Julian Schaap

Blogger Faces of Science

Profiel

Wie:Julian Schaap

Wat:Cultuursocioloog

Waar:Erasmus Universiteit Rotterdam en Emory University Atlanta, Verenigde Staten

Studie:Bachelor Geschiedenis en Research Master Sociology of Culture, Media and the Arts (EUR)

Promotie gaat over:De relatie tussen muzieksmaak en ongelijkheid tussen mensen op basis van gender (mannen/vrouwen) en ras-etniciteit (huidskleur en waar je vandaan komt).

Ik koos dit vakgebied omdat:Ik altijd nieuwsgierig ben geweest naar wat er achter de schermen van het dagelijks leven – waar mensen zich zelden bewust van zijn – allemaal gebeurt.

Geboren:1988, Rotterdam

Leukste aan wetenschapper zijn:De vrijheid hebben om interessante, moeilijke en belangrijke vragen te stellen én ze proberen te beantwoorden.

Meest bijzondere moment als wetenschapper:Het moment dat je – na het doen van tientallen interviews die schijnbaar qua inhoud ver uiteen liggen – ineens patronen begint te ontdekken in wat mensen gezegd hebben, patronen die afwijken van de gangbare theorieën in het veld.


Tim Leguijt

Moeilijkste aan wetenschapper zijn:De complexiteit van het alledaagse in (een beperkt aantal) woorden uitdrukken brengen zonder de nuance te verliezen.

Hobby’s:Basgitaar spelen in Video Store

Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:Ik hoop te laten zien dat er veel meer achter ons dagelijks handelen schuil gaat dan we doorgaans denken en dat veel hiervan helemaal niet zo vanzelfsprekend is als veel mensen aannemen. Met andere woorden: blijf vragen stellen!

Wie is je grote voorbeeld:Eén groot voorbeeld heb ik niet, wel vele voorbeelden die mij over de jaren hebben weten te inspireren voor dit vakgebied. De cultuursociologen Peter Berger en Pierre Bourdieu, de klassiekers W.E.B. du Bois, Simone de Beauvoir en Max Weber, en mijn eigen docenten Dick Houtman en Stef Aupers.

Wat wilde je worden toen je 7 was?Drummer

En toen je 17 was?Gitarist

Leukste reactie op je onderzoek:Veelgehoord maar nog steeds het leukst: “dat is me nog nooit opgevallen, wat bijzonder!”

Links


WebsiteInterview met de Graduate School 
 Interview over het onderzoek met Erasmus Magazine 
 Artikel in Sociologie Magazine 
Door mij georganiseerd symposium over ras-etniciteit en populaire muziek

Door mij georganiseerd symposium over gender en populaire muziek Blogs van Julian Schaap