken.
Wat wilde je worden toen je 7 was: Kostuumdesigner! Ik begon toen te leren hoe je kleren naait, en dacht dat er niets cooler zou kunnen zijn dan zoiets voor de film te doen.
En toen je 17 was: Architect en ingenieur. Ik vond het nog steeds cool om dingen te ontwerpen, maar inmiddels was ik ook al een echte natuurkunde-nerd. De combinatie van design en wetenschap leek me dus erg interessant.
Leukste reactie op je onderzoek: Een kind van misschien acht jaar bij een open dag van mijn universiteit: “Woooow! Dit wil ik ook doen!”
De natuurwetenschap is overwegend wit. Ik ken geen enkele zwarte hoogleraar in mijn vakgebied. Hoe kan dat anders?
Toen ik 16 was, was ik blij dat ik biologie en scheikunde uit mijn lesrooster mocht gooien. Nu ben ik promovendus in een biofysica-lab. Betekent dit dat mijn keuzes van toen fout waren? Nee!
Net voor de kerst was ik op een conferentie in Berlijn waar bijna honderd jaar geleden Albert Einstein, Max Planck en Max von Laue in dezelfde collegezaal zaten!
Als experimentele wetenschapper doe ik onderzoek naar processen in een cel. Maar wat betekent dat eigenlijk in de praktijk? Je verwacht misschien dat ik experimenten met cellen doe, maar dat klopt niet!
Mijn onderzoek is ontzettend spannend. Ik ga het celdelingsapparaat voor een kunstmatige cel bouwen! In deze blog wil ik uitleggen waar ik mee bezig ben, en waarom ik dat zo leuk vind.