Kayla Green
Faces of Science

Kayla Green

Psycholoog & Neurowetenschapper, EUR

  • email
  • x
  • linkedin

“Het puberbrein is kwetsbaar, maar tegelijk ook heel veerkrachtig en flexibel”


Wie:
Kayla Green

Wat:
Psycholoog & Neurowetenschapper

Waar:
Erasmus Universiteit Rotterdam

Studie:
Bachelor Psychologie, Master Neuropsychologie, en Onderzoeksmaster Neuroscience & Cognition

Promotie gaat over:
Individuele verschillen in welzijn bij jongeren en jongvolwassenen. Wat zorgt ervoor dat de één een beter welzijn heeft dan de ander? Tijdens de adolescentie (ongeveer 10 tot 25 jaar) zien we een tijdelijke toename in stemmingswisselingen en een verhoogde gevoeligheid voor beloningen. Hersengebieden die bij deze processen betrokken zijn, zijn bij jongeren vaak actiever dan bij kinderen en volwassenen. Daarnaast is de adolescentie vaak het startpunt van mentale problemen. Hoewel het met de meeste jongeren best goed gaat, blijft het onduidelijk waarom een klein deel van de jongeren worstelt met hun emoties en hun welzijn, ook wanneer zij volwassen zijn. In mijn project onderzoek ik de complexe relatie tussen hersenontwikkeling, emoties, gevoeligheid voor beloningen en stress uit de omgeving (door bijvoorbeeld kansenongelijkheid of de huidige coronacrisis) op het welzijn van jongeren en jongvolwassenen.

Ik koos dit vakgebied omdat:
ik gefascineerd ben door de relatie tussen hersenen en gedrag. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het doen en denken van de mens. Wat motiveert ons om bepaalde keuzes te maken? Welke rol speelt onze omgeving en onze persoonlijkheid hierin? En wat is de rol van de hersenen bij al deze processen? De reden waarom ik mij op de adolescentie richt, heeft te maken met het feit dat dit een hele belangrijke fase in je leven is. Er vinden veranderingen plaats in je brein, verbindingen tussen hersengebieden worden sterker of juist zwakker en is het ook een vormende fase voor je emotionele ontwikkeling. Dit allemaal vind ik echt mega interessant!

Geboren:
1994 in Gorinchem

Kayla Green

Kayla Green voor NEMO Kennislink


Leukste aan wetenschapper zijn:
de hele tijd bezig kunnen zijn met het ontdekken van waarom dingen zijn zoals ze zijn!

Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Hoe open en eerlijk jongeren zijn wanneer ze echt het gevoel hebben dat hun stem telt en dat je hun verhaal serieus neemt. Na een gesprek met jongeren, voel ik mij weer helemaal geïnspireerd om hun ideeën met te nemen in mijn onderzoeken.

Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
dat het soms best lang kan duren voordat al je inspanningen, tijd en energie iets opleveren. Soms wil je al heel snel kennis delen, maar dit is niet altijd mogelijk.

Hobby’s:
Koken, lezen, dansen en 90’s R&B muziek

Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Ik wil jongeren laten zien hoe leuk wetenschap is. Juist ook aan jongeren die misschien nu nog het gevoel hebben dat wetenschap niks voor hen is of die gewoon nog nooit de kans hebben gekregen om met wetenschap in aanraking te komen. Wetenschap is samenwerken, nieuwsgierig zijn, op ontdekkingsreis gaan, dingen uitproberen, keuzes maken en nog zoveel meer. Ik hoop dit te laten zien via mijn vlogs en blogs. Daarnaast kan de wetenschap wel wat representatie gebruiken, dus ik hoop via Faces of Science ook een bijdrage te leveren aan diversiteit en inclusie binnen de academische wereld.

Wie is je grote voorbeeld:
ik heb zoveel prachtige voorbeelden! Maya Angelou, Katherine Johnson, mijn mama. Stuk voor stuk individuen met passies, talenten, doorzettingsvermogen en een strijd voor rechtvaardigheid en gelijke rechten. Ik zou er nog veel meer kunnen opnoemen!

Wat wilde je worden toen je 7 was:
Juffrouw op de basisschool

En toen je 17 was:
Arts of psycholoog

Leukste reactie op je onderzoek:
zowel jongeren als volwassenen hebben altijd leuke en positieve reacties wanneer ik mijn onderzoek uitleg. Een van de leukste reacties is toch wel van een jongeren die zei: “ik wist niet dat onderzoekers ook zo jong konden zijn”. Geweldig toch zo’n reactie!


Ik en de media

Podcast Universiteit van Nederland

Artikel over beurs voor nieuw project jongerenparticipatie

Artikel over echt naar jongeren luisteren

Artikel over alarmerende signalen over welzijn jongeren

Artikel over wetenschappers en jongeren die manifest aan Rutte geven

Artikel over peiling behoeftes van jongeren bij heropening van de samenleving

Artikel over het jongerenbrein en de coronacrisis

Alle publicaties van Kayla Green