Vrouwen in mijn vakgebied zijn niet even gemakkelijk te vinden, maar over een vrouwelijk rolmodel hoef ik niet lang na te denken. Lesley Robertson ontlokte 13 jaar geleden mijn fascinatie voor bacteriën.
Wie: Gerben Roelandt Stouten
Wat: Dikke bacterie onderzoeker
Waar: TU Delft, Vakgroep milieubiotechnologie
Studie: Life Science & Technology
Promotie gaat over: Het omzetten van afvalwater naar schoon water en waardevolle grondstoffen
Ik koos dit vakgebied omdat: Ik werd gegrepen door de elegantie waarmee de natuurlijke oplossingen worden ingezet voor menselijke uitdagingen.
Geboren: Januari 1985 in een dik pak sneeuw
Leukste aan wetenschapper zijn: De ruimte hebben om je ideeën en je gevoel te volgen en world peace
Meest bijzondere moment als wetenschapper: Ineengerold op bed, met mijn handen over m’n hoofd, ogen toegeknepen – ik heb nog nooit zo hard nagedacht – klikte alle observaties ineens in elkaar. En dat allemaal door 1 briljante opmerking van 1 briljant mens.
Moeilijkste aan wetenschapper zijn: Die klik, dat wat klikt, onder woorden brengen.
Hobby’s: Budo-sporten: Karate en Katori Shinto Ryu, Snowboarden en alles lezen wat los en vast zit.
Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken: Ik hoop één iemand net dat ene stukje inzicht te kunnen geven, wie weet ben ik wel die iemand…
Wie is je grote voorbeeld: Fascinerendste: Richard Feynman & grootste: Peter Mooij
Wat wilde je worden toen je 7 was? Kok
En toen je 17 was? Budoka
Leukste reactie op je onderzoek: “Hoe gaat het met je dikkerdjes?”
Links
TEDx Amsterdam: Candy becomes plastic
RTL-Z: Winnaar TEDx 2014: goed dat mensen zien wat een universiteit doet Filmpje
Wired Magazine: A Dutch chemist uses bacteria to turn trash into magic
Vrouwen in mijn vakgebied zijn niet even gemakkelijk te vinden, maar over een vrouwelijk rolmodel hoef ik niet lang na te denken. Lesley Robertson ontlokte 13 jaar geleden mijn fascinatie voor bacteriën.
Ik word wakker in een wolk en heb even nodig om me oriënteren. Kingsize bed in Palo Alto, Californië. Vanavond is de borrel, kennismaking en brainstormsessie voor de Google science unconference: SciFoo.
Geen van mijn vrienden heeft ook maar iets gezegd of gedaan dat suggereert dat ze betrokken zijn bij een meesterlijk doordachte valstrik. Daardoor groeit mijn vermoeden dat mijn bezoek aan Google wel eens werkelijkheid kan gaan worden. Echter Google zit in Amerika en ik in Nederland, maar vrou…
Een tijdje geleden kreeg ik een nogal vage mail voor een Google-bijeenkomst. En alhoewel alle alarmbellen af gingen die me smeekten niet op de bevestigknop te drukken omdat dit ongetwijfeld foute boel was, deed ik het toch…
Het begon allemaal in mei, met een onopgemaakte, schermvullende e-mail van ‘Google’. Na vier regels in de mail had ik het wel gezien, een variatie op de Nigeriaanse prins, en ik klikte door naar de volgende mail. Een student die graag wat uitstel wilde omdat z’n cavia de hik had. B…
In de wetenschap en daarbuiten heb je knappe en minder knappe koppen. Tijd voor een introductie van de knappe koppen in de biotechnologie.
Tussen alle wetenschappers zitten een aantal indrukwekkende koppen. In de cursus ‘Knappe en minder knappe koppen’ vliegen we langs een aantal mooie en lelijke knappe koppen. Aan de hand van deze klassieke en hedendaagse wetenschappers kleur ik langzaam de wereld van de biotechnologie in. Want …
Vanochtend werd ik wakker en dacht ik aan wat voor absurd vreemde baan ik eigenlijk heb. Alles eraan is vreemd. Zo vreemd dat ik het vannacht in de discotheek niet lekker kon uitleggen aan het meisje dat zo leuk danste. Door mijn hoofd galmen de woorden die ik over de harde muziek naar haar sc…