Adriaan Duiveman kreeg een prestigieuze essayprijs, maar dubt over de stelling van zijn winnende betoog. We moeten meer water in ons landschap en onze geschiedenis tolereren, maar wat nou als dat niet kan?
Adriaan Duiveman kreeg een prestigieuze essayprijs, maar dubt over de stelling van zijn winnende betoog. We moeten meer water in ons landschap en onze geschiedenis tolereren, maar wat nou als dat niet kan?
Faces of Science bloggen en vloggen over hun onderzoek en leven in de wetenschap. Dit zijn de 5 best gelezen blogs van september!
Na ruim anderhalf jaar lockdown, thuiswerken en Zoom op beeldschermen kwamen wij als onderzoeksgroep voor het eerst weer samen voor een dag vol discussie en kritisch denken in Amerongen.
De huidige coronamaatregelen zorgen voor de nodige weerstand. En om dat ongenoegen te uiten vallen termen als ‘discriminatie’ ‘buitensluiten’ en ‘inclusiviteit’. Maar klopt dat gebruik van die termen eigenlijk wel?
Oeeeeh! Aaaaah! WOOW! Huh?! Zo ging het tijdens mijn Magische Moleculen-optreden bij Noorderzon, het jaarlijkse kunstfestival van Groningen. Twintig kinderen schoven aan om gave experimenten te doen!
Waarom heeft Mart Hoogkamer nog geen nummer over het stikstofprobleem van al die suikerbieten die nodig zijn voor de Bacardi Lemon in zijn zwembad? Hoog tijd voor klimaatpop!
Topclubs gebruiken veelvuldig data om spelers te scouten, maar heeft de traditionele scouts nog niet vervangen. Wat zegt dit over de bredere discussie rondom algoritmes en expertise in selectiebeslissingen?
Mijn werk als promotieonderzoeker is heel afwisselend. Maar wat doe ik dan eigenlijk de hele dag, vragen veel mensen.
Digitale gezondheidszorg is volop in ontwikkeling. Toch werken veel gezondheidsapps minder goed dan verwacht. Daarom is het belangrijk om ze sámen met patiënten en zorgverleners te ontwikkelen.
Faces of Science bloggen en vloggen over hun onderzoek en leven in de wetenschap. Dit zijn de 5 best gelezen blogs van juli en augustus!
Als wetenschapper kun je niet zonder subsidies. Het goede nieuws: ik kreeg een subsidie voor wetenschapscommunicatie. Het slechte nieuws: de subsidie voor wetenschappelijk onderzoek, krijg ik niet.
Wat hebben volksverhalen, dijkbrieven en de recente klimaatrechtzaken met elkaar te maken? Historicus Adriaan Duiveman praat erover met religie-wetenschapper Arjan Sterken en jurist Sanne Biesmans
De blauwe achtergrond van het vroeg 15e-eeuws schilderij ‘De kruisiging’ blijkt eigenlijk van goud! Halen we het blauw weg of laten we het zitten? Misschien kan het met 3D-printen allebei!
Op Pride Amsterdam wapperen de regenboogvlaggen, terwijl een 14-jarige in elkaar wordt geslagen, omdat ze niet wil zeggen of ze zichzelf als jongen of meisje ziet. Waarom zorgt gender voor zoveel commotie?
Hoe ga je om met cybercriminaliteit en wat zijn de beste anti-hackertips? In deze blog deel ik leuke en leerzame podcastafleveringen van wetenschappers en mensen uit de praktijk.
Algoritmes zijn overal en hebben grote invloed op ons leven. Vaak positief, maar lang niet altijd. Algoritmes kunnen zelfs onze mensenrechten in gevaar brengen.
Brandende bossen van Siberië tot in de Amazone. Overstromingen in Duitsland en Limburg. Drenkelingen in de metro in China. De media beschrijft dit als natuurgeweld. Maar verbergt deze term niet iets?
Een paper die maar niet af lijkt te komen, weinig energie en klaar met thuiswerken. Hoog tijd voor een pauze! Ik ging een week op pad met ‘Onbegrensd Avontuur’.
Data zijn steeds vaker de basis waarop we keuzes maken. Ook bij ingrijpende beslissingen, zoals: wie moet je als eerste opereren, als er maar weinig plek is?
De clitoris is terug! Sinds kort staat de clitoris afgebeeld in een biologieboek voor de tweede klas. Mooi nieuws, maar de penis stond er altijd al in. En deze clitoris cover-up is eigenlijk maar het topje van de ijsberg.
Hoe studeer jij? Waarschijnlijk met samenvattingen, herlezen en stampen. Maar wat als je eigenlijk meer onthoudt door informatie uit je hoofd te krijgen?
Ken je die reclame waarin een jongen een kameleon uitdaagt met een zak snoepjes? De kameleon krijgt alle kleuren van de regenboog! Maar kan dat eigenlijk wel?
Stel: na een ramp ben jij de laatste mens op aarde. Zou jij de planeet opblazen als jouw einde gekomen is? Of is de planeet zo waardevol dat ze moet blijven bestaan?
Jarenlang wilde ik zelfstandig onderzoeker worden. Ik was er bijna. Maar toen kwam COVID. Dag plannen! Dag toekomst als zelfstandig onderzoeker. Maar dit opende wel nieuwe deuren: Hallo klinisch onderzoek!
Wetenschappers willen objectieve kennis verzamelen. Vaak worden wij dus ook als zeer objectieve mensen gezien. Subjectiviteit past namelijk niet bij wetenschap. Of toch wel?
Als je naar een museum gaat, verwacht je schilderijen van een geniale meester. Maar wat gebeurt er als je een exacte kopie van elk schilderij kan creëren?
Wanneer mensen last hebben van een psychose, kunnen ze medicatie krijgen. Maar wat is een psychose eigenlijk? En wat is het verschil met schizofrenie?
We worden tegenwoordig dagelijks geconfronteerd met klimaatverandering. Maar wist je dat lachgas een nog sterker effect op het klimaat heeft dan CO2?
Ieder jaar krijgt een handjevol wetenschappers de befaamde Nobelprijs. Maar wist je dat er ook een variatie op bestaat?
Met alle afspraken, e-mails, deadlines en onderwijs is het als onderzoeker belangrijk om regelmatig écht tijd te maken om te schrijven. Toen mijn vriendin die ook promoveert vroeg of ik samen een schrijfweek wilde doen, hoefde ik dan ook niet lang na te denken!