Nederland kent veel clichés, zoals klompen, kaas en dat we een klein land zijn met ontzettend veel inwoners. Maar wie zijn wij eigenlijk? Wat maakt iemand een ‘echte’ Nederlander?
Nederland kent veel clichés, zoals klompen, kaas en dat we een klein land zijn met ontzettend veel inwoners. Maar wie zijn wij eigenlijk? Wat maakt iemand een ‘echte’ Nederlander?
Racisme staat door de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd in het middelpunt van de belangstelling. Wereldwijd gingen mensen al de straat op. Hoe groot is het probleem van racisme hier?
Michael Jordan is volgens velen de beste basketballer ooit. In 13 jaar tijd werd hij met zijn team maar liefst zes keer kampioen. Wie had dat kunnen voorspellen?
Nu we steeds thuiszitten, vergelijk ik mijn situatie met die van Germaine de Staël (1766–1817). Deze Franse schrijfster en filosofe moest noodgedwongen reizen. Hoe is het als je juist niet naar huis mag?
Neurowetenschappelijk onderzoek kan heel kunstzinnig zijn. Voor de wedstrijd ‘Art of Neuroscience’ maakten wij een dynamisch, levend gedicht op basis van teksten van echte hallucinaties: psychoëzie.
Ineens hoor je het overal: ‘huidhonger’. Een vreemde term waar je eerder nooit iemand over hoorde. Maar wat is huidhonger eigenlijk? En is er iets aan te doen?
Onderzoekers van de University of California San Francisco (UCSF) bekijken of we met behulp van een “slimme ring” nieuwe corona-infecties kunnen detecteren.
Crisis op straat, in het ziekenhuis, in miljoenen Nederlandse huishoudens. En ik lees boeken, ik schrijf. Wat heeft dat eigenlijk voor zin? Heel veel!
Ik werk nu thuis, maar gelukkig heb ik een beste vriendin (ikzelf) als collega! Zelfcompassie is belangrijk in moeilijke tijden, weet ik uit mijn eigen onderzoek.
Troep, afval, vuilnis, prullen, puin: we willen er allemaal graag van af. Maar hoe werkt dat eigenlijk in de praktijk?
Faces of Science bloggen en vloggen over hun onderzoek en leven in de wetenschap. Dit zijn de 3 best gelezen blogs van april!
Het is de zoveelste online meeting van vandaag. Mijn hoofd voelt zwaar en mijn ogen prikken. Wat doet al dat online meeten eigenlijk met je?
Hoe zorg je dat je goed slaapt tijdens de coronacrisis? Ik vroeg het slaapexpert Frederik Weber van het Donders Institute for Brain Cognition and Behaviour.
Mijn leven als onderzoeker ziet er tijdens de coronatijd heel anders uit dan ervoor. In mijn eerste blog vertel ik je hoe ik als scheikundige in de ban ben van corona.
Verplegers, vakkenvullers en schoonmakers worden tijdens de coronacrisis toegejuicht als maatschappelijke helden. Maar hoe betaalt die waardering zich uit?
Al enige tijd trek ik bijna dagelijks dezelfde joggingbroek en slobbertrui aan. Ik werk toch thuis, geen collega die me ziet. Maar is deze outfit wel zo bevorderlijk voor mijn productiviteit?
Veel operaties zijn uitgesteld door de coronacrisis. Met een groep onderzoekers maak ik nu een wiskundig model om de uitgestelde zorg op te lossen.
Gelovigen mogen nu niet samenkomen, terwijl zij dat dolgraag willen. In de achttiende eeuw bracht rampspoed gelovigen samen. Is dat na de coronacrisis ook zo, vraagt historicus Adriaan Duiveman zich af.
Volgens complotdenkers zijn Bill Gates, 5G en microchips allemaal oorzaken van het coronavirus. Waarom ontstaan zulke complottheorieën juist nu?
Over de hele wereld doen verschillende farmaceutische bedrijven, onderzoeksinstellingen en universiteiten onderzoek naar een COVID-19 vaccin. Hoe werken deze bedrijven en hoe verschillen ze van elkaar?
Gevangenen doen elke dag aan social distancing. Door de coronacrisis zijn er nu nog striktere regels. Wat betekent dit voor het leven in de bajes?
Ik legde bij NPO Radio 1 uit hoe crisiscommunicatie het crisismanagement kan maken of breken.
Wat kunnen Europese leiders leren van het Marshallplan waarmee Europa na de Tweede Wereldoorlog weer werd opgebouwd?
Faces of Science bloggen en vloggen over hun onderzoek en leven in de wetenschap. Dit zijn de 3 best gelezen blogs van maart!
Hoe kunnen wiskundige modellen helpen in de coronacrisis? Als datawetenschapper houden dit soort vraagstukken mij nu erg bezig.
Onderzoek doen tijdens een gezondheidscrisis is niet makkelijk. Toch probeer ik elke dag enthousiast aan mijn werk te gaan. Deze week heb ik weer iets interessants geleerd, over eerlijkheid.
Als onderzoeker met een grote liefde voor data bekeek ik de afgelopen weken hoe wij door de coronacrisis anders zoeken op internet.
Nu je meer thuis bent, heb je misschien wel extra online accounts aangemaakt. Hoe zorg je dat criminelen niet met jouw accountgegevens aan de haal gaan?
Hoe maak je in korte tijd mensen enthousiast over je onderzoek, als zij niets van je onderwerp weten? Ik leerde het klappen van de zweep bij de wetenschapswedstrijd Famelab.
De wereld is op dit moment in de greep van een nieuwe pandemie: het coronavirus. Maar hoe lang bestaan epidemieën eigenlijk al?