De beste studiekeuze is helemaal geen keuze. Soms voel je opeens een obsessieve drang en een diepgaande fascinatie om een onderwerp te bestuderen. Aan zulke momenten heb ik me altijd volledig overgegeven.
Wie: Hans Schouwenburg Wat: Promovendus Wetenschapsgeschiedenis Waar: Universiteit Maastricht Studie: Geschiedenis, Universiteit Utrecht; Gender and Women’s Studies, Lancaster University Promotie gaat over: Politici, bedrijven en burger, iedereen vindt duurzaamheid belangrijk. Maar wat is het eigenlijk precies? Ik onderzoek wanneer het begrip duurzaamheid bedacht is, door wie en met welke reden om beter te begrijpen waarom er zoveel verwarring bestaat over de betekenis van het woord. Ik koos dit vakgebied omdat: Ik wilde kunstenaar worden, maar op de kunstacademie in Groningen kwam ik er achter dat ik maar weinig van de wereld wist. Daarom koos ik voor geschiedenis. Het is een breed vak dat gaat over cultuur, economie, maatschappij, taal en filosofie. Uiteindelijk ben ik bij de wetenschap gebleven. Geboren in: 1985, Rotterdam Leukste aan wetenschapper zijn: Het cliché is waar: ik heb van mijn hobby m’n werk gemaakt! Het is een groot voorrecht om een onderwerp dat je interessant vindt vier jaar lang te mogen onderzoeken, daar een boek over te schrijven, en al je opgedane kennis te delen met anderen. Moeilijkste aan wetenschapper zijn: Helaas is wetenschapper zijn een onzeker beroep. Je krijgt een tijdelijk contract en weet nooit waar je daarna terecht komt. Maar uiteindelijk komt het altijd weer goed!
Meest bijzondere moment als wetenschapper: Vorig jaar maakte ik een rondreis door Europa langs archieven van internationale organisaties op zoek naar de geschiedenis van het begrip duurzaamheid. In een klein Zwitsers dorpje vond ik de bron van mijn dromen: een verslag van een bijeenkomst waarin invloedrijke experts voor de rest van de wereld vaststelden waar duurzaamheid over ging. ’s Avonds zat ik volmaakt gelukkig na te genieten bij het meer van Geneve met een glas wijn! Hobby: De natuur. Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken: Ik wil begrippen als “duurzaamheid” en “natuur” bekritiseren, deconstrueren, problematiseren en volledig afpellen tot er niets meer van over is. Tegelijk wil ik laten zien hoe belangrijk duurzaamheid en natuurbescherming zijn, en dat het onderzoeken van die complexe thema’s een groot voorrecht is! Wie is je grote voorbeeld: Dat zijn er drie. Natuurbeschermer Jac P. Thijsse omdat niemand beter de liefde voor natuur in woorden kan vatten (lees bijvoorbeeld zijn beschrijving van het Hollandse polderlandschap in Het vogeljaar). Filosoof Michel Foucault omdat een van zijn boeken – Les mots et les choses (The Order of Things) – mijn wereldbeeld volledig op z’n kop heeft gezet. Rudolf Steiner omdat hij een schoolsysteem ontwierp waarin ik kon worden wie ik ben. Wat wilde je worden toen je 7 was? Boswachter. En toen je 17 was? Shaolin monnik. Leukste reactie op je onderzoek: Na een presentatie tijdens een congres in Portugal stond er een rijtje mensen met visitekaartjes in de hand op mij te wachten. Dat voelde wel als een officieuze inauguratie in de academische wereld; mensen waren geïnteresseerd in mijn onderzoek! Helaas lagen mijn eigen – versgedrukte – visitekaartjes nog op m’n bureau in Maastricht…
De beste studiekeuze is helemaal geen keuze. Soms voel je opeens een obsessieve drang en een diepgaande fascinatie om een onderwerp te bestuderen. Aan zulke momenten heb ik me altijd volledig overgegeven.
Gro Harlem Brundtland stapte in de jaren tachtig in het mannenbolwerk van de internationale milieupolitiek. Door haar autoriteit als wetenschapper en voormalig premier van Noorwegen werden vrouwen binnen de duurzaamheidswereld niet langer gezien als sentimentele vogelbeschermers.
Als onderzoeker van het verleden heb ik geleerd dat je met geschiedenis hedendaagse gebeurtenissen kunt relativeren, en dat het ons lessen biedt om eerder gemaakte fouten te vermijden.
Mijn supermarkt ligt tegenwoordig vol met spullen met een groen etiket of een duurzaamheidslabel. Het lijkt alsof je zonder veel moeite je ecologische voetafdruk kunt verminderen. Maar welke maatregelen hebben echt zin? Kun je als individu überhaupt wel een verschil maken?
Zijn archieven saai en stoffig? Vind je er vooral spullen die interessant zijn voor specialisten? Absoluut. Toch is het werk van de historicus fantastisch. Je komt op bijzondere plekken waar je helemaal op kan gaan in het verleden.
Duurzaamheid is hip. Je komt het tegenwoordig overal tegen: politici praten erover, supermarktketens gebruiken het in reclames, en de Verenigde Naties benoemde topvoetballer Lionel Messi zelfs tot ‘duurzaamheidsambassadeur’. Maar wat is duurzaamheid eigenlijk? Over de betekenis bes…