Het is weer tijd voor de jaarlijkse Pride Amsterdam: een feest van de diversiteit. Helaas is het ook een reminder dat inclusiviteit nog niet vanzelfsprekend is, ook niet in wetenschappelijk onderzoek. Waarom niet?
Wie: Aranka Viviënne Ballering Wat: Onderzoeker op de afdeling Psychiatrie Waar: Universitair Medisch Centrum Groningen/Rijksuniversiteit Groningen Studie: Biomedische wetenschappen en Internationale Volksgezondheid Promotie gaat over: Gender- en geslachtsverschillen in allerlei aspecten van lichamelijke klachten. Zo bekijk ik bijvoorbeeld of vrouwen meer en langdurigere lichamelijke klachten hebben dan mannen, en of gender (het door de maatschappij verwachte rolpatroon) een rol speelt in het ervaren van lichamelijke klachten. Ik koos dit vakgebied omdat: Ik vond het tijdens mijn studie al interessant om met grote datasets te werken, en te bedenken hoe je sociale ideeën (zoals gender) in cijfers kan gieten. Het mooie is dat cijfers niet kunnen liegen, behalve als je ze laat liegen door een verkeerde analyse of foutieve datacollectie. Geboren: 23 september 1994, Alphen aan den Rijn Leukste aan wetenschapper zijn: Dat ik elke keer weer nieuwe dingen leer, en dat ik nu de vrijheid heb om zelf te kiezen waarover ik wat wil leren! Meest bijzondere moment als wetenschapper: Elke keer dat je een resultaat hebt wat je niet per sé verwacht. Het daagt je eigen referentiekader uit, en je beseft je dat er ook andere manieren zijn om tegen een situatie aan te kijken. Moeilijkste aan wetenschapper zijn: Soms ben je met ingewikkelde zaken bezig, die je zelf moet zien op te lossen. En als dat dan even niet lukt, is dat heel frustrerend! Je kunt je in zóveel aspecten van je onderzoek verdiepen, dat je af en toe je grenzen moet bewaken: niet alles is even relevant! Hobby’s: Suppen, hardlopen, wandelen, lezen Wat hoop je met bloggen voor FoS te bereiken: Laten zien dat de wetenschap niet stoffig en saai is, en dat er niet alleen maar chaotische, grijze professoren in de wetenschap werken. En natuurlijk dat iedereen zich iets meer bewust is van geslachts- en genderverschillen in gezondheid en gezondheidszorg. Wie is je grote voorbeeld: Ik heb een lange lijst met mensen die een voorbeeld voor mij zijn. Sommige zijn dat op academisch gebied, anderen op sportief gebied, en weer anderen vanwege hoe ze in het leven staan. Ik denk niet dat ik er maar één kan kiezen! Wat wilde je worden toen je 7 was: Olympisch zwemster En toen je 17 was: Onderzoeker in het laboratorium Leukste reactie op je onderzoek: “Huh, maar jij ziet er helemaal niet uit als een wetenschapper?!” De media en ik: De ene klacht is de andere niet. Interview AD Groene Hart
Man-vrouwverschillen bij veelvoorkomende lichamelijke gezondheidsklachten. Interview KennisInZicht
Sex, gender and health: is history repeating itself? Blog Pint of Science
Het is weer tijd voor de jaarlijkse Pride Amsterdam: een feest van de diversiteit. Helaas is het ook een reminder dat inclusiviteit nog niet vanzelfsprekend is, ook niet in wetenschappelijk onderzoek. Waarom niet?
Wat hebben badeendjes, glitters en een grote opblaasbare globe met wetenschap te maken? Aranka en Ilona gingen het theater in om vragen te beantwoorden in een zaal vol stuiterende 10-jarigen.
Na ruim anderhalf jaar lockdown, thuiswerken en Zoom op beeldschermen kwamen wij als onderzoeksgroep voor het eerst weer samen voor een dag vol discussie en kritisch denken in Amerongen.
Op Pride Amsterdam wapperen de regenboogvlaggen, terwijl een 14-jarige in elkaar wordt geslagen, omdat ze niet wil zeggen of ze zichzelf als jongen of meisje ziet. Waarom zorgt gender voor zoveel commotie?
De clitoris is terug! Sinds kort staat de clitoris afgebeeld in een biologieboek voor de tweede klas. Mooi nieuws, maar de penis stond er altijd al in. En deze clitoris cover-up is eigenlijk maar het topje van de ijsberg.