Met een miljoen zou ik een interdisciplinair sociaalwetenschappelijk team aanstellen dat zich gezamenlijk en gericht buigt over urgente onderzoeksproblemen.
Wie:Julian Schaap
Wat:Cultuursocioloog
Waar:Erasmus Universiteit Rotterdam en Emory University Atlanta, Verenigde Staten
Studie:Bachelor Geschiedenis en Research Master Sociology of Culture, Media and the Arts (EUR)
Promotie gaat over:De relatie tussen muzieksmaak en ongelijkheid tussen mensen op basis van gender (mannen/vrouwen) en ras-etniciteit (huidskleur en waar je vandaan komt).
Ik koos dit vakgebied omdat:Ik altijd nieuwsgierig ben geweest naar wat er achter de schermen van het dagelijks leven – waar mensen zich zelden bewust van zijn – allemaal gebeurt.
Geboren:1988, Rotterdam
Leukste aan wetenschapper zijn:De vrijheid hebben om interessante, moeilijke en belangrijke vragen te stellen én ze proberen te beantwoorden.
Meest bijzondere moment als wetenschapper:Het moment dat je – na het doen van tientallen interviews die schijnbaar qua inhoud ver uiteen liggen – ineens patronen begint te ontdekken in wat mensen gezegd hebben, patronen die afwijken van de gangbare theorieën in het veld.
Moeilijkste aan wetenschapper zijn:De complexiteit van het alledaagse in (een beperkt aantal) woorden uitdrukken brengen zonder de nuance te verliezen.
Hobby’s:Basgitaar spelen in Video Store
Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:Ik hoop te laten zien dat er veel meer achter ons dagelijks handelen schuil gaat dan we doorgaans denken en dat veel hiervan helemaal niet zo vanzelfsprekend is als veel mensen aannemen. Met andere woorden: blijf vragen stellen!
Wie is je grote voorbeeld:Eén groot voorbeeld heb ik niet, wel vele voorbeelden die mij over de jaren hebben weten te inspireren voor dit vakgebied. De cultuursociologen Peter Berger en Pierre Bourdieu, de klassiekers W.E.B. du Bois, Simone de Beauvoir en Max Weber, en mijn eigen docenten Dick Houtman en Stef Aupers.
Wat wilde je worden toen je 7 was?Drummer
En toen je 17 was?Gitarist
Leukste reactie op je onderzoek:Veelgehoord maar nog steeds het leukst: “dat is me nog nooit opgevallen, wat bijzonder!”
Links
Website Interview met de Graduate School Interview over het onderzoek met Erasmus Magazine Artikel in Sociologie Magazine Door mij georganiseerd symposium over ras-etniciteit en populaire muziek
Door mij georganiseerd symposium over gender en populaire muziek
Met een miljoen zou ik een interdisciplinair sociaalwetenschappelijk team aanstellen dat zich gezamenlijk en gericht buigt over urgente onderzoeksproblemen.
De vraag wat je wilt worden levert vaak de nodige keuzestress op. Maar met de pragmatische tips van Julian Schaap hoeft dat niet. Hij pleit voor een intrinsiek gemotiveerde studiekeuze, zonder uit te weiden over ‘kiezen met je hart’ en ‘denken aan je baankansen’ zodat je straks (of nu) niet ve…
Philomena Essed schudde Nederland in de jaren tachtig op met haar boek Alledaags Racisme. Veel mensen vonden racisme iets van het verleden. Haar onderzoek is door de recent opgelaaide discussie over racisme in Nederland actueler dan ooit.
Bij college geven denk je al snel aan een handvol studenten in een statige collegezaal, niet aan een miljoenenpubliek. Maar afgelopen maand gaf ik college voor de Universiteit van Nederland over hoe je muzieksmaak gekoppeld kan zijn aan je huidskleur.
De laatste vijf maanden heb ik Amerika van heel dichtbij meegemaakt. In tegenstelling tot het bezoeken van veel andere landen, geeft een bezoek aan de Verenigde Staten een gevoel van zowel herkenning als vervreemding.
Over het algemeen denken we dat muziek mensen samenbrengt. Welke taal je ook spreekt, wat voor opleidingsniveau, huidskleur, gender, seksuele voorkeur je ook hebt: de ritmes en melodieën van muziek zouden dit alles overstijgen. Toch is de realiteit niet zo rooskleurig, ontdekte ik.