Op de middelbare school had ik geen idee wat ik later wilde worden. Uiteindelijk besloot ik de beroepskeuze uit te stellen en begon met psychologie: een vak waar je later van alles mee kan.
Op de middelbare school had ik geen idee wat ik later wilde worden. Uiteindelijk besloot ik de beroepskeuze uit te stellen en begon met psychologie: een vak waar je later van alles mee kan.
Vier redenen om Nederlands te gaan studeren, ik som ze voor je op (al zijn het er natuurlijk meer). De studie Nederlands is iets voor jou…
Als ik een nieuw mobieltje nodig heb, doe ik dagen over het kiezen van de beste optie. Een studie was nog een treetje hoger. Uiteindelijk werd het luchtvaart- en ruimtevaarttechniek.
Geschiedenis of Nederlands studeren voelde voor mij als elke dag Rice Crispies als ontbijt. Filosofie is voor mij de toverbal van de ontbijtgranen, want dé manier om verbindingen te zoeken met andere vakgebieden.
Ik vond bijna al mijn vakken op de middelbare school tof. Dus hoe bepaal je dan wat je gaat studeren? Ik help je met mijn stappenplan.
Het vakgebied epidemiologie is door de coronapandemie steeds bekender geworden, maar er liggen verschillende valkuilen op de loer. Deel 2: betrouwbaarheid en validiteit.
‘Waarom ben je eigenlijk kunstgeschiedenis gaan studeren?’ Een vraag die ik vaak te horen krijg. Want het is geen voor de hand liggende keuze en je wordt er al helemaal niet rijk van. Ik wist ook niet dat ik dit wilde, tot een confronterende opmerking van mijn vader aan de keukentafel.
Online vragenlijsten hebben een revolutie ontketend in psychologisch onderzoek. Maar er kan ook veel fout gaan. Anne van Valkengoed en Felicitas Biwer tonen de 5 schaduwkanten van online onderzoek.
Rechten, saai? Allesbehalve! In dit blogbericht neem ik je mee in mijn eigen studiekeuze, en hoe ik de wondere wereld van het recht betrad.
Over mijn zoektocht naar een studie aan de hand van 5 vragen, waar jij misschien ook wel wat aan hebt!
Op de middelbare school wezen alle beroepstesten in de richting van psychologie. Ik zag mijzelf al voor me als een doorwinterde detective-psycholoog, maar na tien minuten les wist ik eigenlijk al: ik zit hier verkeerd.
Hoe ziet je leven er uit als je wetenschapper wordt? 12 nieuwe promovendi gaan daarvan verslag doen in video’s en blogs.
Ben je gek op het Grote Bosatlas puzzelboek en wil je op vakantie vaak de stad of regio uitkammen? Vijf tekenen waarom sociale geografie iets voor jou is.
Sommige mensen weten vanaf kinds af aan 100 % zeker dat ze later dokter willen worden. Word je een slechtere dokter als je geneeskunde ‘slechts’ interessant vindt, maar niet 100% overtuigd bent?
Faces of Science bloggen en vloggen over hun onderzoek en leven in de wetenschap. Dit zijn de 10 best gelezen blogs van 2021!
‘Wetenschap is een mannenwereld.’ ‘Meisjes zijn niet slim genoeg.’ In de wetenschap dwalen nog steeds veel stereotype denkbeelden rond. Tijd dus om het stoffige imago eens even goed af te poetsen op de radio!
Wat hebben badeendjes, glitters en een grote opblaasbare globe met wetenschap te maken? Aranka en Ilona gingen het theater in om vragen te beantwoorden in een zaal vol stuiterende 10-jarigen.
Gisteren is foetsie en vorige week bestaat niet meer. Hoe doe je onderzoek naar de voltooid verleden tijd als die niet meer bestaat? Ik neem je mee in een tijdmachine samen met Sint Augustinus.
Veel diersoorten dreigen te verdwijnen door klimaatverandering. Dat wil ik voorkomen door data te verzamelen om zo de gezondheid van onze natuur en wilde dieren bij te houden.
Neuro-epidemiologen proberen het centraal zenuwstelsel beter te begrijpen, maar daarbij liggen er allerlei valkuilen op de loer.
De Amerikaanse hoogleraar Simon Richter (‘professor Poldergeist’) bezocht ons land met een ongemakkelijke waarheid: eens moeten we onze polders prijsgeven.
‘Ik ben een visueel leertype. Als ik dingen zie, onthoud ik het pas’. Veel mensen denken dat ze een specifieke leerstijl hebben, maar het idee dat je iets beter oppikt als de les met je leerstijl overeenkomt is fout.
Als jonge wetenschapper heb je een kwetsbare positie, en door de coronapandemie zijn veel promovendi in de knel gekomen. Hoe maak je wetenschap toekomstbestendig met excellente jonge onderzoekers?
De Nederlandse biodiversiteit heeft het lastig. Hoe komt dat en hoe helpen onze keuzes bij het terugveroveren van de schaarse, gevarieerde natuur?
Denk je aan de strijd tegen klimaatverandering, dan denk je misschien aan Greta Thunberg, Al Gore of Sir David Attenborough. Allemaal belangrijke aanjagers van klimaatmaatregelen. Maar wat dacht je van de rechter?
Faces of Science bloggen en vloggen over hun onderzoek en leven in de wetenschap. Dit zijn de 5 best gelezen blogs van oktober!
Online onderzoek doen wordt steeds populairder onder wetenschappers, maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? En waarom zijn ze zo populair? Duik met me mee in de wereld van online vragenlijsten.
Tijdens de Avond van de Chemie mocht ik optreden voor een groot publiek. Als je eenmaal op het podium staat, lijkt alles redelijk soepeltjes te gaan. Maar is dat ook echt zo? Ik vertel je mijn verhaal.
Wat hebben daten, zweten, het klimaat en de Nobelprijs van de natuurkunde met elkaar te maken? Filosoof en Face of Science Boris van Meurs legt het verband.
Er rust een taboe op psychische aandoeningen. Terwijl meer openheid juist de last kan verminderen. Vorige maand startte de campagne #uitdeschaduw om dat te veranderen. Waarom is openheid zo belangrijk?