We worden tegenwoordig dagelijks geconfronteerd met klimaatverandering. Maar wist je dat lachgas een nog sterker effect op het klimaat heeft dan CO2?
We worden tegenwoordig dagelijks geconfronteerd met klimaatverandering. Maar wist je dat lachgas een nog sterker effect op het klimaat heeft dan CO2?
Ieder jaar krijgt een handjevol wetenschappers de befaamde Nobelprijs. Maar wist je dat er ook een variatie op bestaat?
Met alle afspraken, e-mails, deadlines en onderwijs is het als onderzoeker belangrijk om regelmatig écht tijd te maken om te schrijven. Toen mijn vriendin die ook promoveert vroeg of ik samen een schrijfweek wilde doen, hoefde ik dan ook niet lang na te denken!
Accra, de hoofdstad van Ghana, is in korte tijd heel hard gegroeid. Dat zorgt ook voor veel afvalproblemen. Hoe gaan inwoners om met hun afvalwater? Daar wil ik achter komen door de elf kilometer lange watergeul van de stad te volgen. Zo ontdek ik de verhalen uit de goot.
De noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan wordt steeds dringender. Maar is het ook mogelijk om mee te bewegen met een veranderend klimaat?
Je wilt afrekenen bij de kassa, maar plotseling weet je je pincode niet meer. Naarmate we ouder worden, vergeten we dingen steeds vaker. Maar wat als dit beperkingen oplevert in ons dagelijks functioneren?
‘De biodiversiteit’ is een belangrijk maar ook vaak een nietszeggend ‘containerbegrip’. Er gaat een complexe wereld achter schuil maar voor veel mensen is het slechts een buzzword. Toch geven we er allemaal om!
Rivieren zijn onze vriend en vijand. We kunnen rivieren bedwingen, maar toch hebben ze nog veel geheimen voor ons. Want hoe verandert de rivierbodem precies?
In zee drijft veel plastic. Maar de plastic deeltjes drijven niet alleen, ze spoelen ook aan op het strand. Tijd voor meer aandacht voor het plastic dat aanspoelt!
Bij het woord ‘recht’ denk je misschien aan toga’s, de rijdende rechter of de serie Suits. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als rechtswetenschap?
Faces of Science bloggen en vloggen over hun onderzoek en leven in de wetenschap. Dit zijn de 5 best gelezen blogs van maart!
Tijdens mijn Instagramweek raakte ik in gesprek met Muriël van Oers. Tachtig procent van haar tijd gaat naar wetenschapscommunicatie, en ik wilde meer weten.
Kritisch denken is enorm belangrijk. Complotdenken wordt vaak gelinkt aan kritisch denken, je moet vooral geen schaap zijn. Maar is het echt zo kritisch om in een complot te geloven?
Jij of iemand in je omgeving heeft waarschijnlijk al eens een Coronatest gedaan. Kun je ook testen met hulp van CRISPR-Cas?
Ik stap uit de wereld van onderzoek doen, beurzen aanvragen, publiceren en lesgeven. Vanaf nu ga ik me volledig richten op wetenschapscommunicatie: praten en schrijven óver wetenschap.
We kennen het beeld van de onderzoeker, bedolven onder de boeken, die al een tijd geen daglicht meer heeft gezien. Moet je als onderzoeker introvert zijn?
Het beeld van de eenzame wetenschapper op een zolderkamer is inmiddels verleden tijd. Toch is het nu voor veel studenten wel de realiteit. We proberen er ook digitaal een leerzame tijd van te maken.
In de eerste COVID-19-golf bedachten onderzoekers en ik een wiskundig model om dit te bepalen. Nu zitten we in de tweede golf. Helpt ons operatiemodel?
In welke wereld komen Senegalezen terecht die in Europa zijn geweest? Om deze vraag te beantwoorden moet ik op zoek naar migranten in miljoenenstad Dakar.
Op illegale online platforms handelen mensen anoniem met elkaar. Die anonimiteit zorgt voor wantrouwen onderling. Ik leg uit welke maatregelen dat tackelen.
Hoe ziet je leven er uit als je wetenschapper wordt? Twaalf promovendi gaan verslag doen van hun onderzoek in video’s en blogs.
In drie blogs bespreken we de drie meest voorkomende missers in medisch onderzoek. In deze tweede blog behandelen we verkeerde selectie van patiënten die leidde tot een hoger risico op hartaanvallen.
Faces of Science bloggen en vloggen over hun onderzoek en leven in de wetenschap. Dit zijn de 3 best gelezen blogs van februari!
Wat moet je als arts-onderzoeker doen bij een internetstoring waardoor je niet in je patiëntendossiers kunt komen? Want brieven en artikelen schrijven is dan niet mogelijk!
In de komende drie blogs bespreken we de drie meest voorkomende missers in medisch onderzoek. In deze eerste blog behandelen we confounding, oftewel het vergelijken van appels met peren.
Na tweeënhalf jaar voorbereidingstijd is het eindelijk zo ver. Zou het ons lukken om voor het eerst drie quantumbits te verstrengelen en te teleporteren?
Eerste keren zijn altijd spannend. Ook voor artsen. De eerste keer vaccineren tegen covid: fantastisch, maar ook spannend. Maar zonder onzekerheid, geen wetenschap!
In 2013 besloot ik om scheikunde te studeren, maar hoe ben ik tot deze studie gekomen? Dat vertel ik je in deze blog.
Faces of Science bloggen en vloggen over hun onderzoek en leven in de wetenschap. Dit zijn de 5 best gelezen blogs van januari!
Voor epidemiologisch onderzoek maken we veel gebruik van data. Maar wat doe je nu met vragenlijsten die niet helemaal zijn ingevuld? Weggooien is zonde. Wat we wel doen? Imputeren!